Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Νέο εγχείρημα: web tv



Ξεκινά σε δοκιμαστικό στάδιο το web-tv της Αυλαίας *

Κάθε βράδυ, κλικάρωντας το αντίστοιχο εικονίδιο στην αρχική σελίδα του site της Αυλαίας (www.avlea.gr), θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθείτε τα live της Αυλαίας από το σπίτι σας!

Περιμένουμε τις εντυπώσεις και τα σχόλιά σας, προκειμένου να βελτιώσουμε την υπηρεσία, στο info@avlea.gr

* Προς το παρόν λειτουργεί πειραματικά, δωρεάν και δέχεται ορισμένο αριθμών επισκεπτών

01/02-05/02 Lurrie Bell & Matthew Skoller meet Blues Cargo

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

To give the kids ανοίγει πανιά!!!

Ανοίξτε τη ντουλάπα σας και χαρίστε ρούχα, παιχνίδια σε μικρά παιδιά ως 12 ετών !!!

Ολοι στην 3η  Μαρίνα Γλυφάδας στις 5 Φεβρουαρίου !!!

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Viva La Vida

Νίκος Κούρκουλος (1934 – 2007)

Ο Νίκος Κούρκουλος γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα. Γιος κουρέα, μεγάλωσε στου Ζωγράφου. Όπως λέει ο ίδιος, συναντήθηκε με το θέατρο τυχαία, από κάποια βιβλία που έπεσαν στα χέρια του. Όπως επίσης δήλωνε, τίποτα δεν θα μπορούσε να ανακόψει την πορεία του προς το θέατρο από ‘κει και πέρα. Μεγάλοι θεατράνθρωποι που εκτιμούσε ιδιαίτερα ήταν ο Άγγελος Τερζάκης, που του έγραψε και την πρώτη του (εγκωμιαστική) κριτική και ο Μάνος Κατράκης, στον οποίο είχε απευθυνθεί όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέατρο. Το μόνιμο ερώτημά του: «Με βασανίζει το ερώτημα αν έχω ταλέντο, αν είναι αλήθεια αυτό που λένε οι άλλοι ότι έχω ταλέντο... Λένε ότι είμαι καλός ηθοποιός. Εμένα όμως αυτό με βασανίζει καθημερινά. Και θα με βασανίζει ώσπου να πεθάνω»

Το 1958 αποφοιτεί από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και την ίδια χρονιά παίζει με τον θίασο Λαμπέτη - Χορν στην «Κυρία με τις καμέλιες». Αίσθηση προκαλεί το 1960 με την ερμηνεία του στη «Μικρή μας πόλη». Παράλληλα με τη λαμπρή κινηματογραφική του πορεία, χαράσσει μια ανάλογης λάμψης και ποιότητας τροχιά στο θέατρο. Το 1966 εμφανίζεται στο Μπρόντγουεϊ, πρωταγωνιστώντας με τη Μελίνα στην θεατρική διασκευή της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή», σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν και με τίτλο «Ίλια ντάρλινγκ». Για τον ρόλο του (στην ταινία τον έπαιζε ο Γιώργος Φούντας) ήταν υποψήφιος στα θεατρικά βραβεία Τόνι.
Έντονη θεατρική δραστηριότητα αναπτύσσει από το 1974, όταν ιδρύει το θέατρο «Κάππα», στη θέση ενός παλιού κινηματογράφου στην Κυψέλη, τον οποίο αγοράζει. Πολλά τα έργα που ανέβασε από το παγκόσμιο δραματολόγιο: «Ταμπούρλα τη νύχτα», «Η όπερα της πεντάρας», «Γλάρος», «Επιστροφή», «Πρόσκληση στον πύργο», «Μονό ζευγάρι», «Ανταπόκριση», «Ψηλά απ' τη γέφυρα», «Στη φωλιά του Κούκου». Συνεργάστηκε με σημαντικούς σκηνοθέτες, όπως τον Ζυλ Ντασσέν, τον Μίνω Βολανάκη, τον Διαγόρα Χρονόπουλο, αλλά σκηνοθέτησε κι ο ίδιος.
Το 1982 παίζει στην Επίδαυρο τον ρόλο του Οιδίποδα Τυράννου. Είναι η πρώτη σκηνοθεσία του Μίνου Βολανάκη με το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο.
Το 1995 αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, το οποίο και ανέπτυξε σημαντικά. Αλλάζει τη μορφή του νομικού προσώπου από δημοσίου δικαίου σε ιδιωτικό. Με την έναρξη της διευθύνσεώς του το Εθνικό Θέατρο αποκτά το Παιδικό Στέκι, που εγκαινιάζεται με το έργο του Μ. Περώ Ωραία Κοιμωμένη. Το 1996 το Εθνικό περιοδεύει στις Η.Π.Α με το έργο Ηλέκτρα του Σοφοκλή. Την ίδια χρονιά ιδρύει τη γνωστή σε όλους μας Πειραματική Σκηνή, τον Άδειο Χώρο και το Εργαστήρι Ηθοποιών.
Οι μεγάλες περιοδείες συνεχίζονται και το 1997 με την ίδρυση του Θιάσου Περιοδειών Αρχαίου Δράματος και παρουσιάζονται τα έργα Μήδεια του Ευριπίδη και Ηλέκτρα του Σοφοκλή σε πολλές πόλεις του εξωτερικού. Από το 2000 αρχίζει η διοργάνωση των Θερινών Ακαδημιών Θεάτρου για ηθοποιούς. Η Πρώτη Θερινή Ακαδημία Θεάτρου λαμβάνει χώρα στο Μονοδένδρι της Ηπείρου. Το 2003 διοργανώνεται η μεγάλη έκθεση θεατρικών κοστουμιών του Εθνικού στην Εθνική Πινακοθήκη.
Ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού, δύο φορές σχεδίασε να πρωταγωνιστήσει σε παράσταση, την πρώτη στη διλογία του Γκαίτε «Φάουστ», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου, παραγωγή που ακυρώθηκε, και τη δεύτερη για να παίξει τον Ριχάρδο Γ' του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Σλόμπονταν Ουνκόφσκι, που επίσης ακυρώθηκε, λόγω της εμφάνισης της ασθένειάς του, το 2002.
Όσον αφορά την διεύθυνσή του, έλεγε χαρακτηριστικά: «είναι μια καρέκλα υπηρέτη και όχι άρχοντα. Δεν είναι καρέκλα μόνο για να διατάζει, να δίνει εντολές, αλλά και για να βοηθάει τους γύρω να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα».
Η τελευταία δράση του ήταν πριν από λίγο καιρό, όταν συμφώνησε με τον Πέτερ Στάιν να σκηνοθετήσει την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή. Τις επόμενες ημέρες σχεδίαζε να ανακοινώσει και τη δημιουργία της Σχολής Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου.

Queen -- Bohemian Rhapsody




Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

1ος Διεθνής Διαγωνισμός Εικαστικών Τεχνών

Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση στήριξης των τεχνών και των γραμμάτων, διοργανώνει τον 1ο διεθνή διαγωνισμό εικαστικών τεχνών. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες καλιτέχνες που ασχολούνται με τη γλυπτική, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τη σκιτσογραφία, την αγιογραφία, την κεραμική, τη χαρακτική, τη χαλκογραφία, το ψηφιδωτό και το κολλάζ, επὶπαντός υλικού και με κάθε φύσης υλικά. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τις αιτήσεις συμμετοχής από την 1η μέχρι και 29 Φεβρουαρίου 2012. Τα έργα όλων των συμμετεχόντων θα συμπεριληφθούν στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός και θα διαρκέσει από 19 Μαρτίου έως 3 Απριλίου. Οι τρεις πρώτοι νικητές του διαγωνισμού θα λάβουν χρηματικό έπαθλο, ενώ σε όλους όσους διακριθούν, ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός θα παραχωρήσει τη μεγάλη αίθουσα εκθέσεων, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ατομική έκθεση.

Πληροφορίες-Υποβολή αιτήσεων
Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, 10561 Αθήνα
Τηλ.: 210.3221917, 210.3225310
Φαξ: 210.3249398
www.lsparnas.gr
lsparnas@otenet.gr


Ζυράννα Ζατέλη

 Η Ζυράννα Ζατέλη μας ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο του βιβλίου της Και με το φως του λύκου επανέρχονται.
Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα Ένα βιβλίο που αγαπήθηκε από τον κόσμο και τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος θα το απολαύσουμε από τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012 στο Τρίτο Πρόγραμμα σε ανάγνωση από την ίδια τη συγγραφέα. Η σειρά θα μεταδίδεται καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή) στις 7:30 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί σε 71 ημίωρα επεισόδια.
Το εγχείρημα της ραδιοφωνικής μεταφοράς και σκηνοθεσίας του μυθιστορήματος, ανέλαβε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Ευσταθίου. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε σε διάστημα δύο μηνών (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2011), από τους τεχνικούς ήχου Γιάννη
Λαμπρόπουλο και Θάνο Καλέα. Τη μουσική επένδυση των επεισοδίων επιμελήθηκε ο Δημήτρης Αρσενόπουλος. Η ίδια η συγγραφέας είχε μεγάλη αγωνία για τη ραδιοφωνική μεταφορά του βιβλίου της, όπως αναφέρει σε συνέντευξή της στο περιοδικό
Ραδιοτηλεόραση:
Είχα μεγάλη αγωνία από πριν. Μου φαινόταν σχεδόν ακατόρθωτο να διαβάσω 667 σελίδες κλεισμένη σ’ ένα στούντιο, μ’ ένα μικρόφωνο μπροστά μου. Μα όταν ήρθε η ώρα για την πρώτη ηχογράφηση, κατάλαβα ότι πιο πολύ μας τρομάζει η σκέψη συνήθως, ο εαυτός μας
από πριν, παρά η ίδια η πράξη. [...] Δύο εβδομάδες κράτησε η δική μου ανάγνωση, με Σάββατα και Κυριακές μέσα και κάμποσες ώρες δουλειά κάθε μέρα. Έβγαινα εξουθενωμένη από το στούντιο, σαν να έσκαβα, μα και ανάλαφρη. Όταν αισθάνεσαι πως πάει καλά κάτι, ακόμα και η κούραση σε αναζωογονεί. Βέβαια, η μετέπειτα ραδιοφωνική επεξεργασία
με μουσική και ήχους κράτησε περισσότερο από δύο μήνες, που και πάλι θεωρείται χρόνος ρεκόρ για 71 ημίωρα επεισόδια [...]
Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.ert.gr/pressert/index.php?option=com_k2&view=item&id=176:η-
ζυράννα-ζατέλη-στο-τριτο-προγραμμα&Itemid=171

Παρασκευή (27/1) στις 3: Συναυλία στη Βιβλιοθήκη


Κατερίνα Κυρμιζή & Νίκος Γρηγοριάδης Live
@ Nueva Trova
Κυριακές, 12 & 19 Φεβρουαρίου                                             Βλαχάβα 9, 10551 Αθήνα
Τηλ: 6974073781      
                                                                                                  Ώρα έναρξης 9:00,
 Είσοδος Ελεύθερη
                                               
      Με μπάντα ηλεκτροκίνητη, η Κατερίνα Κυρμιζή και ο Νίκος Γρηγοριάδης επιστρέφουν  δυναμικά στην Nueva Trova, για να δώσουν τις πρώτες τους συναυλίες για το 2012. Η κομψή εναλλακτική ποπ  με μεσογειακές καταβολές που εδώ και χρόνια υπηρετούν  φλερτάρει αυτή τη φορά με τις ηλεκτρικές κιθάρες και το ειδύλλιο προκύπτει συναρπαστικό. 
      Πλαισιωμένοι από εξαιρετικούς μουσικούς προσκαλούν όλους τους αισθηματίες, τους ονειροπόλους, τις παραμυθένιες, τους ιδεαλιστές, τους φαροφύλακες, τους μονομάχους, τα παιδιά με τις κεραίες και της ψυχής τους  ασυρματιστές  να δώσουν το παρόν και να τραγουδήσουν μαζί τους δυνατά ελπίζοντας αφελώς πως μ’ έναν μουσικό ηρωισμό θα σώσουν τον κόσμο.
      Η Κατερίνα Κυρμιζή αποσπά εγκωμιαστικά σχόλια όταν συστήνεται δισκογραφικά με το «Κοντσέρτο για σοκολάτα και τριαντάφυλλα». Μουσικός και τραγουδοποιός, προικισμένη με μια ξεχωριστή φωνή και εκφραστική αθωότητα κερδίζει τις εντυπώσεις. Όταν παρουσιάζει «Το παιδί με την κεραία», εκπλήσσει όσους περίμεναν πως θα ακολουθήσει έναν πιο συμβατικό δρόμο. Απέχει πάνω από έξι χρόνια από τα μουσικά δρώμενα κι επιστρέφει με συναυλίες και με τον δίσκο «Είναι εδώ!», σε συνεργασία με τον Νίκο Γρηγοριάδη. Στη νέα σύνθεση της μπάντας παίζει ακουστική, κλασσική κιθάρα και μελόντικα.
      Ο Νίκος Γρηγοριάδης είναι από τις πλέον αθόρυβες παρουσίες στα μουσικά δρώμενα. Μετράει στο ενεργητικό του τραγούδια (Νυχτερινό, Αλφάδι, Στην πίσω τσέπη του Blue Jean, Tο Κοράλλι, Γυμνή από αγάπη), και συνθέσεις (Ασημένιος κύκλος, Short Waves)  που αγκαλιάζουν ο κόσμος, τα ραδιόφωνα και οι δισκοκριτικοί. Τρείς οι  προσωπικοί του δίσκοι, το «Αλφάδι», ο διεθνής «Faros» και το  ντεμπούτο «Στη μοναξιά του φάρου», και πέντε οι συμμετοχές του σε διεθνής συλλογές, όπου μετουσιώνει την ευαισθησία του σε υπέροχες μελωδίες. Η νέα σύνθεση της μπάντας προέκυψε από την ανάγκη τού να πιάσει ξανά την ηλεκτρική κιθάρα.
      Ο Γιώργος Σιμάτος, παίζει ηλεκτρική κιθάρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε ο δίσκος του «Χωρίς Εισιτήριο», σε συνεργασία με τον Γιώργο Ρωμανό και την Σοφία Κουτσάκη.
      Ο Mampre Kasardjian παίζει μπάσο. Συμμετέχει σε ένα μουσικό πρότζεκτ  με το όνομα Αnu και πρόσφατα κυκλοφόρησε ο πρώτος τους δίσκος με τίτλο «Kites».
       Η Ρόλη Γιαμοπούλου  παίζει τύμπανα και κάνει φωνητικά. Όταν δεν ασχολείται με τη μουσική χορεύει με τους Athens Lindy Hop.

http://www.myspace.com/katerinakyrmizi                                             Τηλέφωνο επικοινωνίας: 
http://www.myspace.com/nikosgregoriadis                                                                 6938535902
Facebook | katerina kyrmizi

Με την υποστήριξη των :  www.diesi.gr/  www.musiccorner.gr/  www.go-out.gr/  www.rockap.gr/  www.postyourevent.gr/  rockandroll.gr/  www.texnospito.gr/  www.musicpaper.gr/  www.mixgrill.gr/  http://www.echomove.gr

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

4η Διάσκεψη Αράβων και Ευρωπαίων Συγγραφέων στην Αλγερία 25/26 Ιανουαρίου

Διάσκεψη συγγραφέων στην Αλγερία
 «Πολλαπλές ταυτότητες» είναι ο τίτλος της 4ης Διάσκεψης Αράβων και Ευρωπαίων Συγγραφέων στην Αλγερία, 25/26 Ιανουαρίου, που εγκαινιάστηκε σήμερα και διοργανώνεται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πρέσβειρα της Ε.Ε. στην Αλγερία, Ισπανίδα Λάουρα Μπαέζα.
Ο τίτλος «Πολλαπλές ταυτότητες» είναι από το ομώνυμο έργο του γνωστού Λιβανέζου συγγραφέα Αμίν Μααλούφ. Στη διήμερη Διάσκεψη λαμβάνουν μέρος είκοσι συγγραφείς από την Αλγερία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Τυνησία, το Μαρόκο, την Αίγυπτο, τη Φινλανδία, τη Ρουμανία, την Αγγλία και την Ελλάδα.
Όλοι οι προσκεκλημένοι συγγραφείς έχουν διπλές και τριπλές ταυτότητες και γλώσσες και έχουν ασχοληθεί στο έργο τους με το θέμα της ταυτότητας, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Άραβες συγγραφείς λόγω της επιβαρυμένης πολιτιστικής τους ιστορίας με την επιβολή στις πατρίδες τους της κουλτούρας και της γλώσσας αποικιοκρατικών χωρών (Γαλλίας, Αγγλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας).
Από τους γνωστότερους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος είναι οι Γαλλοαλγερινοί Ανουάρ Μπενμαλέκ, Χαμίντ Γκριν και Αμίν Ζαούι, ο Άγγλος Κρις Στιούαρτ και ο Ρουμάνος Βαλέριου Στάνκου. Την Ελλάδα αλλά και τη Γερμανία ταυτόχρονα εκπροσωπεί η Ελληνίδα συγγραφέας των Εκδόσεων Πατάκη Ελένη Τορόση. Οι ομιλίες των συγγραφέων αφορούν θέματα διπλής και τριπλής ταυτότητας, γλώσσας και διακρίσεων.
Η Ελένη Τορόση θα αναφερθεί στο θέμα της γραφής σε δύο γλώσσες, στις δυσκολίες της μετάφρασης και της επιλογής μεταξύ δύο πολιτισμών. Καλεσμένος την περασμένη χρονιά ήταν ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ : AN EINAI NA ΠΕΘΑΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ...





ΓΙΑΤΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΠΟΛΥ...ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΘΟΡΥΒΟ...

Εφυγε ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος...

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έκανε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις οποίες εγκατέλειψε πριν πάρει το πτυχίο του. Το 1961 έφυγε στο Παρίσι, όπου αρχικά παρακολούθησε στη Σορβόννη μαθήματα γαλλικής φιλολογίας και φιλμογραφίας, καθώς και μαθήματα εθνολογίας και στη συνέχεια μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC και στο Musée de l' homme. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1964 και μέχρι το 1967 εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή, μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη και την Τώνια Μαρκετάκη. Με τον κινηματογράφο άρχισε να ασχολείται το 1965 και το 1968 παρουσίασε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, Εκπομπή, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 1970, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, Αναπαράσταση, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό, και σηματοδότησε την αυγή του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Έκτοτε, οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, τα οποία τον καθιέρωσαν παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου. Πολλά αφιερώματα που τιμούν τη δουλειά του Θόδωρου Αγγελόπουλου έχουν πραγματοποιηθεί σ' όλο τον κόσμο. Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, του Πανεπιστημίου X Ναντέρ (Nanterre) στο Παρίσι και του Πανεπιστημίου του Έσσεξ (Essex). Μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού Σύγχρονος Κινηματογράφος. Στις 24 Ιανουαρίου 2012, όντας πεζός, τραυματίστηκε σοβαρά από διερχόμενη μοτοσυκλέτα στο διάλειμα των γυρισμάτων της νέας του ταινίας "Η άλλη θάλασσα" στη Δραπετσώνα.[1] Το ίδιο βράδυ, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση.[2][3].

Φιλμογραφία [Επεξεργασία]



Εφυγε Χθες βράδυ για το Ταξίδι στα Κύθηρα...

    Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

    Ἑνὸς λεπτοῦ σιγή- Ντίνος Χριστιανόπουλος

    Ἐσεῖς ποὺ βρήκατε τὸν ἄνθρωπά σας
    κι ἔχετε ἕνα χέρι νὰ σᾶς σφίγγει τρυφερά,
    ἕναν ὦμο ν᾿ ἀκουμπᾶτε τὴν πίκρα σας,
    ἕνα κορμὶ νὰ ὑπερασπίζει τὴν ἔξαψή σας,
    κοκκινίσατε ἄραγε γιὰ τὴν τόση εὐτυχία σας,
    ἔστω καὶ μία φορά;
    Εἴπατε νὰ κρατήσετε ἑνὸς λεπτοῦ σιγή
    γιὰ τοὺς ἀπεγνωσμένους;


    (ἀπὸ τὴ Συλλογή: «Ἀνυπεράσπιστος Καημός»)

    ΕΞΥΠΝΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΑ ΓΗΡΑΤΕΙΑ

    Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας, γνωστής ως Αλτσχάιμερ αλλά και η διαχείριση της νόσου, είναι τα κεντρικά θέματα της πρώτης ομιλίας που διοργανώνεται από την ιατρό Πόπη Καλαϊτζή, σε συνεργασία με τοΔήμο Λαγκαδά, τηνΚυριακή 29 Ιανουαρίου 2012, στις 11:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων των Λουτρών Λαγκαδά.
    Βασική ομιλήτρια της εκδήλωσης είναι η Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας της Νόσου Aλτσχάιμερ Μάγδα Τσολάκη, η οποία θα αναφερθεί εκτενώς στη νόσο της «τρίτης ηλικίας», δίνοντας έμφαση στα νέα δεδομένα που αφορούν την πρόληψη και την αντιμετώπισή της.

    Θα ακολουθήσουν ομιλίες στις 11 Φεβρουαρίου 2012, στις 18:00, στο ΚΑΠΗ του Σταυρού και στις 22 Φεβρουαρίου 2012 στο Πολιτιστικό Κέντρο Κουφαλίων.

    Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος  και χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, όπως μνήμης, σκέψης, αντίληψης, υπολογισμού, γλώσσας, ικανότητας μάθησης και κρίσης. Από Αλτσχάιμερ πάσχουν σήμερα στην Ελλάδα 160.000 άνθρωποι, στην Ευρώπη 6.000.000 και σε όλο τον κόσμο 26.000.000. συνάνθρωποι μας!  Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου από τον ίδιο τον ασθενή,  αλλά και το οικογενειακό του περιβάλλον. 

    Στο πλαίσιο της συνεργασίας της κας. Καλαϊτζή με την εταιρία νόσου Αλτσχάιμερ, θα παρέχονται δωρεάν εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου, από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους στα ιατρεία της εταιρίας, ενώ για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί έρευνα σε τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού του Νομού Θεσσαλονίκης.


    Για πληροφορίες ή συνεντεύξεις επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 6945 850707 Αναστασία Αργυριάδου και  6939 306016 Μαρία Ζαφειρίου.

    Θέατρο του Νέου Κόσμου

    Θείος Βάνιας
    σκηνές από τη ζωή στην ύπαιθρο

    Άντον Τσέχωφ

    8.2.2012 – 8.4.2012

    Τρεις αφηγητές επιχειρούν να παρακολουθήσουν και να ζωντανέψουν τα εννέα πρόσωπα του έργου και τις απόπειρες τους να αποκαταστήσουν την αδικία. Για να το πετύχουν όμως είναι υποχρεωμένα αυτά, πρόσωπα από τη φύση τους δευτερεύοντα, να αρθούν στο ύψος σκηνών γραμμένων κανονικά για πρωταγωνιστές.


    Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη
    Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος - Δημήτρης Καραντζάς
    Σκηνικό: Κλειώ Μπομπότη
    Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
    Φωτισμός: Δημήτρης Κασιμάτης
    Βοηθός Σκηνοθέτη: Αντώνης Αντωνόπουλος

    Παίζουν: Θύμιος Κούκιος, Ελίνα Ρίζου, Έκτορας Λυγίζος

    Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:15 & Κυριακή 19:30
    Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 12€ / Φοιτητικό 8€
    Διάρκεια Παράστασης: 90’

    μια παραγωγή της ομάδας GRASSHOPPER

     

    Κυριακή κλασικά για καφέ...;

    Dizzy Miles
    Ευτυχίδου & Αθανασίας 4

    Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στις 16.00
    Είναι δυνατή μια φιλία ανάμεσα σε δύο τραγουδίστριες όπερας;
    Ναι, όταν η μία είναι Sorpano και η άλλη είναι Mezzo-soprano!

    Τι μπορεί να τους συνέβη σε ένα κοσμικό πάρτυ;

    Γιατί η σοπράνο ψήνει …καφέ;

    Μια jazz ιστορία φιλίας, δαιμόνιων πλασμάτων, «ωδικών αιλουροειδών», ερωτικής και κυριολεκτικής μέθης, δοσμένη μέσα από μια ασυνήθιστη μουσική παράσταση! Ο συνδυασμός τραγουδιών με πρόζα από μία Soprano και μία Mezzo-Soprano, που δεν πρόκειται να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο!

    Σκηνοθεσία – Κείμενο: Βάσια Ζαχαροπούλου & Αθηνά Καστρινάκη
    Ερμηνεύουν: Βάσια Ζαχαροπούλου και Αθηνά Καστρινάκη
    Πιάνο: Μάριος Καζάς
    Για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τα καθιερωμένα....

    Την Κυριακή, 05/02, στις 16:00, στο Dizzy Miles
    Ευτυχίδου & Αθανασίας 4, δίπλα στο άλσος Παγκρατίου
    Τηλ. κρατήσεων, πληροφοριών: 210 3640614 & 210 7520272

    Είσοδος 5 ευρώ

    Διάρκεια παράστασης :60’

    To Dizzy Miles, ένα café/bar κατάλληλα διαμορφωμένο ώστε να φιλοξενεί εκθέσεις εικαστικών και φωτογραφίας, θεατρικά δρώμενα, προβολές ταινιών, video art και κυρίως μουσικά events, θέλησε να εντάξει στους Jazz, Funk, Soul, Tango και Blues μουσικούς ρυθμούς στου οποίους κινείται, την κλασική μουσική και κατ’ επέκταση την όπερα. Για το λόγο αυτό εμπλούτισε τα Κυριακάτικα μεσημεριανά με νότες κλασικής μουσικής. Στο πλαίσιο αυτών πραγματοποιείται και η μουσική παράσταση «Κυριακή κλασικά για καφέ

    Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

    «Δεν θέλω ούτε τα βραβεία ούτε τα λεφτά τους»

    «Ούτε θα εμφανιστώ ούτε θα απλώσω το χέρι για να το πάρω. Δεν θέλω ούτε τα βραβεία ούτε τα λεφτά τους». Κατ' αυτόν τον τρόπο σχολίασε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ τη διάκρισή του με το μεγάλο βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού, για το σύνολο του έργου του, ο 81χρονος ποιητής της Θεσσαλονίκης Ντίνος Χριστιανόπουλος, παραπέμποντας σε παλιότερο κείμενό του (1979) με τον εμβληματικό τίτλο "Εναντίον".

    «Είμαι εναντίον της κάθε τιμητικής διάκρισης απ' όπου και αν προέρχεται. Δεν υπάρχει πιο χυδαία φιλοδοξία από το να θέλουμε να ξεχωρίζουμε. Αυτό το απαίσιο "υπείροχον έμμεναι άλλων", που μας άφησαν οι αρχαίοι. Είμαι εναντίον των βραβείων γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου …» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σ' εκείνο το κείμενό του ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.

    Ἐκεῖνοι ποὺ μᾶς παίδεψαν

     

     

    Ἐκεῖνοι ποὺ μᾶς παίδεψαν βαραίνουν μέσα μας πιὸ πολύ,
    ὅμως ἡ δική σου τρυφερότητα πόσο καιρὸ ἀκόμα θὰ βαστάξει;
    Ὅ,τι μᾶς γλύκανε, τὸ ξέπλυνε ὁ χρόνος κι ἡ συναλλαγή,
    ἐκεῖνοι ποὺ μᾶς χαμογέλασαν βουλιάξαν σὲ βαθιὰ πηγάδια
    καὶ μείναν μόνο κεῖνοι ποὺ μᾶς πλήγωσαν,
    ἐκεῖνοι ποὺ ἀρνήθηκαν νὰ τοὺς ὑποταχτοῦμε.
    Ἐκεῖνοι ποὺ μᾶς παίδεψαν βαραίνουν πιὸ πολύ...
    (1955)

     

    Κυριακή 29 Ιανουαρίου στο Art bar « Ποιήματα και Εγκλήματα» από τις 9 και μετά

    Μουσική εκδήλωση με τoν Ross Daly

    και τους Βασίλη Σταυρακάκη, Κέλλυ Θωμά, Γιώργο Μανωλάκη και Στέλιο Πετράκη.

    Φιλική συμμετοχή Γιάννης Χαρούλης



    Οι μοναδικοί αυτοί μουσικοί θα πλαισιώσουν την παρουσίαση του βιβλίου «Άσματα Φαντάσματα» του Γιάννη Πετράκη
    ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ

    ΟΞΥΜΩΡΑ


    ΗΜΕΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ ΧΙΟΝΗ

    Διαγωνισμοί Υποτροφιών των Φίλων της Μουσικής για το 2012-2013

     Προκηρύχθηκαν οι Διαγωνισμοί Υποτροφιών των Φίλων της Μουσικής για το 2012-2013
    Το Δ.Σ. του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής προκήρυξε και φέτος τους Διαγωνισμούς «Αλεξάνδρα Τριάντη» και «Κυβέλη-Γιάννη Χορν», για την απονομή Μουσικών Υποτροφιών στο εξωτερικό κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013. Συγκεκριμένα θα απονεμηθούν έως τρείς Υποτροφίες Αλεξάνδρα Τριάντα στα ΠΝΕΥΣΤΑ και έως δύο Υποτροφίες Κυβέλη-Γιάννη Χορν στη ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ. Οι ακροάσεις των υποψηφίων θα πραγματοποιηθούν το Μάϊο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Λήξη κατάθεσης δικαιολογητικών 27 Απριλίου. Πληροφορίες για το Διαγωνισμό, στην ιστοσελίδα www.sfm.gr και στη Γραμματεία του Συλλόγου 210 72 82 566.




    ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Δ.Σ.
    ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
    210 72 82 566






    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

    Matinée μουσικής δωματίου με το  LOGOS-TRIO
     Την  Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012 το πρωί στις 11:45 θα πραγματοποιηθεί Matinée μουσικής δωματίου στο Αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο συνεχίζει για 6η χρονιά τις μουσικές του εκδηλώσεις στο πλαίσιο της πολύπλευρης καλλιτεχνικής του παρουσίας στη Θεσσαλονίκη.
    Το νεοσύστατο LOGOS-TRIO αποτελείται από τους καλλιτέχνες:
    ΗΛΕΚΤΡΑ-ΝΑΥΣΙΚΑ ΤΣΑΡΑ, φλάουτο, ΜΑΡΙΑ ΑΝΙΣΕΓΚΟΥ, βιολοντσέλο, ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΟΣΟΓΛΟΥ, πιάνο, οι οποίοι παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με έργα των Carl Maria von Weber, Bohuslav Martinu και George Crumb.   H ΗΛΕΚΤΡΑ-ΝΑΥΣΙΚΑ ΤΣΑΡΑ σπούδασε φλάουτο στη Θεσσαλονίκη στο ΣΩΘ (τάξη Ν. Κουκή) και στο ΚΩΘ (τάξη Ι. Μακοβέι). Το 2000 συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι στην École Normale de Musique de Paris στην τάξη του Jean Ferrandis, απ’ όπου το 2001 πήρε το Diplome Superieur d’ Enseignement, το 2002 το Diplome Superieur d’ Execution και στην συνέχεια ακολούθησε τον κύκλο Perfectionnement και Concertiste. Σπούδασε επιπλέον μουσική δωματίου στις τάξεις των Marie-Pierre Soma και Genevieve Martigny.
    Έχει αποσπάσει διάφορες διακρίσεις, και υπήρξε ενεργό μέλος σεμιναρίων φλάουτου και μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, έχει πραγματοποιήσει πλήθος συναυλιών μουσικής δωματίου καθώς επίσης και σόλο ρεσιτάλ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, της Γαλλίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας κ.α.. Είναι τελειόφοιτη του Τμήματος Μουσικολογίας του Α.Π.Θ. Μέχρι το καλοκαίρι του 2009 ζούσε και εργαζόταν στο Παρίσι. Έκτοτε συνεχίζει την καλλιτεχνική της δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη.
          Η ΜΑΡΙΑ ΑΝΙΣΕΓΚΟΥ σπούδασε βιολοντσέλο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον Δημήτρη Πάτρα. Τον Σεπτέμβριο του 2001 συνέχισε τις σπουδές της αρχικά στην Ανώτατη Μουσική Σχολή του Würzburg (τάξη Prof. J. Metzger) και από το Μάρτιο του 2003 στην Ανώτατη Σχολή της Λειψίας (τάξη Prof. P. Hörr). Τον Ιούνιο του 2007 αποφοίτησε από την ανωτέρω σχολή με τον τίτλο  "Diplommusiker".  Έχει κερδίσει υποτροφίες, από το Μάιο του 2007 είναι μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και διδάσκει στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Η Μαρία Ανισέγκου είναι επίσης μέλος του IAMA trio.
         Ο ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΟΣΟΓΛΟΥ ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία 12 ετών (Φ. Καραγιάννη και Τ. Παπαδοπούλου στο Ωδείο Σερρών). Συνέχισε τις σπουδές του στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Ν. Τασόπουλου). Το 1998 εισήχθη στο τμήμα μουσικής επιστήμης και τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ολοκληρώνοντας την ειδίκευση  πιάνου στην τάξη της Τατιάνας Παπαδοπούλου. Το 2003 συνεχίζει τις σπουδές του στη Μουσική Ακαδημία στο Freiburg της Γερμανίας (τάξη Γκιλέαντ Μισόρι).
    Έχει παρακολουθήσει ως ενεργό μέλος σεμινάρια πιάνου και μουσικής δωματίου με πολλούς διακεκριμένους καλλιτέχνες και έχει διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς πιάνου. Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με τη συμφωνική ορχήστρα της Ακαδημίας του Φράιμπουργκ, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα της  ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση σημαντικών αρχιμουσικών. Επίσης έχει εμφανιστεί με ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε πόλεις της Ελλάδας  καθώς και στο εξωτερικό. Παράλληλα, εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή για τη μουσική δωματίου του Φ. Σοπέν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας υπό την επίβλεψη του αναπληρωτή καθηγητή Δ. Πάτρα και του επίκουρου καθηγητή Ίγκορ Πέτριν.

    Εισιτήρια προς 10 ευρώ (νεανικό 5 ευρώ) θα προπωλούνται από την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012 στο πωλητήριο του ΜΜΣΤ (ώρες Μουσείου) και πριν από την εκδήλωση.


                                

    Ο Μπρους Σπρίνγκστιν βγάζει νέο δίσκο στις 5 Μαρτίου

    Ο Μπρους Σπρίνγκστιν θα κυκλοφορήσει το νέο του δίσκο, με τίτλο "Wrecking Ball", στις 5 Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα...Ο Μπρους Σπρίνγκστιν βγάζει νέο δίσκο στις 5 Μαρτίου με τη δισκογραφική εταιρεία Columbia (Sony Music).
    Το νέο άλμπουμ του αμερικανού καλλιτέχνη θα περιλαμβάνει 11 τραγούδια.
    "Ο Μπρους εμβάθυνε όσο περισσότερο μπορούσε για να φτάσει σε αυτό το όραμα για τη σύγχρονη ζωή. Τα τραγούδια διηγούνται μια ιστορία που δεν θα μπορούσατε να ακούσετε αλλού και η μουσική είναι η πιο καινοτόμα που δημιούργησε τα τελευταία χρόνια", σημειώνει ο Λαντάου σε σχετική ανακοίνωση. Μια πρώτη ιδέα για το άλμπουμ μπορεί να πάρει κανείς αν επισκεφθεί την ιστοσελίδα του καλλιτέχνη www.brucespringsteen.net, όπου μπορεί να ακούσει το τραγούδι "We take care of our own".

    Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

    « Φυτά και Πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης –Μια πανευρωπαϊκή έκθεση

    Η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας- Άρτας στο πλαίσιο συμμετοχής της στην περιοδική πανευρωπαϊκή έκθεση « Φυτά και Πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης », που διοργανώθηκε από το  Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης , σας ενημερώνει ότι στις 25 Ιανουαρίου 2012, ημέρα Τετάρτη, και ώρα 19.00 μ.μ στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης στην Πρέβεζα, θα εγκαινιασθεί περιοδική έκθεση με τίτλο «Φυτά και Πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης, μια πανευρωπαϊκή έκθεση » με στόχο να αναδείξει τη σημασία των φυτών ανά τους αιώνες, ως ορόσημο, στη συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας. Η έκθεση βασίζεται στην έννοια της Ευρώπης, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσω των φυτών, με την ελπίδα πως οι ρίζες του παρελθόντος μας θα γίνουν οι σπόροι του μέλλοντός μας.
    Τα εγκαίνια της έναρξης θα γίνουν από την  κ. Χριστίνα Μερκούρη, προϊσταμένη της ΛΓ΄ΕΠΚΑ, η οποία και θα παρουσιάσει την έκθεση. Με την ευκαιρία των εγκαινίων, την Τετάρτη  25. 01. 2012 και ώρα 19.00 μ.μ. θα δοθεί διάλεξη από τον Δρ. Κωνσταντίνο Λ. Ζάχο, επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων και Πρόεδρο της επιτροπής  Νικόπολης του ΤΔΠΕΑΕ, με τίτλο « Opus topiarium – ο ιερός κήπος του Απόλλωνα στη Νικόπολη ».
    •    Θα ακολουθήσει ξενάγηση
    •    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 22/04/12
    Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων η είσοδος στο μουσείο θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
    Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με την κ. Νικολάου Δήμητρα, αρχαιολόγο, στο τηλέφωνο 2682089890, και 6944356199.

    ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ (2011-12)

    Hλεκτρακουστική είναι ο τομέας της επιστήμης που ασχολείται με τα θέματα ακουστικής σε σχέση με την ηλεκτρονική (σήμερα και την ψηφιακή) τεχνολογία. Δηλαδή με τις δυνατότητες που προσφέρει η ηλεκτρονική τεχνολογία στην καταγραφή, διαμόρφωση και αναπαραγωγή του ήχου.
    Ο κύκλος διαλέξεων χωρίζεται ουσιαστικά σε τρεις ενότητες: α) καταγραφή και επεξεργασία του ήχου, β) διαμόρφωση του ήχου στο χώρο μέσω της ηλεκτρονικής τεχνολογίας και γ) εφαρμογές της ηλακτρακουστικής στους τελικούς χρήστες.
    Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Δευτέρα στο ΙΕΜΑ, Αδριανού 105, Πλάκα στις 7:00μ.μ. και έχουν διάρκεια μία ώρα. Είσοδος ελεύθερη.
    Τα θέματα των διαλέξεων είναι τα ακόλουθα:


    http://www.iema.gr/lecturesiema/acoustics

    Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

    Μουσική βραδιά - από την τζαζ στο ρεμπέτικο

    Στο Art bar Ποιήματα και Εγκλήματα


    με τους
    Τζένη Μαύρου τραγούδι
    Μανόλη Παλαιολόγου πιάνο
    Στέλιο Λάκο μπουζούκι

    Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου, 10.30 μ.μ.
    *ελάχιστη κατανάλωση 10 ευρώ

    Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι (60 μέτρα από το μετρό), τηλ. 210 3228 839

    ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ

    «Καθημερινός Πολιτισμός» από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

    Το Πρόγραμμα «Καθημερινός Πολιτισμός» του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου θεσμοθετήθηκε πρόσφατα  με απόφασητης Συγκλήτου και έχει ως επιστημονική υπεύθυνη την κα. Ν. Σερεμετάκη, ΕπίκουροΚαθηγήτρια του Τ.Ι.Α.Δ.Π.Α .Βασικός στόχος του Προγράμματος «Καθημερινός Πολιτισμός» είναι  ηδημιουργία καινοτόμων δράσεων και διαλόγων μεταξύ Πανεπιστημίου και Κοινωνίας. Το Πρόγραμμα απευθύνεται σεόλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες, Φορείς και Οργανισμούς και φιλοδοξεί νααναπτύξει περαιτέρω τη συνεργασία του Πανεπιστημίου με την Τοπική Αυτοδιοίκησηκαι την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ειδικότερα, το Πρόγραμμα  «Καθημερινός Πολιτισμός» σχεδιάζει καιυλοποιεί θεματικές εκδηλώσεις και δράσεις, που αναδεικνύουν τις συγκλίσειςμεταξύ Επιστημών και Τεχνών, στο επίπεδο της καθημερινής ζωής και  του πολιτισμού.    Αυτές συνοδεύονται  από σεμιναριακού τύπου  Συμπόσια , από τα οποία οι  συμμετέχοντες θαλαμβάνουν σχετική Πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο . 
    Η έναρξη του Προγράμματος θαπραγματοποιηθεί με την εκδήλωση «ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ», η οποία έχει ήδη προγραμματιστείγια τα τέλη Φεβρουαρίου 2012 στη Μεσσηνία (Καλαμάτα). Πρόκειται για μιαπολυεπίπεδη και συμμετοχική εκδήλωση με λόγο, ήχο, εικόνα, και υλικά τεχνουργήματα.Η πιλοτική αυτή δράση τουΠρογράμματος, θα  αναπτυχθεί στη συνέχειακαι στις άλλες πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, υπό την αιγίδα πάντα τουΠανεπιστήμιου και σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους Φορείς.Στην εναρκτήρια εκδήλωσησυμμετέχουν Δήμοι της Μεσσηνίας και σχολείατης Μεσσηνίας (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια), οι πολιτιστικοί φορείς τηςπεριοχής, όπως ΔΗΠΕΘΕΚ, Δημοτικό Ωδείο, Τομέας Χορού, Μορφωτικός Σύλλογος,Φωτογραφική Λέσχη,  Λύκειο Ελληνίδων,πολλοί άλλοι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς, καθώς και πολίτες . 
    Η εκδήλωση «ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ» έχει ως αντικείμενο τηδιερεύνηση της γεύσης σε όλες τις μεταφορικές διαστάσεις  της και την ανακάλυψη της  σχέση της  με την μνήμη, δηλαδή με την ιστορία και τηνπολιτισμική μας ταυτότητα.Η μνήμη  δεν είναι απλά μια πηγή από ιδέες, αλλά έχειυλικές και αισθητήριες διαστάσεις, οι οποίες είναι αναπόσπαστο μέρος τηςκαθημερινής ζωής και του Πολιτισμού μας. Η θεματική  «ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ» συνδέεται με το τρίπτυχο Αισθήσεις-Αισθήματα-Αισθητική, θεμελιώδες στοιχείο της  ελληνικήςσκέψης και κουλτούρας, η οποία παραμένει επίκαιρη στη σημερινήπαγκοσμιοποιημένη κοινωνία σε κρίση.Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότιη υλοποίηση του Προγράμματος «Καθημερινός Πολιτισμός», μπορεί νακινητοποιήσει  τις δυνάμεις τηςΠανεπιστημιακής Κοινότητας και να αποτελέσει έναν ουσιαστικό δίαυλοεπικοινωνίας μεταξύ Πανεπιστημίου και Κοινωνίας.

    Silence of love




    Μια συγκινητική διαφήμιση...

    Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

    «Click… στην Ιστορία»

    Η ιστορία είναι γύρω μας. Στα παλιά κτήρια της γειτονιάς μας, στα ονόματα των δρόμων και των πλατειών, στα δημόσια μνημεία.
    Η ιστορία είναι μέσα μας. Στη γνώση της προέλευσης και της καταγωγής μας, στις μνήμες των ανθρώπων και στις ιστορίες που αφηγούνται.
    Η ιστορία είναι παντού, γιατί είναι χρόνος. Είναι τα υλικά ή άυλα σημάδια που αφήνει το παρελθόν και που, σαν ζωντανοί οργανισμοί, εξελίσσονται με το πέρασμα του καιρού και τις εναλλαγές των γενεών. Είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε και εξηγούμε το παρελθόν.
    Η ιστορία έχει μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους. Τους δίνει το πλαίσιο στο οποίο μπορούν να τοποθετήσουν τον εαυτό τους και τους άλλους. Τους δίνει μια ταυτότητα στο χώρο και στο χρόνο.
    Με το πρόγραμμα «Click… στην Ιστορία» θέλουμε να βγάλουμε στην επιφάνεια τις όψεις της ιστορίας που, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, είναι κομμάτι του εαυτού μας και των εμπειριών μας. Απευθυνόμαστε στους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου και τους προσκαλούμε να ανακαλύψουν την ιστορία και τις ιστορίες από τις οποίες αυτή αποτελείται και να μας τη δείξουν μέσα από τη δική τους οπτική γωνία.
    Με ερωτήματα άλλοτε απλά κι άλλοτε πιο σύνθετα, οι μαθητές, εξοπλισμένοι με ένα κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούν ως φωτογραφική μηχανή, κάμερα και συσκευή εγγραφής φωνής, γίνονται «ρεπόρτερ της ιστορίας». Έρχονται σε επαφή με την κοινωνία που περιβάλλει το σχολείο τους, εξερευνούν την πόλη, τη γειτονιά και το χωριό τους, συλλέγουν τεκμήρια από οικογενειακά φωτογραφικά άλμπουμ, πολιτιστικούς θεσμούς και δημόσια αρχεία, και φτιάχνουν τις δικές τους οπτικοακουστικές παρουσιάσεις.
    Μέσα από τη συνεργασία μαθητών, εκπαιδευτικών και ερευνητών του ΙΜΕ, το πρόγραμμα «Click… στην Ιστορία» δείχνει πως η ιστορία, στην οποία όλοι ανήκουμε, μπορεί να γίνει η ιστορία που ανήκει σε όλους μας.


    Οι παρουσιάσεις των σχολείων
    Γυμνάσιο Αγιάς Λάρισας       
    2ο Γυμνάσιο Δράμας            
    3ο Γυμνάσιο Θήβας           
    2o Γυμνάσιο Ναυπλίου       
    7ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας Αττικής   
    Γυμνάσιο Βροντάδου Χίου       


    Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε το http://local.e-history.gr/

    Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

    ΗΔΟΝΗ ΣΤΟΝ ΚΡΟΤΑΦΟ

    Αλίξ Καμπρέρα


    Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με εκπαιδευτικά παιχνίδια, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και δραματοποίηση για παιδιά με αφορμή τη σειρά παιδικών βιβλίων της Αλίξ Καμπρέρα


    Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ προσκαλούν όλους τους μικρούς τους φίλους σε μια εκδήλωση με στόχο τη γνωριμία και την κατανόηση των αρχών της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού με αφορμή τη σειρά παιδικών βιβλίων της Αλίξ Καμπρέρα

    ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

    το Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012, στις 12 το μεσημέρι,
    στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
    (Ιπποκράτους 118, Αθήνα).

    Ελάτε να μάθετε τα δικαιώματά σας μέσα από αστεία παιχνίδια και δραστηριότητες.

    Ο εμψυχωτής Χρήστος Χριστόπουλος σας περιμένει για να ανακαλύψετε μαζί, βήμα βήμα,
    τι είναι η Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού και ποιος ο ρόλος και η σημασία της στη σύγχρονη ζωή μας.


    ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΡΑ
    Σε κάθε βιβλίο της σειράς παρουσιάζεται μία από τις αρχές της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Μέσα από μία απλή και ενδιαφέρουσα ιστορία, ο αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει το βαθύτερο νόημα της κάθε αρχής. Στο τέλος κάθε βιβλίου παρατίθεται το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

    Η σειρά αποτελείται από δέκα βιβλία όσες και οι αρχές της Διακήρυξης.
    1. Το μονοπάτι του Σοφού
    Αρχή Πρώτη: Κάθε παιδί πρέπει να απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα, χωρίς την παραμικρή διάκριση.
    2. Το παιδί που δεν είχε δει τον ήλιο
    Αρχή Δεύτερη: Κάθε παιδί πρέπει να απολαμβάνει ιδιαίτερη προστασία, όμως πάντα σε συνθήκες ελευθερίας και αξιοπρέπειας.
    3. Ο Αμίν έχασε τον δρόμο του
    Αρχή Τρίτη: Κάθε παιδί πρέπει από τη γέννησή του να έχει όνομα και εθνικότητα.
    4. Το μαγικό κουτί της Αριάδνης
    Αρχή Τέταρτη: Κάθε παιδί πρέπει να έχει τροφή, στέγη, ψυχαγωγία και ιατρική περίθαλψη.
    5. Ο νέος κόσμος του Ρίκι
    Αρχή Πέμπτη: Κάθε παιδί που μειονεκτεί πρέπει να λαμβάνει ιδιαίτερη φροντίδα.
    6. Πού πήγαν όλοι οι γονείς;
    Αρχή Έκτη: Κάθε παιδί πρέπει να μεγαλώνει με τη φροντίδα και την προστασία των γονέων του.
    7. Το χρώμα των γνώσεων
    Αρχή Έβδομη: Σε κάθε παιδί πρέπει να αναγνωρίζεται το δικαίωμα της εκπαίδευσης.
    8. Οι μικροί πειρατές
    Αρχή Όγδοη: Κάθε παιδί πρέπει να απολαμβάνει προστασία και περίθαλψη.
    9. Ένα κάστρο γεμάτο χαμόγελα
    Αρχή Ένατη: Κάθε παιδί πρέπει να προστατεύεται από την εγκατάλειψη, τη σκληρότητα και την εκμετάλλευση.
    10. Ο έμπορος της φιλίας
    Αρχή Δέκατη: Κάθε παιδί πρέπει να προστατεύεται από οποιαδήποτε μορφή διάκρισης



    Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της εκδήλωσης, οι γονείς μπορούν να παραμείνουν στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ, όπου μπορούν να πιουν τον καφέ ή το τσάι τους, ή να επιστρέψουν μετά τη λήξη της.
    Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να καλείτε στο 211 3003580.

    Διαχείριση μουσειακών συλλογών

    Η Ελίζα Πολυχρονιάδου, συντηρήτρια έργων τέχνης-μουσειολόγος, συνομιλεί με διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο των εικαστικών, της πολιτικής και της οικονομίας για θέματα που πλήττουν τις μουσειακές συλλογές, δημόσιες ή ιδιωτικές, την εποχή της οικονομικής κρίσης. Ο Γ’ Κύκλος διαλέξεων στοχεύει στην παρουσίαση νέων τρόπων διαχείρισής τους με γνώμονα την εφευρετικότητα, τη δημιουργικότητα και τη μεθοδικότητα.

    Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


    16/1, 30/1, 13/2/2012


    Αμφιθέατρο Ίδρυματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη & Μαρίνας Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1

    Η Ασκηση Βίας στο Πλαίσιο της Όργανωμένης Κοινωνίας

    Όπως στην περίπτωση του σφυριού, έτσι περίπου συμβαίνει και με τη βία. Η χρήση και ειδικότερα η πρόθεση είναι εκείνη που προσδίδει θετικό ή αρνητικό πρόσημο στην άσκησή της.
    Πολλές φορές, όταν ακούμε να γίνεται λόγος για τη βίαιη συμπεριφορά των ανθρώπων, ή όταν ρωτήσουν την γνώμη μας όσον αφορά στην άσκηση βίας, οι περισσότεροι άνθρωποι, αβίαστα και με μια πρώτη σκέψη, δίνουν απαντήσεις όπως: η βία δεν οδηγεί πουθενά, η βία φέρνει πάλι βία, τα προβλήματα δεν πρέπει να λύνονται με τη βία αλλά με ειρηνικό τρόπο και άλλα παρόμοια.
    Είναι σαφές, από τις παραπάνω απαντήσεις, ότι ο όρος βία έχει αρνητική σημασία και ποιος άλλωστε θα μπορούσε να διαφωνήσει! Ο όρος αυτός ανέκαθεν είχε αρνητικό χαρακτήρα. Στο άκουσμα και μόνο αυτής της λέξης, το μυαλό μας κατακλύζουν ποικίλες εικόνες, αποτελούμενες από τα χαρακτηριστικά εκείνα, που ο καθένας μας μπορεί να χαρακτηρίσει ως βίαια. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει να μας περιγράφουν σκηνές βίας, ενδεδυμένες με το ζοφερό πέπλο της θλίψης και της αθλιότητας; Ψυχολογική, σωματική και οποιαδήποτε άλλη μορφή βίας, έρχεται στο μυαλό μας, στο άκουσμα αυτής της ολιγογράμματης αλλά βαρυσήμαντης λέξης. Μιας λέξης που κρύβει μέσα της ένα πολυσύνθετο νόημα. Προσπάθεια προσδιορισμού αυτού του νοήματος, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η λέξη βία έχει αρνητική σημασία. Πώς όμως καταλήγουμε σε αυτό το συμπέρασμα;
    Την ευθύνη για την αρνητική χροιά αυτής της λέξης την έχει κυρίως η πρόθεση με την οποία ασκείται η βία και κατά συνέπεια τα αποτελέσματα τα οποία επιφέρει. Η χρήση είναι το διαφοροποιητικό εκείνο στοιχείο, που καθιστά τη βία σαν κάτι απόλυτα αρνητικό ή εν μέρει θετικό. Γενικότερα, η χρήση οποιουδήποτε όρου ή μέσου διαφοροποιεί την αξία του. Ας πάρουμε για παράδειγμα το σφυρί. Η συνήθης χρήση του, μας πείθει για την ‘αθώα’, πολύτιμη βοήθεια που παρέχει το εργαλείο αυτό, καθώς και για τη θετική του αξία. Όταν όμως πέσει σε λάθος χέρια, μπορεί κάλλιστα να μετατραπεί σε φονικό όπλο και αντί να καρφώσει μια πρόκα, να αφαιρέσει μια ζωή. Τότε αυτομάτως αποκτά αρνητική αξία.
    Όπως στην περίπτωση του σφυριού, έτσι περίπου συμβαίνει και με τη βία. Η χρήση και ειδικότερα η πρόθεση είναι εκείνη που προσδίδει θετικό ή αρνητικό πρόσημο στην άσκησή της.

    Το επίμονο πάθος για την αρχαία ελληνική σκέψη


    Η οικουμενική ελληνίδα
    Jacqueline de Romilly
    Το επίμονο πάθος για την αρχαία ελληνική σκέψη

    Συμπόσιο για την κορυφαία γαλλίδα ελληνίστρια
    στο Megaron Plus

    Στα ελληνικά και γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση

    Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012
    Ώρα έναρξης 6.00 μμ
    Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
    Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 4.30

    Πέρασε πολύ περισσότερο χρόνο από τη μακρόχρονη ζωή της με τον Θουκυδίδη, τον Περικλή και τον Αλκιβιάδη από όσο με τους σύγχρονούς της, όπως έλεγε η ίδια και μέχρι την τελευταία στιγμή της, άρρωστη και σχεδόν τυφλή, δεν έπαψε να ενδιαφέρεται για τη μοίρα της χώρας που υπήρξε το μεγάλο και σταθερό πάθος της. Ένα χρόνο μετά το θάνατό της, το Megaron Plus, μας καλεί να μνημονεύσουμε αυτή τη σπουδαία γυναίκα-παράδειγμα, που δεν επέτρεψε στη σύγχρονη πραγματικότητα να κλονίσει  την εμπιστοσύνη της στην αναγεννητική δύναμη της «ελληνικότητας» και την αντοχή της ελληνικής κλασικής σκέψης.

    Το Συμπόσιο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
    και το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Έλληνες και Γάλλοι πανεπιστημιακοί συναντιούνται στην Αθήνα για να μας μυήσουν στο σύμπαν της Jacqueline de Romilly και να μας θυμίσουν ότι η κορυφαία αυτή ιστορικός και ελληνίστρια ανακάλυπτε αδιάκοπα στους αρχαίους συγγραφείς και στα δημόσια πρόσωπα της εποχής, τα εργαλεία για να ερμηνεύσει το σύγχρονο κόσμο. Στο συμπόσιο θα μιλήσουν: ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης, ομότιμος καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Σπύρος Φλογαϊτης, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών, ο καθηγητής Marc Fumaroli της Γαλλικής Ακαδημίας, η Monique Trédé-Boulmer, διευθύντρια του Κέντρου Αρχαίων Μελετών της  École Normale Supérieure,  και ο Paul Demont καθηγητής Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris-IV), διευθυντής της Σχολής «Αρχαίοι και Μεσαιωνικοί Κόσμοι» στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Νικολέτα Γιαντζή, επίκουρος καθηγήτρια Ευρωπαϊκής και Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

     Για την Jacqueline de Romilly (1913-2010)  το ταξίδι για την Κλασσική Ελλάδα άρχισε τυχαία: στα 15 της χρόνια η μητέρα της, η συγγραφέας Ζαν Μαλβουαζέν, της χάρισε ένα αντίτυπο του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη. Τα υπόλοιπα 82 χρόνια της ζωής της τα πέρασε παρέα με τον πολυπληθή αρχαίο ελληνικό κόσμο και τα θαύματά του και έβρισκε διαρκώς σε αυτή την μακρινή εποχή τις απαντήσεις για τους καιρούς που ζούσε.

    Κόρη του Μαξίμ Νταβίντ, καθηγητή φιλοσοφίας και θύματος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ζακλίν Νταβίντ και αργότερα Ρομιγί από τον γάμο της με τον εκδότη Μισέλ Βορμ ντε Ρομιγί (παντρεύτηκαν το1940 και χώρισαν το 1973), εβραία από πατέρα και από σύζυγο, άρχισε αργά την ακαδημαϊκή της καριέρα, αφού το καθεστώς του Βισί της απαγόρευσε να ενταχθεί στην εκπαίδευση. Μετά τον  πόλεμο  δίδαξε για λίγα χρόνια στο Λύκειο Θηλέων στις Βερσαλλίες και από εκεί στο Πανεπιστήμιο της Λίλης και λίγο αργότερα στη Σορβόννη και από το 1973 στο Κολέγιο της Γαλλίας, η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στον κορυφαίο αυτόν γαλλικό θεσμό και  στη συνέχεια στην Γαλλική Ακαδημία, η δεύτερη γυναίκα μέλος της μετά την Μαργκερίτ Γιουρσενάρ.

    Περισσότερα από 20 βιβλία είναι οι καρποί της αφοσίωσής της στην αρχαία ελληνική γραμματεία και στον αρχαίο δημόσιο βίο. Βιβλία για τα κλασικά κείμενα, το αρχαίο θέατρο, τους τραγικούς, τον Όμηρο, τους Σοφιστές, τα προβλήματα της αθηναϊκής δημοκρατίας, την ηπιότητα της αρχαίας ελληνικής σκέψης, την εξέλιξη των νόμων στα κλασικά κείμενα. Από τον Θουκυδίδη, που υπήρξε η μόνιμη σχέση της ζωής της,  στον Αλκιβιάδη, που την συνεπήρε με τη σχεδόν μυθική περιπέτεια της ζωής του έως τον Περικλή και το απόγειο της Αθήνας, η Ρομιγί κατοικεί τον αρχαίο ελληνικό κόσμο και αποκαλύπτει την διαχρονική ουσία του. Στα «Μικρά μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών» μας θυμίζει: «Στη συγκλονιστική διαδρομή από τον 15ο στον 21ο αιώνα, ένα πράγμα είναι σίγουρο: μας αφήνει άναυδους η δύναμη των Ελλήνων να επιβιώνουν και να ξεχωρίζουν μέσα από άπειρες κρίσεις και ανατροπές».

    Στο κύκνειο έργο της, «Το ανθρώπινο μεγαλείο στον  αιώνα του Περικλή», δημοσιευμένο λίγους μήνες πριν από το θάνατό της, η οικουμενική «ελληνίδα» Ρομιγί, στέλνει ένα μήνυμα-οδηγό στις σκοτεινές μέρες της ευρωπαϊκής κρίσης και μιλάει για την Αχίλλειο Πτέρνα της σύγχρονης δημοκρατίας: «Στην πολιτική, η διαφάνεια χωρίς σθεναρή ηθική, χωρίς την ηθική ακεραιότητα που καθορίζει τις πολιτικές αποφάσεις, δεν αρκεί».    

    Ελληνίδα πολίτης με προεδρικό διάταγμα από το 1995 και «πρέσβης του ελληνισμού» από το 2000, η Ρομιγί γεννήθηκε εβραία, βαπτίστηκε καθολική το 1940, ασπάστηκε επίσημα τον καθολικισμό το 2008 και λίγο πριν πεθάνει στα 97 της χρόνια, δήλωσε στην εφημερίδα «Φιγκαρό»: «Ήμουν Εβραία στην Κατοχή, τελειώνω τη ζωή μου μόνη, σχεδόν τυφλή, χωρίς παιδιά και χωρίς οικογένεια. Η ακαδημαϊκή μου ζωή όμως, υπήρξε από την πρώτη στιγμή μέχρι την τελευταία, αυτή που είχα ευχηθεί στον εαυτό μου».  


    Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
    και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

    Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

    ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.

     ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
    ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΠΑΙΔΕΙΑΣ Κ΄ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
    ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
    Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού Σπύρος Πέγκας και ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε) σας προσκαλούν στην έκθεση των εικαστικών- βραβευθέντων στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό "Παράλληλοι δρόμοι".
    Ειρήνη ΒAZOYKOY (ζωγραφική)
    Ολυμπία ΛENΤΣΙΟΥ-ΜΑΝΤΑΛΕΡΗ (γλυπτική)
    Γιώργος ΤΟΥΛΚΕΡΙΔΗΣ (χαρακτική)
    Δημήτρης ΤΣΙΑΝΤΑΣ (αγιογραφία)

    Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 19.30 στην Casa Bianca, Β. Όλγας 180 & Θεμ. Σοφούλη.
    Διάρκεια έκθεσης : 16 - 30 Ιανουαρίου 2012
    Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10.00-18.00 (Δευτέρα κλειστά)
    Τηλ 2310.427550

    ΤΕΧΝΟΚΡΙΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:

    "Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΟ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΒΑΖΟΥΚΟΥ"
    Γράφει η Πόλυ Χατζημάρκου, Ιστορικός Τέχνης και Design & σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό (Δεκέμβριος 2011)
    Τη δουλειά της Βαζούκου την παρακολουθώ χρόνια. Γνωριστήκαμε όταν αναζητούσα καλλιτέχνες για το εικαστικό πρόγραμμα Μο.Τέ.Ρ. στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης στη Ρόδο. Δέκα χρόνια μετά από εκείνη τη συνεργασία, συνεχίζω να ‘βουτάω’ στις εικαστικές της ενότητες, στις νέες και παλαιότερες ζωγραφικές εμμονές της, στο αυθαίρετο των εικόνων-ονείρων και στο αθέατο που τελικά γίνεται απτό πάνω στους καμβάδες της.
    Ο μίτος για τη νέα ενότητα «Γυναίκες» άρχισε να ξετυλίγεται με αφορμή τον Πανελλήνιο Εικαστικό Διαγωνισμό του ΣΚΕΤΒΕ με θέμα «Παράλληλοι Δρόμοι» τον περασμένο Μάιο. Το ομότιτλο ζωγραφικό της έργο, το οποίο και η Καλλιτεχνική Επιτροπή βράβευσε, απεικονίζει πέντε γυναίκες από διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις να στέκονται σε ισάριθμες λωρίδες δρόμου. Το «ομιχλώδες» φόντο στον εικονιστικό βιότοπο διατηρεί το αίνιγμα. Συναντιούνται κάπου αυτοί οι δρόμοι για να γίνουν Ένα? Υπάρχει κάποιος συμπαντικός ιστός που να συνδέει, για παράδειγμα, τη δυτική εργαζόμενη -με τον χαρτοφύλακα στο χέρι- με την γυμνόστηθη αφρικανή ιθαγενή ή όλα είναι παράλληλοι δρόμοι –ή καλύτερα, κούρσες- ζωής που δεν τέμνονται κοινωνικά ή ιδεολογικά? Τελικά σ’ αυτή την παράδοξη εθνογραφική αναπαράσταση, οι γυναίκες πάλλονται σαν σε μια δραματική συγχορδία άσπρου και μαύρου. Γίνονται νότες πάνω σε ένα πεντάγραμμο αντιθέσεων που τελικά μετατρέπεται σε μια εκρηκτική συστοιχία, θυμίζοντάς μας κάτι από Χαλίλ Γκιμπράν όταν σημείωνε «να στέκεστε δίπλα αλλά όχι πολύ κοντά, σαν τις χορδές που πάλλονται ταυτόχρονα…».
    Το θηλυκό βίωμα εν γένει είναι ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το συνολικό έργο της ζωγράφου. Ένα άλλο, δομικό, στοιχείο είναι η μεταφυσική αίσθηση. Εκείνες οι εξαϋλωμένες μορφές που λαμβάνουν, τροποποιούν και τελικά αποβάλλουν νοήματα του ‘φαίνεσθαι’, προτείνοντας νέες κοσμικές εκδοχές μιας θηλυκής γεωγραφίας. Στη σειρά αυτών των σύγχρονων «αγιογραφιών», το ασήμαντο ή καθημερινό καταλαμβάνει μνημειώδη θέση και οι γυναίκες γίνονται ηρωίδες που αναδύουν μια πολυσχηματική ευλαβικότητα. [...]
    Στο έργο «Καθαρίστρια στο νηπιαγωγείο», η γυναίκα είναι στημένη όρθια στη μέση του κάδρου σαν στρατιώτης σε στάση προσοχής. Η έκφραση στο πρόσωπό της μειλίχια, ίσως με μια μικρή θλίψη. Η Βαζούκου βγάζει από την εικαστική φαρέτρα το όπλο της ηρωίδας: μια ποταπή σκούπα. Στο πεδίο μάχης, με τις μολυβί-μωβ μινιατουρίστικες τουαλέτες του νηπιαγωγείου και τις μικρές χαρακιές-αντανακλάσεις, η ηρωίδα έχει επιτελέσει το έργο της -η αποστολή επετεύχθη. Το ίδιο συμβαίνει και με την «Καλή μαγείρισσα» με την κατακόκκινη ποδιά της, τα σχεδόν αδιόρατα φτερά αγγέλου και το λευκό φως πίσω της που ‘καίει’ τον πραγματικό χώρο για να τον μεταμορφώσει συναισθηματικά. Στην αυτο-προσωπογραφία «Πορεία ζωής», η Βαζούκου εγκιβωτίζει σε τέσσερα ζωγραφισμένα κάδρα, εντός των καμβάδων, τα ομοιώματά της. Σε παρόμοια στάση, ο εαυτός-ρέπλικα παίζει με το παρόν και το μέλλον –τη σαρκική αλλοίωση με το πέρασμα του χρόνου- για να ταξιδέψει ως θηλυκός Οιδίποδας προς το εσωτερικό φως.[...]
    Παίζοντας με το χώρο (εξωτερικός, εσωτερικός ή φαντασιακός), με το χρόνο, με τους ρόλους των μορφών, με πρωτότυπους συνδυασμούς ψυχρών και θερμών χρωμάτων, με τη στιβαρή πυκνότητα ή τη διαφάνεια, η Βαζούκου στήνει ένα γερά δεμένο υφάδι συναισθημάτων και πραγμάτων, μια εικαστική στρωματογραφία δηλούμενων και άρρητων.


    "ΒΑΘΙΕΣ ΧΑΡΑΚΙΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ"
    Από την Παναγιώτα Καρρά. Ιστορικός. Δεκέμβριος 2011.
    Για τη Ολυμπία Λέτσιου – Μανταλέρη η γλυπτική δεν αποτελεί απλά ένα μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης. Η σκόπιμη επιλογή κυρίως ψυχρών και σκληρών υλικών όπως το μάρμαρο και η πέτρα λειτουργούν καταλυτικά, τόσο στη διαμόρφωση των τρισδιάστατων μορφών, όσο και στο σαφή συσχετισμό ( μεταξύ ) της πρώτης ύλης και της τιτλοφορίας του έργου.
    Με την απόδοση νοσταλγικών τίτλων ( όπως ) ΄΄ Τα χρόνια φεύγουν θες δε θές΄΄, ΄΄Μικρό το τέλος μια γουλιά΄΄, ΄΄Ο χρόνος δέντρο στη φωτιά΄΄, η καλλιτέχνης κατορθώνει να παραμερίσει την προσωπική-κοινή απόδοσή της σχηματοποίησης των μορφών και με ερευνητική διάθεση, αναζητά την καθολικότητα που προσδίδουν οι βαθιές χαρακιές του χρόνου στην ανθρώπινη φύση.
    Αντιήρωες παραγκωνισμένοι από την αδιαφορία της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας αναγάγονται σε πρωταγωνιστικές φιγούρες, στοχεύουν στη ΄΄ Διάρρηξη΄΄ του εσωτερικού μας κόσμου και με βουβή σχεδόν προκλητική καρτερικότητα ζητούν να αποκρυπτογραφήσουμε όσα τα σφραγισμένα τους χείλη αρνούνται να παραδεχθούν.


    "ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΛΚΕΡΙΔΗΣ: ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΟΡΦΗ"
    Γράφει η Πόλυ Χατζημάρκου. Ιστορικός Τέχνης και Design & σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό (Δεκέμβριος 2011)
    Παρατηρώ τα χαρακτικά του Γιώργου Τουλκερίδη-πορταίτα ασπρόμαυρα μέσω μιας τέχνης με μακραίωνη παράδοση. Ως την εμφάνιση και διάδοση της φωτογραφίας στο διάβα του 19ου αιώνα, το πιο πολύτιμο εργαλείο στην αναπαραγωγή και μεταφορά ιδεών και εικόνων υπήρξε η χαρακτική. Η σύγχρονη εκδοχή της, μέσω της τεχνολογικής εξέλιξης, έχει αποδεσμευθεί από εκείνο τον αναπαραγωνικό ρόλο δηλώνοντας έτσι την αυθυπαρξία καθώς και ΄ισονιμία΄ της σε σχέση με τις υπόλοιπες εικαστικές τέχνες. Η περιπέτεια της χαρακτικής πλέον συνοδοιπορεί με τις περιπέτειες της εικαστικής γλώσσας των δημιουργών, με μοναδικά αποτυπώματα που συνδυάζουν προσωπικούς αισθητικούς πειρασμούς και τεχνικές ικανότητες.
    Παρατηρώ λοιπόν τις χαρακτικές περιπέτειες του Τουλκερίδη. Ταξιδεύω οπτικά και διανοητικά στους χάρτες ανθρώπινων προσώπων. Χάρτες αλλιώτικοι, δισυπόστατοι χάρτες συμβολισμών και εξπρεσιονιστικών καταθέσεων, χάρτες στους οποίους ψηλαφίζεις μια πλειάδα ζευγμάτων: γέννηση και χάος, κραυγή και σιωπή, υλικότητα και πνευματικότητα, σκληράδα και ευαισθησία, φως και σκοτάδι. Μου έρχεται στο νου τούτο που είχε γράψει ο Αργύρης Χιόνης στο «Ακίνητο Δρομέα»: «χρόνια επιχειρούσε, δίχως αποτέλεσμα, να φτάσει ως τα βάθη της ψυχής του, ως αυτό που πίστευε πώς είναι φως ανέσπερο, ζωής πυρήνας. Κάποτε, επιτέλους, τα κατάφερε βρήκε τόσο πυκνό σκοτάδι που το μάσαγε» Αν ο κόσμος είναι ένα ιερογλυφικό λεξικό, θυμίζοντας τον Μπωντλέρ, ο καλλιτέχνης τέμνει και ανατέμνει τους κώδικές του. Καλλιγραφεί ελεύθερες συντεταγμένες, χαράσσει τα ίχνη υπαρξιακής αγωνίας στην ανθρώπινη μορφή, πλάθει τοπία-σάρκες αρχέγονης υφής και, σ΄ ένα ακόμα επίπεδο, συνδιαλέγεται με την προσωπική δίνη-κύημα της κοινωνικής και πολιτικής κρίσης. Παρατηρώ την εικαστική βυρσοδεψία του Γιώργου Τουλκερίδη, μια εικονογραφία με ενδιαφέρουσες διαβαθμίσεις του γκροτέσκ και της οξύτητας, και περιμένω να πλοηγηθώ και σε επόμενες δικές του ΄χαρτογραφικές΄ αποτυπώσεις της πολυσχιδούς μορφής.


    "ΑΣΚΗΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ…"
    Από τον Ιερομόναχο Μάξιμο Κελί Αγίου Αντωνίου, Άγιο Όρος. Νοέμβριος 2000.
    Ο Δημήτρης Τσιάντας από μικρός ασχολήθηκε με την αγιογραφία διατηρώντας σχέσεις με Μοναχούς. Χωρίς να σπουδάσει σε κάποια σχολή, μαθήτευσε κοντά σε έμπειρους αγιογράφους συνεργαζόμενος με τον Γεώργιο Κοψιδά στην αγιογράφηση του Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών και εξελίχθηκε σε άριστο αγιογράφο, χαρισματούχο και εμπνευσμένο δημιουργό. Κατάφερε να δημιουργήσει μια τέχνη προσωπική, βαθιά επηρεασμένη από την ελληνορθόδοξη παράδοση και τον αγιορείτικο μοναχισμό.
    Τα έργα του προκαλούν ξεχωριστή εντύπωση όταν παρουσιάζονται σε εκθέσεις. ΄Εχει αναπτύξει , καίτοι νέος, σημαντικό έργο αγιογράφησης ναών, που διακρίνεται για την ποικιλία των θεμάτων και την τελειότητα της τέχνης. Επίσης, με τρόπο γλαφυρό καταγράφει σκηνές και μορφές από τα μοναστήρια και κυρίως τον αγιορείτικο βίο, τον οποίο ζει από κοντά ως επισκέπτης του Αγίου Όρους. Σε ώρες περισυλλογής, αναπολώντας τον, εκφράζει τις εντυπώσεις του με τον δικό του τρόπο, σχεδιάζοντας με πενάκι, μολύβι και χρώμα, με την άρτια προσωπική τεχνική του. Η συχνή επαφή του με την έρημο του Άθω τον έχει κάνει βαθύ γνώστη της ζωής των Μοναχών.
    Στα σκίτσα που δημοσιεύσαμε στο βιβλίο « Ασκητικές μορφές και διηγήσεις από τον Άθω» ( Άγιο Όρος ,2000 ) αποτυπώνει φυσιογνωμίες με μεγάλη φυσικότητα, με απλό και λιτό τρόπο, δείχνοντας τη σχεδιαστική δεξιότητά του και τη δυνατότητα απόδοσης του όγκου με διαβάθμιση της φωτοσκίασης.

    Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

    «Το χορό να νοστιμίσω»

         ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ & ΧΟΡΟΣ

    Παρασκευή 20 και Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2011, στις 21:00


    Τι συμβαίνει όταν η παράδοση συναντά την ελληνική γαστρονομία;
    Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία Έκφρασης & Πολιτισμού

    Η πιο νόστιμη παράσταση που έγινε ποτέ ζωντανεύει στο Θέατρο του Ιδρύματος  Μιχάλης Κακογιάννης, στα μέσα Ιανουαρίου του 2012 με δύο συνεχόμενες παραστάσεις την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012, στις 21:00, με τίτλο «το χορό να νοστιμίσω»!

    Μία μουσικοχορευτική παράσταση με κύριο πρωταγωνιστή την Ελληνική Γαστρονομία μέσα από την ματιά της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας  Έκφρασης και Πολιτισμού.

    Χορός, Τραγούδι, Παροιμίες, Δίστιχα με συμβολικό χαρακτήρα, Παιχνίδια, Παραμύθια ξεδιπλώνονται μέσα από πέντε περιοχές της Ελλάδας και δένουν το παραμύθι μαζί με 100 χορευτές, 10 μουσικούς και τη χορευτική πινελιά του καλλιτεχνικού υπευθύνου Γιώργου Λιάρου.

    Συμμετέχουν :
    Όλα τα χορευτικά τμήματα της Ε.Λ.Ετ.Ε.Π
    Φιλική Συμμετοχή:
    •    Λαογραφικός & Χορευτικός Σύλλογος «Τεγέα» (στην Παράσταση της Παρασκευής 20 Ιανουαρίου 2012)
    •    Πολιτιστικός Σύλλογος Ξυλοκέριζας (στην Παράσταση του Σαββάτου 21 Ιανουαρίου 2012)
    •    Χορευτικό τμήμα του 20ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου (στην Παράσταση της Παρασκευής και του Σαββάτου)
    •   
    Μουσικοί:
    •    Νίκος Οικονομίδης (βιολί- τραγούδι)
    •    Βασίλης Γραμματικός (φλογέρα-γκάιντα)
    •    Γιάννης Σέρβος (τσαμπούνα- τραγούδι)
    •    Χρήστος Λυκουρέτζος (κρουστά)
    •    Αργύρης Ψαθάς (λαούτο)
    •    Κυριακή Σπανού (τραγούδι)
    •    Ιωάννα Χρυσανθοπούλου (τραγούδι)

    Παραγωγή: Γ. Λιάρος & Σια Ε.Ε. – Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία Έκφρασης και Πολιτισμού (Ε.Λ.Ετ.Ε.Π.) Όσμωσις Εκδοτική – Σπάρτης 112 & Θεσσαλονίκης 109 Πειραιάς Τ +30 210 4635530 , Μ +30 697 700 3545 – xorevo@yahoo.comwww.xorevo.gr

    Παρασκευή 20 και Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2011, στις 21:00
    «Το χορό να νοστιμίσω»
    Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία Έκφρασης & Πολιτισμού
    Αίθουσα: Θέατρο
    Διάρκεια: 100’
    Είσοδος: 10€ ενιαίο
    *****


    Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
    Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

    Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
    Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
    Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr

    Εισιτήρια προπωλούνται και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC

    Δωρεάν στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
    Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο parking του εμπορικού κέντρου, athensheart (Πειραιώς 180, κόμβος Χαμοστέρνας), με την επίδειξη του εισιτηρίου της  παράστασης εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα  θέσεων.

    Υποστηρικτές Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
    Konstantinos
    Playground Productions

    Χορηγοί  Επικοινωνίας Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης

    ΤΑ ΝΕΑ         METROPOLIS        Το Ποντίκι
    Αθήνα 9,84          BHMA FM 99.5
    Ως 3
    ελculture.gr         clickatlife.gr        culturenow.gr
    mediasoup.gr      monopoli.gr       in2life.gr
    camerastyloonline.wordpress.com



    ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

     ΡΕΝΕ ΡΕΒΑΧ
    ΚΑΙΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

    BOOZE COOPERATIVA
    12 - 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
    Έγκαίνια: Δευτέρα 16 Ιανουαρίου

    Χορογραφία: ΜΑΡΟΥΣΩ ΚΑΡΑΛΕΚΑ
    Χορεύουν: ΜΙΜΗ ΑΝΤΩΝΑΚΗ - ΑΝΤΩΝΙΑ ΖΑΓΟΡΙΤΗ
    Κείμενο: ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ
    Φωνή: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ


    "Αν με ρωτήσετε τι είναι χρόνος δεν ξέρω, και αν δεν με ρωτήσετε ξέρω".
    Αυγουστίνος


    Η αντίληψη τού χρόνου είναι θεωρητικά αδύνατη, γιατί βρισκόμαστε μέσα σ' αυτόν.
    Εν τούτοις, ίσως να μην υπάρχει άλλη έννοια τόσο δυσνόητη, που να είναι ταυτόχρονα διαρκώς παρούσα και στο μυαλό μας και στη ζωή μας. Και ο λόγος είναι ότι ο χρόνος ορίζεται, παίρνει για μας μορφή, από τον θάνατο. Δηλαδή από το τέλος τού ορατού χρόνου.

    Η Φωτογραφία έχει μια προνομιακή σχέση με τον χρόνο, γιατί είναι η μόνη από τις μορφές τέχνης, που τον χρησιμοποιεί σαν περιεχόμενό της. Για την ακρίβεια, όταν όλες οι τέχνες συνδέονται με τον χρόνο, η φωτογραφία, σχεδόν θέλοντας και μη, τον έχει σαν κύριο θέμα της. Η Φωτογραφία γεννήθηκε επειδή υπάρχει ο χρόνος.

    Κάθε φωτογραφία συνιστά ένα κομμάτι καθαρού χρόνου. Το κλικ καθιστά δυνατό
    αυτό που δεν καταφέρνει το μάτι μας. Απομονώνει ένα κομμάτι από τη συνεχή ροή τής ζωής. Για την ακρίβεια, απομονώνει μια συγκεκριμένη γωνία μιας μικρής φέτας τού χρόνου.

    Η αντιμετώπιση από τον θεατή μιας φωτογραφίας συνεπάγεται τον ερεθισμό τού χρόνου μέσα στον δικό του χώρο των αναμνήσεων, ή των μελλοντικών του προβολών.
    Ο θεατής τής φωτογραφίας ξέρει (κι αυτό είναι το σημαντικό) ότι αυτό που κοιτάει έγινε, υπήρξε, κάπου, κάποτε.
    Έχει την αίσθηση τής δια βίου επανεμβάπτισης στο ίδιο σημείο τού χρόνου.
    Η φωτογραφία δεν μιλάει για την κίνηση, αλλά για την ακινησία.
    Ο χρόνος εκφράζεται μαγικός και απειλητικός έξω από την συνεχή ροή του.

    Τα πρόσωπα των ανθρώπων, κάθε μέρα που τα φέρνει πιο κοντά στον θάνατο, γίνονται πιο μεστά, πιο εκφραστικά, «κουβαλάνε» τον χρόνο τους. Τα ερείπια των σπιτιών δείχνουν την πραγματική ομορφιά των όγκων και των γραμμών τους μόνον όταν γκρεμιστούν. Η ιστορία γράφεται πάνω στις πεσμένες πέτρες των μνημείων.

    Η «επανασύνδεση» τού κτισμένου με τη γη. Όλες αυτές οι αισθήσεις και οι σκέψεις, που από τη μια τρομάζουν κι από την άλλη μαγνητίζουν, αποτελούν ένα στοιχείο μεγάλης ομορφιάς σε ένα ατελείωτο παρόν.


    Όσο λοιπόν αναρωτιέται ο φωτογράφος για τη φύση και την μοναδικότητα τής φωτογραφίας, τόσο θα συνειδητοποιεί ότι ο Χρόνος είναι η αναπόφευκτη απάντηση.

    - Αποσπάσματα από το άρθρο του Πλάτωνα Ριβέλλη στο περιοδικό “Είδωλο” 
    “Ο χρόνος στοιχείο ταυτότητας της φωτογραφίας”.


    Διάρκεια Έκθεσης:
    12 - 30 Ιανουαρίου


    Promo Video: http://www.youtube.com/watch?v=5up1oShooD4&feature=youtu.be


    Booze Cooperativa:
    Κολοκοτρώνη 57
    Αθήνα 10560
    Τηλ: 210 3240944

    www.boozecooperativa.com





    ΧΟΡΗΓΟΙ:

    Booze Cooperativa || Fischer


    ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

    CultureNow.gr || Forfree.gr || Mindradio.gr || elculture.gr || Bleepradio.gr
    go-out.gr || mytext.gr || debop.gr || actradio.gr || qubo.gr || artinfotoday.gr || e-go.gr




    Backstage Productions - Φαίδρου 12, 11635 Αθήνα  - Τηλ. / Fax 211 7100216 - mailto:info@back-stage.gr

    Το Χαμόγελο του Παιδιού στο πλευρό της ελληνικής οικογένειας

     Στην ελληνική κοινωνία, όπου οι οικογενειακοί δεσμοί είναι διαχρονικά πολύ ισχυροί και η υποστήριξη των  παιδιών από την οικογένεια σχεδόν ισόβια, η εγκατάλειψη ή  «προσωρινή διάθεση» ενός παιδιού σε χώρο φιλοξενίας δεν αποτελεί επιλογή για τον Έλληνα γονιό.

    Οι εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες έχουν δυστυχώς «αναγκάσει» κάποιες οικογένειες να εξετάσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως πιθανή λύση για την ευημερία των παιδιών τους. Τα περιστατικά αυτά είναι ευτυχώς μεμονωμένα.

    Σε κάθε περίπτωση οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα θα πρέπει να απολαμβάνουν τη στήριξη όχι μόνο από υπηρεσιών και φορέων αλλά σύσσωμης της ελληνικής κοινωνία.

    Το Χαμόγελο του Παιδιού έχει κατά το παρελθόν φιλοξενήσει παιδιά οι οικογένειες των οποίων αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες, ωστόσο, οι δυσκολίες αυτές αποτελούσαν μια πτυχή του προβλήματος και όχι το πρόβλημα καθαυτό.

    Το Χαμόγελο του Παιδιού, σεβόμενο απόλυτα το θεσμό της οικογένειας, έχει αναπτύξει ποικίλες δράσεις για τη στήριξή της (Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, Ημερήσια Φροντίδα Παιδιών, Στήριξη Παιδιών και των Οικογενειών τους με προβλήματα διαβίωσης, Στήριξη Παιδιών με προβλήματα Υγείας, Κοινωνική και Ψυχολογική Στήριξη Παιδιών, Προληπτική Ιατρική).

    Βασική αρχή και επιδίωξή μας είναι να κρατηθεί η οικογένεια ενωμένη και υγιής.

    Η απομάκρυνση ενός παιδιού από το οικογενειακό περιβάλλον αποτελεί μια βίαιη -για το παιδί- πράξη και αποτελεί λύση μόνο όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας ή ακεραιότητας του παιδιού, όπως αυτές ορίζονται από τη νομοθεσία και την Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

    Ένα παιδί που απομακρύνεται από την οικογένειά του, αν δεν λάβει την κατάλληλη στήριξη, ενδέχεται να βιώσει έντονα συναισθήματα ενοχής, ντροπής, θυμού ή/και φόβου. Συναισθήματα που, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, θα τον συνοδεύουν στην ενήλικη ζωή του σαν στοιχεία του χαρακτήρα ενός θυμωμένου ενήλικα, ενός ανθρώπου με πρόβλημα εμπιστοσύνης στις σχέσεις που αναπτύσσει με τους συνανθρώπους του.

    Το Χαμόγελο του Παιδιού σε καμία περίπτωση δεν ασκεί κριτική σε γονείς που, εξαιτίας των οποιονδήποτε  δυσκολιών, αναγκάζονται να εξετάσουν ένα τέτοιο εξαιρετικά δυσάρεστο ενδεχόμενο ως πιθανή λύση.

    Το Χαμόγελο του Παιδιού δηλώνει και πάλι παρών και, με τη συμμετοχή όλων, θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική οικογένεια αλλά και κάθε οικογένεια που βρίσκεται σε ανάγκη.



    Μάρα Κονταξή
    Τηλ. 2103306140
    Fax 2103843038
    Κινητό 6936523039
    www.hamogelo.gr