Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

"Τα ανθρωπάρια" ... της Νίκης Ταγκάλου






Τα ανθρωπάρια που μοιράζουν λέξεις αγάπης, που το παίζουν συγγραφείς και γράφουν λόγια ρομαντικά και ιστορίες έρωτος και μόλις αφήσουν κάτω τα μολύβια φέρονται στις γυναίκες σαν να είναι πόρνες.
Τα ανθρωπάρια που έχουν ολόκληρη συλλογή από προσωπεία στο σπίτι τους και τα αλλάζουν όπως τους βολεύει , που παρατάνε τις γυναίκες σχεδόν στα σκαλιά της εκκλησίας προφασιζόμενοι χίλιους δυο ανύπαρκτους λόγους ενώ στην ουσία προσπαθούν να βρουν αφορμή να φύγουν από την πίσω πόρτα σαν τους κλέφτες.

Αυτά τα όντα έχουν γεμίσει τον κόσμο, την ζωή μας, φορούν το καλύτερο χαμόγελο τους, μοιράζουν την καλύτερη αγκαλιά τους και προσπαθούν έτσι να κρύψουν τα όποια κόμπλεξ τους μειώνοντας τους γύρω τους. 

Αυτά τα αντράκια ρίχνουν γυναίκες στην θλίψη και στον πόνο μη υπολογίζοντας την αρρώστια που προκαλούν σε αυτές. Μη υπολογίζοντας τις επιπτώσεις που θα έρθουν μετά στην ζωή τους.
Και μετά… 

Αυτές οι γυναίκες γιατί να πιστέψουν ξανά άντρα…

Γιατί να νιώσουν πάλι τι σημαίνει εμπιστοσύνη…

Αυτές οι γυναίκες δεν θα φερθούν το ίδιο σκληρά σε κανέναν αλλά δεν θα αγαπήσουν όμως πάλι γιατί για αυτές η αγάπη είναι ιερή και προτιμούν να μείνει έτσι παρά να βρωμιστεί ξανά.

Υπάρχει κι αυτό το είδος “άνδρα”…

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

"Κυάμων απέχεσθε"

Υπογράφει
ο Γιώργος Καραχάλιος
Δημοσιογράφος-Φιλόλογος




















"...Η γενεολογία της πολιτικής είναι συνεχής και γνήσια κατά τους προγόνους.
Η αργία εγέννησε την πενίαν
Η πενία έτεκε την πείναν
Η πείνα παρήγαγε την όρεξιν
Η όρεξις εγέννησε την aυθαιρεσία
Η αυθαιρεσία εγέννησε την ληστείαν
Η ληστεία εγέννησε την πολιτικήν
Ιδού, η αυθεντική καταγωγή του τέρατος τούτου.
Τότε και τώρα, πάντοτε η αυτή.
Τότε δια της βίας. Τώρα δια του δόλου...και της βίας!!!...
Πάντοτε αμετάβλητοι οι σχοινοβάται ούτοι, οι Αθίγγανοι, οι γελωτοποιοί ούτοι πίθηκοι...(καλώ δε ούτως τους πολιτικούς)
Μαύροι χαλκείς, κατασκευάζοντες δεσμά για τους λαούς εν τη βαθηζόφω σκοτία του αιωνίου εργαστηρίου των..."





  • Αυτά έγραφε πριν από δεκάδες χρόνια ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ (1851-1911)! ...Κι "ο νοών νοείτω"...κι όποιος δεν καταλαβαίνει, δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει", όπως λέει κι ο Σαββόπουλος.


  • "Κυάμων απέχεσθε": Η φράση αποδίδεται στον Πυθαγόρα και σημαίνει κατά λέξη "να απέχετε από τα κουκιά" δηλαδή από τις εκλογές, την πολιτική...

Υστερόγραφο: Οποιαδήποτε ενδεχόμενη ομοιότητα - στο απώτερο και άμεσο παρελθόν, αλλά και στο σήμερα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο- θα πρέπει να θεωρηθεί παντελώς ....συμπτωματική και τυχαία.





Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Δημήτρης Μαγριπλής – “Τα καναπεδάκια της ανεργίας”

Σπαρταριστές, σουρεαλιστικές εικόνες και ιστορίες από την αστική και αγροτική Ελλάδα της υπερκατανάλωσης και της συνακόλουθης κρίσης.

Δημήτρης Μαγριπλής
“Τα καναπεδάκια της ανεργίας”
Μικροδιηγήματα
ΣΕΛ. 144, Εκδόσεις Κριτική



Σε όλα αυτάνα σου και ένα απίστευτοΈνα ζευγάρι άγριων φασιανών έπεσε στα μέρη μαςΠρωτοφανές!Ήρθαν να ξεχειμωνιάσουν στη γη των πεινασμένωνΠρόκλησηΗ ψυχή όμως του ΈλληναΚανείς δεν ταπείραξεκι ας παθαίναμε σιελόρροια με τα νέα τουςΚάθε μέρα και κάποιος από εμάς τα έβλεπεΠότε μέσαστον ελαιώναπότε πίσω από το κοτέτσιπότε στο παλιό εξώσπιτοΌποιος τα κοίταζε γύριζε αλλόκοτος.Μαγευόταν από τη θέα τους και έκανε αισιόδοξες σκέψειςΣαν αλλοπαρμένοςλαλούσε παράλογα πράγματα.Για τη δόξα του έθνουςγια το μεγαλείο των πολιτικών μας ανδρώνγια τις χαμένες πατρίδεςγια την υπεροχήτης φυλήςγια την οικονομική ανεξαρτησίαΑυτοί φαίνεται είχαν εκτεθεί αρκετά στη θέα των εξωτικών πουλιών.Μα και οι άλλοιπου φευγαλέα τα είχαν δειμιλούσαν για ευημερίαγια αποπληρωμέςγια επενδύσειςγιαανάπτυξη.
Τι είναι πιο τρελό, η πένα του συγγραφέα ή η ίδια η νεοελληνική πραγματικότητα; Τι συμβαίνει όταν τα καναπεδάκια μάς τρώνε αντί να τα τρώμε; Σε ένα ιδιότυπο ταμπλό μαγικής αφήγησης και στεγνού ρεαλισμού, ο Δημήτρης Μαγριπλής καταγράφει σπαρταριστές, σουρεαλιστικές εικόνες και ιστορίες από την αστική και αγροτική Ελλάδα της υπερκατανάλωσης και της συνακόλουθης κρίσης. Οι ανίκητοι μηχανισμοί της ελληνικής γραφειοκρατίας, οι εκπρόσωποι της εκκλησίας και των λεγόμενων «κοινωνικών φορέων», ο επιχειρηματίας, ο αγρότης, ο συμβασιούχος, όλα τους συνθέτουν ένα γκροτέσκο ψηφιδωτό της χώρας, που σε μια δεύτερη ματιά δε φαίνεται και τόσο αποτραβηγμένο από την πραγματικότητα.





Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Δημήτρης Γ. Μαγριπλής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από το 2000 κατοικεί στην όμορφη Κυπαρισσία του Νότου. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 2007 με το ψευδώνυμο Φώτης Αδάμης. Έκτοτε χρησιμοποιεί το όνομά του. Αυτή είναι η τέταρτη συλλογή διηγημάτων του. Προηγήθηκαν τα: Μαθήματα κηπουρικής και άλλα διηγήματα (εκδ. Σοκόλη, 2007), Κρυφές ενοχές (εκδ. Αν. Σταμούλη, 2011), Δέκα μικρές εικονογραφημένες ιστορίες (εκδ. Ευθύνη, 2012) και η ποιητική συλλογή Στα τέταρτα του χρόνου (στο Α. Κοκονάκη – ∆.  Μαγριπλής, Χρώµα και λόγος, εκδ. Αν. Σταµούλη, 2010). Με την ιδιότητα του Διδάκτορα της Κοινωνιολογίας, έχει εκδώσει τη μελέτη Σχέσεις και λειτουργία των θεσµών. Η διαπλοκή της πολιτικής και της θρησκείας στην κοινωνία του Βυζαντίου. Μια ιστορικο-κοινωνιολογική καταγραφή (εκδ. Αν. Σταµούλη, 2016), ενώ έχει πλούσια εργογραφία τόσο ως αρθογράφος (σε εφημερίδες, επιστημονικά και λογοτεχνικά περιοδικά) όσο και ως επιμελητής σε επιστημονικά και λογοτεχνικά κείμενα και βιβλία.


Το βιβλίο αυτογνωσίας που θα σας ταξιδέψει στο κέντρο της ψυχής & των σχέσεων! "Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι: Απ' τον φόβο της σκιάς, στο φως της επίγνωσης"!






Το βιβλίο με τίτλο: "Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι", του Dr. Γρηγόρη Βασιλειάδη, ψυχολόγου - ψυχοθεραπευτή είναι μιαεμπειρική καταγραφή - μαρτυρία της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, και της προσωπικής αυτογνωστικής διαδρομής του ψυχοθεραπευτή- συγγραφέα, με ιστορίες, συμβουλές, ερμηνευτικές θεάσεις & παρατηρήσεις σε βάθος ψυχής.
Απευθύνεται τόσο στους ειδικούς του χώρου της ψυχικής υγείας, όσο και στον καθένα αναζητητή της αυθεντικότητας και της αλήθειας, που λαχταρά να ενημερωθεί σχετικά και να γευθεί βιωματικά τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την ψυχή, και την ψυχοθεραπεία.
Σε όλους όσους ενδιαφέρονται για την αυτογνωστική τους κατάρτιση, την διαδικασία της ψυχοθεραπείας, και την εμβάθυνση σε θέματα του εαυτού, και των διαπροσωπικών τους σχέσεων.
 Αναλύει σε βάθος θέματα, όπως:
- Προβληματικές σχέσεις στο ζευγάρι, γονείς & παιδιά: Αιτίες, αποτελέσματα, συμβουλές
- Ο έρωτας, ο φόβος & η επιθυμία...
- Η κατάθλιψη, το άγχος, και το νόημα της ζωής
- Οικογένεια & ψυχική υγεία: Συνεξάρτηση, χειριστικότητα, υπερπροστασία, ενηλικίωση & αμφιθυμία
- Ο Θυμός, η μοναχικότητα, ο φόβος & οι συντροφικές σχέσεις
- Τα αιτήματα της ψυχής από την «σκιά» (Τι είναι "σκιά";)
- Η αγάπη, η χαρά, και το τραύμα
- Τα συμπτώματα & η ψυχική υγεία
Θεραπεία Ψυχής & Ψυχοθεραπεία: Πως σχετίζονται;
- Οι στόχοι της ψυχοθεραπείας, η αντίσταση στην ψυχοθεραπεία και το νόημά της...
- Προσωπικές εξομολογήσεις ενός ψυχοθεραπευτή… και άλλα.
Ένα βιβλίο, επίδοξος οδηγός αυτογνωσίας για όσους αναζητούν τον εαυτό τους στον πυρήνα της ψυχής & στις αυθεντικές σχέσεις με τους άλλους, προκειμένου να βγουν στο φως της προσωπικής επίγνωσης και της υπαρξιακής τους απαρτίωσης.
Ένα πολύτιμο δώρο! Μια ευκαιρία ψυχικής εγρήγορσης, διερεύνησης κι ανάπτυξης για εσάς, και γι' αυτούς που αγαπάτε.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ "ΓΛΥΦΑΔΑ"