Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Αναδρομική έκθεση για τον David Bowie

Το πολυσυζητημένο πρόσωπο των ’70s με την ιδιόρρυθμη προσωπικότητα που έχει καθιερωθεί ως το μουσικό και κατ’ επέκταση fashion icon των τελευταίων 40 χρόνων, φαίνεται πως έχει καταφέρει να ξεπεράσει τη φυσική φθορά του χρόνου που θα τον ήθελε στην ηλικία των 67 χρόνων να βρίσκεται μακριά από οποιαδήποτε καλλιτεχνική δραστηριότητα.
 Αντίθετα, μετά το αιφνίδιο comeback του με τα δύο τελευταία single που προετοίμασαν το έδαφος για την κυκλοφορία του άλμπουμ The Next Day,  o καλλιτέχνης με τους εξωγήινους πειραματισμούς έδωσε ένα ηχηρό παρόν όχι μόνο σε μουσικό επίπεδο, αλλά και σε εικαστικό…
Από τις 23 Μαρτίου το μουσείο Victoria and Albert (V&A) του Λονδίνου θα φιλοξενήσει μία αναδρομική έκθεση – αφιέρωμα στον David Bowie, δημιουργώντας ένα πλήρες κολάζ της πολύπλευρης προσωπικότητας που απασχολεί ακόμα και σήμερα.

Η έκθεση διερευνά τις μουσικές καινοτομίες που εισήγαγε κατά τη διάρκεια της καριέρας του, αλλά και την άρρηκτη σχέση του με την ποπ κουλτούρα της εποχής, στην οποία υπέκυψε σχεδόν ευλαβικά δημιουργώντας κάθε τόσο νέα εκκεντρικά προφίλ, αναδιπλώνοντας ουσιαστικά ξανά και ξανά την εικόνα του εαυτού του. Το μουσείο Victoria & Albert επιδιώκει μία νέα παρουσίαση του αινιγματικού Bowie μέσα από την θέαση 300 διαφορετικών προσωπικών αντικειμένων του ίδιου που συγκεντρώνονται σε τόσο μεγάλη κλίμακα για πρώτη φορά.

Φωτογραφίες από συνεργασίες με σχεδιαστές μόδας, κουστούμια, χειρόγραφα σημειώματα, σκίτσα, παρτιτούρες, μουσικά όργανα, ακόμα και σελίδες από το ημερολόγιο του, είναι μόνο λίγα από όσα θα συναντήσει κανείς στην έκθεση David Βοwie Is... Εμείς θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε... Really is?

Διάρκεια Έκθεσης: 23/03 – 11/08/2013

http://www.musicpaper.gr

Jazzical Ladies

Jazzical Ladies
A pocket musical by Handmade Stage Production
 Δυο θεατρίνες! Δύο σουμπρέτες, μοναδικές! Δύο εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες, η Λούσα Μαρσέλλου και η Νάντια Μητρούδη, συνεργάζονται αρμονικά σε μια χειροποίητη μουσική παράσταση, απ’ αυτές που θέλουν μεράκι, φαντασία  και αυθεντικό χιούμορ για να σταθούν.
Με το πηγαίο ταλέντο και τον αυθορμητισμό των παλιών, καλών θεατρίνων, που με μια βαλίτσα στο χέρι και δυο σκηνικά, κάποτε όργωναν την Ελλάδα. Τα δυο κορίτσια ξεκινούν το ταξίδι τους από τις αρχές του 20ου αιώνα και φτάνουν μέχρι και σήμερα με τραγούδια που αγαπήθηκαν στο μουσικό θέατρο και τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο,  συνδυάζοντας τα με χιουμοριστικά και θεατρικά σκετς μιας άλλης αλλά και… μιας νέας εποχής!
Μια βραδιά με πολύ τραγούδι-που θα σας είναι αδύνατο να μείνετε αμέτοχοι- με στιγμές ανεξάντλητου αυτοσχεδιασμού και ανατρεπτικές εξελίξεις, θα σας παρασύρουν σ’ ένα τζαζ, σουίνγκ αλλά και ντίσκο δεύτερο μέρος, που θα σας απογειώσει!
Εμπιστευθείτε το βράδυ σας, στις «Jazzical Ladies», Λούσα Μαρσέλλου και Νάντια Μητρούδη και ξεχάσετε για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως τον «παλιό καλό» αλλά και τον… «νέο καλό καιρό»!!!
Jazzical  Ladies με τις Λούσα Μαρσέλλου & Νάντια Μητρούδη
Πέμπτη  28 Μαρτίου στις 22:30 στο Mike’s Irish Bar
Σινώπης 6, Πύργος Αθηνών. . Κρατήσεις : 2107776797
 Είσοδος 10 ευρώ με μπύρα ή κρασί.
Jazzical  Band: οΤάσος Χαλκίδης – Πιάνο , η Αντιγόνη Σεφερλή – Βιολοντσέλο
‘Εκτακτη συμμετοχή : Νίκος Τουλιάτος – Κρουστά
Handmade Stage Production Company:
Σκηνοθετική Επιμέλεια : Σία Κοσκινά
Ενορχηστρώσεις: Νίκη Χαρλαύτη
Απόδοση στίχων στα ελληνικά : Σία Κοσκινά, Νίκη Χαρλαύτη
Styling: Τόνια Μητρούδη
Κομμώσεις : Γιώργος Σακκάς κομμωτήριο Beautique
Φιλική συμμετοχή: Στράτος Λύκος


 

Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Δήμου Ηλιούπολης





Άνοιξη 2013

Συνεχίζοντας τον επιτυχημένο θεσμό του Ανοιχτού Δημοτικού Πανεπιστημίου, που εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2012, διοργανώνουμε δύο νέους κύκλους μαθημάτων.
Η ιδιαίτερα θερμή υποδοχή και ανταπόκριση των συμπολιτών μας σε αυτή την καινοτόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, μας οδήγησε στην απόφαση να προχωρήσουμε, προσφέροντας υψηλού επιπέδου γνώση από Πανεπιστημιακούς Καθηγητές εγνωσμένου κύρους και μεγάλης ακαδημαϊκής, συγγραφικής και διδακτικής καταξίωσης, σε θεματικά  αντικείμενα που ενδιαφέρουν όλους τους δημότες.
Οι κύκλοι που θα υλοποιηθούν κατά το εαρινό εξάμηνο του 2013 θα αφορούν σε θέματα Τέχνης και Φιλοσοφίας.
Ειδικότερα στον πρώτο κύκλο μαθημάτων εισηγητής θα είναι ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Μάνος Στεφανίδης, με θέμα: «Για μια τέχνη της επιθυμίας»
Στον δεύτερο κύκλο μαθημάτων εισηγητής θα είναι ο Πρύτανης και Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, με θέμα: «Η Φιλοσοφία και οι κλάδοι της».
Ο πρώτος κύκλος μαθημάτων θα περιλαμβάνει πέντε δίωρα, εβδομαδιαία μαθήματα και ο δεύτερος κύκλος τέσσερα δίωρα, εβδομαδιαία μαθήματα.
Τα μαθήματα θα γίνουν στο Θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου (Λεωφ. Σοφ. Βενιζέλου & Λεωφ. Πρωτόπαπα –είσοδος από οδό Κουντουριώτου), τις παρακάτω ημέρες και ώρες:
Για μια τέχνη της επιθυμίας: 1/4/2013 - 29/4/2013, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19.00 – 21.00
Η Φιλοσοφία και οι κλάδοι της: 15/5/2013 - 5/6/2013, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00 – 21.00
Αναλυτικά το πρόγραμμα των μαθημάτων έχει ως εξής:
«Για μια τέχνη της επιθυμίας» - Εισηγητής: Μάνος Στεφανίδης
1/4/13, Δευτέρα, 19.00 – 21.00
Όταν το Φιλί σωματοποιείται σε τέχνη: Από τον Canova και τον Rodin στον Brancusi και τον Giacometti.
8/4/13, Δευτέρα, 19.00 – 21.00
Το γυμνό και το γδυμένο: Η θέση της γυναίκας στην Ευρωπαϊκή avant-garde. Από την “Ολυμπία” του Manet στις “Demoiselles” του Lautrec και του Picasso.
15/4/13, Δευτέρα, 19.00 – 21.00
Άνθρωποι σε ρόλους Τιτάνων: Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Gianlorenzo Bernini.
22/4/13, Δευτέρα, 19.00 – 21.00
Πάθη του σώματος και η ζωγραφική ως επιθυμία: Ο Γιάννης Τσαρούχης και η εποχή του.
29/4/13, Δευτέρα, 19.00 – 21.00
Η τέχνη στην εποχή της κρίσης της τέχνης: το Dada και η Arte Povera στο έργο του Βλάση Κανιάρη.
«Η Φιλοσοφία και οι κλάδοι της» - Εισηγητής Θεοδόσης Πελεγρίνης
15/5/13, Τετάρτη, 19.00 – 21.00
Τι κάνουν οι φιλόσοφοι που δεν κάνουν οι άλλοι.
22/5/13, Τετάρτη, 19.00 – 21.00
Μεταφυσική και το πρόβλημα της γνώσης.
29/5/13, Τετάρτη, 19.00 – 21.00
Ηθική.
5/6/13,Τετάρτη, 19.00 – 21.00
Το έργο τέχνης, ο δημιουργός του κι εμείς.
Μετά το πέρας των μαθημάτων θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό.
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να απευθύνεσθε στο τηλ. 210 9940699 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@politismos-ilioupoli.gr

Bee Gees - Tragedy


Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

"Be one of us: Hellas" by Tabula Rasa


Οι ήρωες της Κύπρου: «Εβάδισαν ήρεμοι προς την αγχόνην»



 Η εφημερίδα Ελευθερία της 12ης Μαΐου του 1956

Ο Μιχαλάκης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου υπήρξαν οι πρώτοι αγωνιστές του Κυπριακού Αγώνα που καταδικάσθηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν από τους Άγγλους δυνάστες.


Ο Μιχαλάκης Καραολής γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1933 στο Παλαιοχώρι Πιτσιλιάς και ήταν το τέταρτο παιδί του Σάββα και της Παναγιώτας Καραολή. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και διορίστηκε δημόσιος υπάλληλος. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τον στίβο ως αθλητής του ΑΠΟΕΛ. Εντάχθηκε από τους πρώτους στην ΕΟΚΑ και πήρε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα με την ομάδα του Πολύκαρπου Γεωρκάτζη.

Στις 28 Αυγούστου 1955, μαζί με τον συναγωνιστή του Ανδρέα Παναγιώτου σκότωσαν τον αστυνομικό Ηρόδοτο Πουλλή, την ώρα που παρακολουθούσε μια συγκέντρωση του ΑΚΕΛ. Ο Παναγιώτου διέφυγε, ενώ ο Καραολής συνελήφθη σε ενέδρα από τις αγγλικές δυνάμεις και φυλακίστηκε στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας. Στις 28 Οκτωβρίου καταδικάσθηκε σε θάνατο, παρότι η σφαίρα που σκότωσε τον ελληνοκύπριο αστυνομικό προέρχονταν από το όπλο του Παναγιώτου. Οι Αγγλοι δεν του συγχώρησαν ότι κατά τη διάρκεια της ανάκρισης δεν είχε αποκαλύψει τους συναγωνιστές του.

 Μιχαήλ Καραολής - Ανδρέας Δημητρίου

Ο Ανδρέας Δημητρίου γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1934 στον Άγιο Μάμα Λεμεσού και καταγόταν από πάμπτωχη πολυμελή οικογένεια. Φοίτησε για τρία χρόνια στο Νυχτερινό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και στη συνέχεια έπιασε δουλειά σε κατάστημα εκρηκτικών και κυνηγετικών ειδών. Από μικρός αναμίχθηκε στον συνδικαλισμό και διατέλεσε γραμματέας της Συντεχνίας Αχθοφόρων. 

Νεαρός αγωνιστής της ΕΟΚΑ, πρωτοστάτησε στην αρπαγή οπλισμού από τις κατοχικές αρχές της Αμμοχώστου. Τα όπλα προωθήθηκαν σε διάφορες αντάρτικες ομάδες, οι οποίες μέχρι τότε ήταν εφοδιασμένες σχεδόν μόνο με κυνηγετικά.

 Στις 22 Νοεμβρίου 1955 κατηγορήθηκε ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε στην Αμμόχωστο τον πράκτορα της «Ιντέλιτζενς Σέρβις», Σίντνεϊ Τέιλορ. Συνελήφθη και καταδικάσθηκε σε θάνατο.

Στις 10 Μαΐου 1956, ο Μιχαλάκης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου απαγχονίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας.
 Η γενναία στάση τους μπροστά στους δημίους τους και το γεγονός της θανάτωσής τους προκάλεσαν παγκόσμια αντίδραση και κατακραυγή. 

Την προηγούμενη μέρα (9 Μαΐου 1956) στην Αθήνα, 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών, που ζητούσαν την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

 Προς τιμήν των δύο ηρώων, πολλοί δρόμοι στην Ελλάδα και την Κύπρο φέρουν το όνομά τους.
 
 

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Πρόσκληση Νέων για συμμετοχή στις Ορχήστρες Νέων της Μεσογείου Ιταλίας και Γαλλίας




·        Ακροάσεις: Παρασκευή  5 Απριλίου 2013, Εθνικό Ωδείο

1.     Προσκαλούνται νέοι μουσικοί στα έγχορδα και πνευστά, σπουδαστές όλων των Ωδείων σε ακρόαση την Παρασκευή  5 Απριλίου 2013, στο Εθνικό Ωδείο για τη στελέχωση της Ορχήστρας Νέων της Μεσογείου στη Γαλλία. Η δυνατότητα αυτή δίδεται  στο πλαίσιο της συνεργασίας του Εθνικού Ωδείου με την Ορχήστρα Νέων της Μεσογείου που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά με επιτυχία.
Στόχος των ακροάσεων είναι η επιλογή νέων ταλαντούχων μουσικών, που θα πλαισιώσουν την Ορχήστρα Νέων της Μεσογείου στο φετινό πανηγυρικό της πρόγραμμα, καθώς φέτος η Μασσαλία θα είναι στο επίκεντρο σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η Ορχήστρα θα παρουσιάσει το μπαλέτο "Ρωμαίος και Ιουλιέττα" του Προκόφιεφ υπό τον μαέστρο  Kristjan Järvi στο διεθνές φεστιβάλ της πόλης Aix-en-Provence (15-30 Ιουλίου 2013).
Η συμμετοχή στην Ορχήστρα συνοδεύεται από δυνατότητα επιλογής τεσσάρων προγραμμάτων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και masterclass από σπουδαίους μουσικούς μεγάλων διεθνών ορχηστρών       (περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα: www.ojmed.com).
Ήδη η περυσινή νικήτρια της ακρόασης,  Κέλλυ Μητροπούλου (βιολί, τάξη Σπ. Στεργίου), έχει επιλεγεί να συμμετέχει εκ νέου και στη φετινή διοργάνωση καθώς και στα masterclass που τη συνοδεύουν.

2.     Επίσης, την Παρασκευή 5 Απριλίου, στο Εθνικό Ωδείο προσκαλούνται  νέοι που σπουδάζουν βιολί ή βιόλα  (από όλα τα Ωδεία), σε ακρόαση  για τη στελέχωση της Ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου  Regina Margherita di Palermo -Ethnic Youth of the Mediterranean  στο πλαίσιο της συνεργασίας του Εθνικού Ωδείου με ιταλικά μουσικά ιδρύματα,  μέσα από το πρόγραμμα El Camino del Esperanza (Το Μονοπάτι της Ελπίδας). Πρόκειται για την ελληνική συμμετοχή στο διεθνές δίκτυο σχολείων με στόχο το διάλογο μεταξύ των λαών της Μεσογείου,  που συντονίζει το Εθνικό Ωδείο μαζί με το παράρτημα Π.Ψυχικού -Ν. Φιλοθέης με εκπροσώπους τον Φιλήμωνα Λάμπρου (MPhil) και τον Δρ. Ιωάννη Μακρή.
 Οι νέοι που θα επιλεγούν, θα συμμετάσχουν στην ειδική συναυλία στις 18 Μαΐου 2013, με την Ορχήστρα Νέων Μουσικών από χώρες της Μεσογείου, που θα γίνει στο Palermo της Σικελίας.  
Όλα τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των νέων μουσικών που θα επιλεγούν, καλύπτονται από τα αντίστοιχα προγράμματα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΡΟΑΣΕΩΝ
Οι ακροάσεις που θα γίνουν την Παρασκευή  5 Απριλίου 2013, στην Αίθουσα Συναυλιών του Εθνικού Ωδείου (Μάγερ 18, Πλατεία Βάθη) για την Ορχήστρα Νέων της Μεσογείου απευθύνονται σε ταλαντούχους σπουδαστές όλων των Ωδείων στα Πνευστά (ακροάσεις για νέους 16-25 ετών, ώρα 1 μ.μ.) και  στα Έγχορδα (ακροάσεις για νέους 16-25 ετών, ώρα 2 μ.μ.). Οι υποψήφιοι θα παρουσιάσουν έργα που έχουν προκαθορισθεί (βλέπε www.euyo.org.uk/orchestral-extracts)  αλλά και έργα δικής τους επιλογής.
Την ίδια ημέρα, στο ίδιο μέρος και ώρα 2 μ.μ. θα γίνουν οι ακροάσεις για την Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου  Regina Margherita di Palermo-Ethnic Youth of the Mediterranean,  για νέους 14-22 ετών στα έγχορδα (βιολί, βιόλα).  Τα έργα στα οποία θα εξετασθούν διατίθενται από το Εθνικό Ωδείο στους ενδιαφερόμενους.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 30 Μαρτίου 2013 στη Γραμματεία του Εθνικού Ωδείου (Μάγερ 18, Πλατεία Βάθη, Αθήνα)      Τηλ.: 210 -52 33 175,  210 -52 48 304,  fax: 210 -5245291, e-mail: ethnodio@otenet.gr

ΑΚΡΟΑΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ




Ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ του Θωμά Κινδύνη στα πλαίσια του πρότζεκτ « Intercambio: Πολιτιστική Ανταλλαγή Ελλάδας στη Βραζιλία» που θα πραγματοποιηθεί  σε συνεργασία  με την UNESCO Πειραιά και Νήσων και την  Tupyniking Productions  , προσκαλεί σε ακρόαση επαγγελματίες και  σπουδάστριες χορού, θεάτρου, τραγουδιού  και performers έως 30 ετών που επιθυμούν να εκπαιδευτούν στην αρχαία ελληνική τραγωδία και να συμμετέχουν εθελοντικά στο έργο  ΗΛΕΚΤΡΑ του Σοφοκλή που θα παρουσιαστεί στις πολιτείες Paraná, Foz do Iguaçu, Curitiba και Sao Paulo της Βραζιλίας το Νοέμβριο του 2013.
Όλες οι ενδιαφερόμενες θα εξεταστούν στην κίνηση ενώ θα πρέπει να έχουν προετοιμάσει:
·        ένα απόσπασμα προσωπικής τους επιλογής  από το έργο ΗΛΕΚΤΡΑ του Σοφοκλή, όχι υποχρεωτικά να το μάθουν απ’ έξω.
·        ένα τραγούδι κατά προτίμηση παραδοσιακό.

Η ΑΚΡΟΑΣΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΣΤΙΣ 14.00
ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

ΑΛΚΜΗΝΗΣ 13 , Κ.ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ
ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
2103464002 – 6977787527 , Ευγενία Παπαδάκη
logo.jpg



Καλλιτεχνικός Οργανισμός ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
Αλκμήνης 13, Κ. Πετράλωνα / 210 3464903 & 210 3464002

golo-preto.jpgTupyniking Produções Culturais.


Όμιλος UNESCO

Η ΒΛΑΜΜΕΝΗ



               η βλαμμένη *[1]



Μία παραλλαγή της Ωραίας Κοιμωμένης,
σε απευθείας μετάδοση
 από το Σχολείο που βρισκόταν ο Μπους την 11η Σεπτεμβρίου 2001...

...στην καινούρια Θεατρική Σκηνή της Αθήνας
14η Μέρα.


Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, σε ένα μακρινό βασίλειο, ζούσε μία δασκάλα. Που θα παρουσίαζε ένα παραμύθι στον Πρόεδρο του Βασιλείου.  Mα τότε έγινε κάτι που κανείς δε φανταζόταν ποτέ.



Και ο κόσμος άλλαξε...


Λίγα Λόγια για το Έργο:

Η Μαίρη είναι από τις παλαιότερες δασκάλες στο Emma Booker, ένα δημοτικό σχολείο στη Φλόριντα. Αλλά δεν είναι ένα τυχαίο σχολείο, ούτε η Μαίρη είναι μία τυχαία δασκάλα. Είναι το σχολείο που θα επισκεφθεί ο πρόεδρος της Αμερικής, George Bush Jr., και η Μαίρη είναι η δασκάλα που έχει επιλεγεί να πει ένα παραμύθι μπροστά στον πρόεδρο και τις τηλεοπτικές κάμερες. Έχει επενδύσει τα πάντα σε αυτή τη μέρα. Το μέλλον της, την καριέρα, τις σχέσεις της, αλλά κυρίως τα όνειρά της. Και τα έχει προετοιμάσει όλα τέλεια... 

Μέσα σε αυτή τη μέρα, μέσα σε αυτό το σχολείο, η Μαίρη θα βιώσει ολόκληρο το παραμύθι. Ένα παραμύθι όπως αυτό που προετοίμαζε να παρουσιάσει. Μόνο που τώρα, η Μαίρη πρέπει να βρει ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα. Το ηθικό δίδαγμα μιας πραγματικότητας, που θα την διηγούνται στις επόμενες γενιές.






Σκηνοθετικό Σημείωμα:


Μια δασκάλα θέλει να πει ένα παραμύθι. Και λοιπόν; Το παραμύθι στην Τέχνη, έχει γίνει η εύκολη λύση. Ο κόσμος θέλει να ξεσκάσει. Ο κόσμος χρειάζεται το παραμύθι.
Μα, και αυτές καθαυτές οι Τέχνες, είναι ένα παραμύθι. "Ο πρωταρχικός στόχος ενός καλλιτέχνη, είναι να πει μια ιστορία." Κι όμως, χρειαζόμαστε κι άλλες στρώσεις παραμυθιού, για να καλύψουμε το πόσο ευάλωτοι είμαστε.

Το παραμύθι είναι κλισέ. Κι αυτό είναι που αναζητούμε σε αυτό.  Τη σιγουριά του "ζήσαν αυτοί καλά". Όλα περνούν από σαράντα κύματα, αλλά αφού θα ζήσουν στο τέλος καλά, τα κύματα παραγράφονται. Το ξέρουμε πριν το ακούσουμε. Αυτό ακριβώς είναι το θέμα.
Σε μία συνέντευξη, μία αμερικανίδα καλλιτέχνις, είχε πει πως ζει σε μία χώρα που δεν της επιτρέπει να έχει πρόβλημα. Το λέει και η Μαίρη, η Βλαμμένη. Ως εκ τούτου, δεν έχει πολλές επιλογές. Πρέπει να ζήσει καλά. Όσες εμφανίσεις κι αν αλλάξει, όσους τύπους κι αν υποδυθεί, πρέπει πάντα να ζει καλά. Ακόμα κι όταν όλα την ξεπερνούν. Είναι Βλαμμένη και πάντα θα είναι. Κάποτε, όμως, έρχεται η στιγμή, που το βλέπει καθαρά. Το έργο αφορά σε αυτή ακριβώς τη στιγμή.

Αν μπορούσαμε να ζήσουμε στο παραμύθι, θα βρισκόμασταν σε έναν φρικτό κόσμο, στον οποίο θα είχαμε και πάλι ανάγκη από άλλους να μας διηγούνται παραμύθια, μέχρις ότου κάποια στιγμή να "δικαιωθούμε" μ' ένα "ζήσαν αυτοί καλά". Τελικά, όμως, όλα αυτά, ίσως να είναι περιττά. Το "ζήσαν αυτοί καλά" μας, μπορεί να το έχουμε βρει ήδη, μπορεί να το βρούμε αλλού!

Αλλά, "πώς ξεκινάει;"


Συντελεστές  Παράστασης:

Κείμενο:                                   Διαμαντής Γκιζιώτης
Σκηνοθεσία:                              Γρηγόρης Χατζάκης

Σκηνικά:                                  Σοφία Κατσούρα
Kοστούμια:                               Βάλη Μαυρίδη
Make-up:                                 Φρειδερίκη Ζαλαβρά
Πρωτότυπη Μουσική:                Βύρων Κατρίτσης
Φωνητική Διδασκαλία:               Χριστίνα Αργύρη
Κινησιολογική Επιμέλεια:          Μπήλιω Καλιακάτσου
Επιμέλεια Φωτισμών:                Κώστας Μπάμπης
Βοηθός Σκηνοθέτη:                   Ζωή Αρβανίτη

Ερμηνεύουν:                              Μαρία Σκαφτούρα (Δασκάλα)

και                                            Ειρήνη Βασιλάτου, Μπήλιω Καλιακάτσου, Βάλη Μαυρίδη,                                                                            Φάνης Σακελαρίου        


Δ/νση Παραγωγής:                    Μαρίνα Δρακάτου
Γραφιστικός Σχεδιασμός:          Γιώργος Σκαρμούτσος
Παραγωγή:                               MANIART

Στοιχεία  Παράστασης:

Προγραμματισμένη
Πρεμιέρα:                                 Σάββατο 9 Μαρτίου 2013           

Παραστάσεις:                           Σάββατο 21.00, Κυριακή 18.00, Δευτέρα 21.00
                                                Μέχρι και 29 Aπριλίου 2013
Διάρκεια:                                 90 λεπτά

Τιμή Εισιτηρίου:                       10 € γενική είσοδος.

Χώρος:                                     Σκηνή 14η Μέρα: η παράσταση εγκαινιάζει τη Θεατρική Σκηνή του Χώρου Τέχνης 14Η ΜΕΡΑ: ενός χώρου industrial, ζεστού και  φιλόξενου, που κάνει το θεατρικό του «άνοιγμα» με τη ΒΛΑΜΜΕΝΗ.
Καλιρρόης 10, Αθήνα
                                                Πλησίον Μετρό: Ακρόπολη  και Τραμ: Βουλιαγμένη
                                                 www.14mera.gr

Τ. Κρατήσεων/πληροφορίες:      6973 33 1497 και 6976 408 158

 Χορηγoί:                                 MATRIX

                                                Τip The Chef / ΠΑΝΣΙΚ

Xορηγοί  Επικοινωίας:              pepper 96.6/Aθήνα 9,84 / E-go.gr / monopoli.gr /Αthens Magazine/ EπίΣκηνής/revma -/+ / mindradio.gr/ almurofustiki.com/
clipartradio.gr/pagkaki.gr

                                                    Παρακολουθήστε τη ΒΛΑΜΜΕΝΗ στο http://vlammeni.tumblr.com/

  


[1]           βλαμμένος < μετοχή παθητικού παρακειμένου του ρήματος βλάπτω