Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

ΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ...


‎2011 and cycles that need to be closed
Ολοι μας πρέπει πάντα να ξέρουμε  πότε ένα στάδιο φτάνει στο τέλος. Αν επιμένουμε να μείνουμε κάπου  περισσότερο από τον απαραίτητο χρόνο, χάνουμε την ευτυχία και το νόημα των άλλων σταδίων που θα πρέπει να περάσουμε. 
Κλεισίμο κύκλου, κλείσιμο πόρτας, τέλος κεφάλαιων - ό, τι όνομα και  να δώσουμε, αυτό που έχει σημασία είναι να αφήσουμε στο παρελθόν τις στιγμές της ζωής που έχουν τελειώσει.
Χάσατε τη δουλειά σας; Έχετε μια σχέση αγάπης που έρχεται σε ένα τέλος; Φύγατε από το σπίτι των γονιών σας; Πηγαίνετε   να ζήσετε στο εξωτερικό; Έχετε μια μακρόχρονη φιλία που τελείωσε ξαφνικά; Μπορείτε να περάσετε πολύ χρόνο με το να αναρωτιέστε γιατί συνέβη αυτό.


Μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας ότι δεν θα κάνετε ούτε ένα ακόμη βήμα μέχρι να βρείτε το γιατί κάποια πράγματα που ήταν τόσο σημαντικά και τόσο σταθερά στη ζωή σας έχουν μετατραπεί σε σκόνη, έτσι απλά. Αλλά μια τέτοια στάση θα είναι αγχογόνα  για όλους τους εμπλεκόμενους: τους γονείς σου, τον άντρα ή τη γυναίκα σας, τους φίλους σας, τα παιδιά σας, την αδερφή σου.Ο καθένας κλείνει  κεφάλαια, γυρίζει νέα φύλλο, προχωράει στη  ζωή, και όλοι θα αισθάνονται άσχημα αν σας δούνε σε στασιμότητα.


Τα πράγματα περνούν  και το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα αφήσουμε να μας πάνε πολύ μακριά.
Γι 'αυτό είναι τόσο σημαντικό (όσο και οδυνηρό μπορεί να είναι!)   να καταστρέψει κανείς αναμνηστικά, να μετακινήσει, να χαρίσει  πολλά πράγματα   σε ορφανοτροφεία, να πωλήσει ή να δωρίσει τα βιβλία που έχει στο σπίτι.



Τα πάντα σε αυτόν τον ορατό κόσμο είναι μια εκδήλωση του αόρατου κόσμου, του τι συμβαίνει στην καρδιά μας - και να απαλλαγούμε από ορισμένες αναμνήσεις, επίσης, σημαίνει να δημιουργήσουμε  κάποια περιθώρια για άλλες μνήμες για να πάρουν τη θέση τους. Αφήστε τα πράγματα να προχωρήσουν . Αφήστε τα. Βγάλτε τον εαυτό σας από αυτά.


Κανείς δεν παίζει σε αυτή τη ζωή με σημαδεμένη τράπουλα, έτσι μερικές φορές κερδίζουμε και μερικές φορές χάνουμε. Μην περιμένετε τίποτα σε αντάλλαγμα, μην περιμένετε οι προσπάθειές σας  να εκτιμηθούν, η μεγαλοφυία σας να ανακαλυφθεί , η αγάπη σας να γίνει κατανοητή.



Σταματήστε να γυρνάτε στη συναισθηματική τηλεόρασή σας για να παρακολουθήσετε το ίδιο πρόγραμμα ξανά και ξανά, αυτό που δείχνει πόσο υποφέρατε από μια συγκεκριμένη απώλεια: αυτό είναι δηλητηρίαση του εαυτού σας  μόνο, τίποτα άλλο.


Τίποτα δεν είναι πιο επικίνδυνο από το να μην αποδέχεσαι οτι υπάρχει ημερομηνία έναρξης, τις αποφάσεις που    πάντα αναβάλλονται περιμένοντας την «ιδανική στιγμή».



Πριν  
ένα νέο κεφάλαιο   αρχίσει, το παλαιό πρέπει να τελειώσει: Πείτε στον εαυτό σας ότι αυτό που έχει περάσει ποτέ δεν θα επανέλθει. Να θυμάστε ότι υπήρχε μια εποχή που θα μπορούσατε να ζήσετε χωρίς αυτό το αντικείμενο ή το πρόσωπο αυτό - τίποτα δεν είναι αναντικατάστατο, μια συνήθεια δεν είναι ανάγκη.Αυτό μπορεί να ακούγεται τόσο προφανές, μπορεί ακόμη και να είναι δύσκολο, αλλά είναι πολύ σημαντικό.

Κλείστε τους κύκλους. Όχι λόγω της υπερηφάνειας, ανικανότητας ή αλαζονείας, αλλά απλά επειδή κάτι δεν ταιριάζει πλέον τη ζωή σας.


Κλείστε την πόρτα, αλλάξτε το δίσκο στο πικ απ, καθαρίστε το σπίτι, τινάξτε   τη σκόνη.


Σταματήστε να είστε αυτοί που είσαστε πριν και αλλάξτε σε αυτό που είστε!!!


ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!



2011 and cycles that need  be closed   σε μετάφραση faidra111@blogspot.com
 

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Ζωή ΤΗΓΑΝΟΥΡΙΑ- ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΟΥΝΑ

Το αθόρυβο πάτημα της Αρκούδας


Πορτραίτο συνθέτη: Γιώργος Κουμεντάκης
7 Ιανουαρίου – 5 Φεβρουαρίου 2012
 Ο χαρισματικός συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης, με το νέο του έργο προσκαλεί παιδιά και μεγάλους σε μια ιδιότυπη μουσική αφήγηση ενός παραμυθιού.
 Βασισμένο στο παραμύθι Μια Αρκούδα του John Berger, το νέο έργο του αγαπημένου συνθέτη Γιώργου Κουμεντάκη μεταφέρει μικρούς και μεγάλους σε ένα φαντασιακό κόσμο, από τις 7 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου 2012 στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

To Be or to Bear…

To θέατρο αρέσει στις αρκούδες! Για ποιον άλλον λόγο χαρίζουν τη ζωή στους ανθρώπους που υποκρίνονται τους ψόφιους μπροστά στην αμείλικτη θέα τους;Υιοθετώντας αυτήν την κρίσιμη παραδοχή, η Στέγη παρουσιάζει ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους με τίτλο Το αθόρυβο πάτημα της αρκούδας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΝΤΣΙΑΣ - Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Απεβίωσε η σκηνοθέτις Λουκία Ρικάκη



Σε ηλικία 50 χρονών πέθανε το μεσημέρι της Τετάρτης 28 Δεκεμβρίου η σκηνοθέτιδα Λουκία Ρικάκη. Τον τελευταίο καιρό η υγεία της ήταν ταλαιπωρημένη καθώς η Ρικάκη έπασχε από την επάρατη νόσο.

Γεννημένη στον Πειραιά το 1961, η Ρικάκη φοίτησε στην σχολή Μωραϊτη και εν συνεχεία σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στην Αγγλία. Δούλεψε στην τηλεόραση ως παραγωγός ντοκιμαντέρ και σειρών και αργότερα μπήκε στην κινηματογραφική παραγωγή ως διευθύντρια παραγωγής της ταινίας «Πεθαμένο λικέρ» του Γιώργου Καρυπίδη.

Το 1990 το «Ταξίδι στην Αυστραλία» σηματοδοτεί το ντεμπούτο της στην κινηματογραφική σκηνοθεσία (απέσπασε κρατική διάκριση στα βραβεία ποιότητας το 1991). Τέσσερα χρόνια αργότερα η ερωτική ταινία της «Κουαρτέτο σε τέσσερις κινήσεις» με τους Γιώργο Χωραφά και Θέμιδα Μπαζάκα έγινε η μεγαλύτερή της εμπορική επιτυχία.

Ακολούθησαν εκτός άλλων η ταινία μυθοπλασίας «Συμφωνία χαρακτήρων» (1998) και τα ντοκιμαντέρ «Νύχτες κωμωδίας» (2001), «Το Αιγαίο μέσα από τα λόγια των ποιητών» (2003) και ο «Άλλος» (2004), ίσως η καλύτερη δουλειά της: θέμα του ντοκιμαντέρ είναι ένα σχολείο στο χωριό Πατσίδερο της Κρήτης στο οποίο φοιτά μόνο ένας Eλληνας μαθητής (οι συμμαθητές του είναι Aλβανοί).

Το θέμα των σχολείων και γενικότερα της εκπαίδευσης την απασχολούσε πολύ, πράγμα που φαίνεται και στο ντοκιμαντέρ «Ονειρα σε άλλη γλώσσα» όπου η Ρικάκη καταγράφει τη ζωή στο σχολείο, το μάθημα και τη συνύπαρξη των παιδιών από διαφορετικές χώρες, σε ένα σχολείο το οποίο κοντά στη πληγή της Κύπρου.

Τελευταία δουλειά της Ρικάκη (που παίχθηκε στις αίθουσες) ήταν το ντοκιμαντέρ «Σχέδιο Σωτηρία» που αναφερόταν στο ομότιτλο νοσοκομείο.

Τέλος, σημαντικό κεφάλαιο στην ζωή της πρόωρα χαμένης σκηνοθέτιδα που ήταν και ιδιαίτερα ευαίσθητος άνθρωπος ,υπήρξε η διοργάνωση δυο πολύ επιτυχημένων κινηματογραφικών φεστιβάλ στα οποία είχε αφοσιωθεί με πάθος: το ECO films στην Ρόδο που συγκέντρωνε ταινίες οικολογικού χαρακτήρα από όλον τον κόσμο και το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ για θέματα Υγείας Ιπποκράτης, το οποίο διεξαγόταν στην Κω.

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=436641

ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΝΤΣΙΑΣ -Valse Of The Eyes




Σταύρος Λάντσιας "Ημερολόγιο Ονείρων"


ΣΤΑΔΙΟΥ 24 - ΑΘΗΝΑ
Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011, 22:00
Ο IANOS παρουσιάζει την νέα μουσική παράσταση του Σταύρου Λάντσια την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011 και το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012, στις 22.00, στο cafe του Βιβλιοπωλείου.
Με αφορμή τη νέα του δισκογραφική δουλειά "Ημερολόγιο Ονείρων", ο πιανίστας και συνθέτης Σταύρος Λάντσιας μαζί με εκλεκτούς μουσικούς και συνεργάτες, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τις συνθέσεις του δίσκου στο κοινό.
Παίζουν οι μουσικοί:
Δημήτρης Χουντής: σοπράνο σαξόφωνο
Sergiu Nastasa: βιολί
Γιώργος Καλούδης: τσέλο, κρητική λύρα
Βαγγέλης Ζωγράφος: κοντραμπάσο
Νίκος Σιδηροκαστρίτης: τύμπανα
Η βραδιά θα μεταδοθεί ζωντανά από το ianosradio.gr
Χορηγοί Επικοινωνίας: Δεύτερο Πρόγραμμα, Kosmos 93.6 Fm, 902 Fm, www.musicheaven.gr,
www.fowmagazine.gr, www.go-out.gr
Είσοδος 10€
Ελάχιστη κατανάλωση 8€
Προπώληση εισιτηρίων από τα ταμεία του βιβλιοπωλείου και από το www.ianos.gr
Άφιξη: 21.30
Μουσικές μελωδίες συνδέουν τον ήχο του πιάνου, του μπάσου, των ντραμς, αλλά και του βιολιού, του σαξοφώνου και της Κρητικής λύρας, για να μας χαρίσουν μια μελωδική διαδρομή που όπως ο
δημιουργός του επιθυμεί, μας συγκινεί και μας ταξιδεύει, σαν ανάμνηση ονείρων…
Μετά από την "Επιστροφή" και το "Ταξίδι μιας Νότας", ο Σταύρος Λάντσιας επιστρέφει με τη τρίτη του προσωπική δουλειά, υπό τον τίτλο "Ημερολόγιο Ονείρων". Με τη συμμετοχή των διεθνούς φήμης μουσικών Peter Erskine (τύμπανα) & Lars Danielsson (κοντραμπάσο), το Ημερολόγιο Ονείρων είναι αποτέλεσμα μιας φιλόδοξης παραγωγής που ξεκίνησε στο Μέγαρο Μουσικής Άθηνών με την συμμετοχή της ορχήστρας Καμεράτα και ολοκληρώθηκε στο Los Angeles με την συμβολή του βραβευμένου με Grammy ηχολήπτη Rich Breen. Συμμετέχουν οι διακεκριμένοι σολίστες Chris Bleth (Ομποε-Φλάουτο), Δημήτρης Χουντής (σοπράνο σαξόφωνο), Renato Ripo (τσέλο), Sergiu Nastasa (βιολί) και Γιώργος Καλούδης (Κρητική Λύρα).
“Το “Ημερολόγιο Ονείρων” ξεκίνησε σαν ένα σημειωματάριο μουσικών ιδεών. Μελωδίες που τις αισθάνθηκα

"ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΖΟΥΛΛΗΣ . . . LIVE ΓΙΑ 4 ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ στο « Shakespeare » Πλατεία Καρύτση, 7

26 & 27 Δεκεμβρίου 2011 - 2 & 3 Ιανουαρίου 2012

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ: 210 – 32 22 253
ΕΙΣΟΔΟΣ: 12,00 € Με μία μπύρα Fix η soft ποτό
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 23:00"

Ο Βασίλης Καζούλλης, ένας από τους πιο αγαπημένους τραγουδοποιούς της γενιάς του, που στα 25 χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας έχει υπογράψει κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια που μας συντροφεύουν και σιγοτραγουδάμε μέχρι σήμερα (Φανή, Αν ήσουν άγγελος, Κάτι να γυαλίζει, Το τελευταίο πλοίο για την Αμοργό, Αεροπλάνα, Βορινό Λιμάνι, Κοπέλες για λίγο, Τα φιλιά του Αυγούστου κ.α.). Με την μπαλάντα να κυριαρχεί, με εμφανείς τις επιρροές από τους μουσικούς του «συγγενείς», όπως ο ίδιος αποκαλεί τους BEATLES, με στοιχεία από την παράδοση των Δωδεκανήσων και ιδιαίτερα της πατρίδας του της Ρόδου έχει συνθέσει ένα ξεχωριστό μουσικό ύφος.
Από τα μπαράκια μέχρι τις μουσικές σκηνές και τις συναυλίες, ο Βασίλης Καζούλλης, όλα αυτά τα χρόνια, παραμένει πιστός σε όλα όσα τον έκαναν να αγαπήσει τη μουσική. Κατεξοχήν καλλιτέχνης των live εμφανίσεων, η ατμόσφαιρα που δημιουργεί στη σκηνή είναι γεμάτη αυθορμητισμό, δύναμη και χαρά και η αγάπη και ο ενθουσιασμός που εισπράττει από τον κόσμο είναι για εκείνον πάντα ο τρόπος να "φορτίζει τις μπαταρίες του" και να συνεχίζει…
O Βασίλης Καζούλλης θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Αθήνα έπειτα από την πολύ επιτυχημένη καλοκαιρινή συναυλία του, στην Τεχνόπολη, στην όπια είχε γιορτάσει μαζί με τους φίλους του, τα 25 χρόνια παρουσίας του στο ελληνικό τραγούδι.
Ο Βασίλης Καζούλλης έχει συνθέσει ένα ξεχωριστό μουσικό πρόγραμμα, από τη δυτική ροκ σκηνή μέχρι την ελληνική παράδοση, χωρίς στερεότυπα με απρόβλεπτα αλλά και πολύ αγαπημένα τραγούδια και θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τα τρία καινούργια του τραγούδια. Ο Βασίλης Καζούλλης θα συνοδεύετε από τρείς εξαιρετικούς μουσικούς που θα μας ταξιδέψουν με τις μοναδικές τους μελωδίες …

SHAKESPEARE: ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΥΤΣΗ 7 - ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ: 210 – 32 22 253

ΕΙΣΟΔΟΣ: 12,00 € Με μία μπύρα Fix η soft ποτό

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 23:00


KOSMIDIS GIORGOS
CHRONOS ART PRODUCTIONS
Advanced Art Company
Tel: 0030 - 211 221 13 57
Mobile: 0030 - 697 28 21 118
e-mail: info@chronosart.gr
site: www.chronosart.gr

Frown Tails


Η Frown Tails εγκαινιάζει ένα νέο κύκλο performances για το 2012. Κάθε μήνα η Frown Tails θα φιλοξενεί διαφορετικούς καλλιτέχνες - ομάδες,  των οποίων  η δουλειά  εντοπίζεται στα όρια των performance/live art/χοροθέατρο/εγκατάσταση. 

Performance Ιανουαρίου

Μετά την πρώτη επιτυχημένη παρουσίαση  το Δεκέμβριο (2-3/12) στη Frown Tails, η performance Η Γουίννι ξυπνάει θα ανοίξει τον κύκλο perfomances 2012 για 5 παραστάσεις.
      
Η Γουίννι ξυπνάει
Τίποτα δεν είναι δεδομένο, ούτε η ζωή μας, ούτε ο χρόνος που διανύουμε μέσα σε αυτήν.
Τίποτα δεν μας ανήκει, ούτε και οι λέξεις που εκστομίζουμε. Έξι επαναλλαμβανόμενες φράσεις-δράσεις από το έργο του Σαμιουελ Μπέκετ, Ευτυχισμένες μέρες, αποτελούν το περιβάλλον μέσα στο οποίο η Γουίννι, η ηρωίδα του έργου, ξυπνάει και ζει την καθημερινότητά της. Mέσα απο την επανάληψη και τη χρήση αντικειμένων, επιχειρείται μια νέα προσέγγιση της προσωπικότητας της γνωστής ηρωίδας.
Σκηνοθεσία-διασκευή-ερμηνεία: Μιχάλης Καλιότσος
Διάρκεια: 40' 
Παραστάσεις: Σάββατο 14/1, Κυριακή 15/1, Σάββατο 21/1, Σάββατο 28/1, Κυριακή 29/1
Ώρα : 21.00
Εισιτήριο: 6 ευρώ
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0097547, 6944276307

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΑΡΓΑΝΟΥΡΑΚΗΣ – ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ στο CLUB του Μύλου

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012
Δύο σημαντικοί τραγουδοποιοί, δύο τραγουδιστές
με καταγωγή από την Κρήτη, σμίγουν επί σκηνής στο Club του Μύλου.
Μια μοναδική βραδιά με τραγούδια
μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, παραδοσιακά
καθώς και τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας τους.
Ένα πρόγραμμα όπου «Τα λόγια και τα χρόνια»
συναντούν  την… «Του παραδείσου Λεμονιά»,
αφήνοντας στο ακροατήριο
ένα έντονο άρωμα από Κρήτη, από παράδοση
και από το μεγαλείο της ελληνικής  μουσικής.


Ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και μεγάλωσε στον Άγιο Θωμά, ένα ορεινό χωριό έξω από την πόλη του Ηρακλείου. Στα 18 του χρόνια ηχογράφησε το πρώτο του άλμπουμ και από το 1973 ξεκίνησε η συνεργασία του με τον μεγάλο συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο ο οποίος του εμπιστεύτηκε μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια του στα έργα «Θητεία», «Θεσσαλικός Κύκλος», «Οροπέδιο», «Αφιέρωμα», «Τολμηρή επικοινωνία», «Παράθυρο στη Μεσόγειο».
Τραγούδια όπως «Τα λόγια και τα χρόνια», «Κρήτη μου όμορφο νησί», «Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου», «Στου Ψηλορείτη τη κορφή» κ.ά. τον έκαναν γνωστό τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει ηχογραφήσει επιπλέον 8 άλμπουμ και έχει συμμετάσχει σε πολλές δισκογραφικές δουλειές, ενώ πολλά  από τα τραγούδια του,  όπως "Ο ναύαρχος", "Μοιάζει η ζωή μου μ' όνειρο", "Άστρα μη με μαλώνετε" έχουν γίνει  επιτυχίες .



Ο  Νίκος Ανδρουλάκης, γιος του λυράρη Μανώλη Ανδρουλάκη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αβδού Ηρακλείου. Ξεκίνησε τη δισκογραφική του πορεία στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και στο διάστημα αυτό έχει κυκλοφορήσει έξι προσωπικούς δίσκους. 
Τραγούδια του όπως: «Του Παραδείσου λεμονιά», «Γελά ο χρόνος», «Το ερωτικό αλφάβητο» κ.ά. έχουν γίνει επιτυχίες,  ενώ ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες και εμφανίσεις ανά την  Ελλάδα. Το πιο πρόσφατο άλμπουμ του κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2011 με τίτλο «Στης μνήμης το κλαδί».





Info
Παρασκευή 13 Ιανουαρίου
Τιμές εισιτηρίων : Είσοδος : 12,-€ / Φοιτητικό 10,-€
Ώρα προσέλευσης : 21.30
Mylos Club - Ανδρέου Γεωργίου 56, Θεσσαλονίκη
Κρατήσεις  και πληροφορίες :  2310. 510 081

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ROOMS 2012


Έκθεση  Σύγχρονης  Τέχνης


Η  Αίθουσα  Τέχνης  Καππάτος, διοργανώνει, επιμελείται και παρουσιάζει από την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2012, για δωδέκατη φορά από το 1999, την ετήσια  Έκθεση  Σύγχρονης  Τέχνης  ROOMS 2012 στο Ξενοδοχείο St George Lycabettus, στην Δεξαμενή, Κολωνάκι.

Σε μια από τις πλέον δημοφιλείς και ιστορικές εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης, 23 Επιμελητές Εκθέσεων, Ιστορικοί & Θεωρητικοί Τέχνης, Αρχιτέκτονες, θεατρο΄λόγοι, χορογράφοι, επιλέγουν από έναν πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη ή ομάδα καλλιτεχνών ο καθένας, που θα παρουσιασθούν στα δωμάτια ενός ορόφου του Ξενοδοχείου. Συμμετέχουν 30 καλλιτέχνες που θα παρουσιασούν ζωγραφικά έργα, γλυπτικά, εικαστικές - ηχητικές, φωτογραφικές και σκηνογραφικές εγκαταστάσεις, αρχιτεκτονικά projects, design, performances,  προβολές, ταινίες, και άλλα έργα.

Κάθε καλλιτέχνης παρουσιάζεται ατομικά σε κάθε ένα δωμάτιο σε έναν όροφο του ξενοδοχείου, όπου το περιβάλλον του δωματίου μεταμορφώνεται σε ένα προσωπικό χώρο του καλλιτέχνη. Δίνεται έτσι η δυνατότητα να παρουσιασθούν και να καταγραφούν οι σύγχρονες τάσεις και προτάσεις στον εικαστικό χώρο και να δημιουργηθεί ένας ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος.

Η επιλογή ενός διαφορετικού χώρου, ενός ξενοδοχείου, για την διοργάνωση αυτής της έκθεσης, ήταν συνάρτηση και της επιλογής για αυτόνομες παρουσιάσεις των καλλιτεχνών στον ίδιο χώρο αλλά και της ανάγκης το σύγχρονο έργο τέχνης να διεκδικήσει και να καταλάβει τον δικό του προσωπικό, ιδιωτικό και ταυτόχρονα δημόσιο χώρο, σε πλήρη αντιστοιχία και αρμονία με τον χαρακτήρα και το νόημα του σήμερα.

Ο χώρος του Ξενοδοχείου είναι ένας χαρακτηριστικός μαζικός χώρος με συγκεκριμένη δομή, λειτουργία και κοινωνικό ρόλο στα πλαίσια μιας πόλης, χώρος επίσκεψης, ανάπαυσης, συνάντησης, γνωριμίας, επικοινωνίας. Στον γνώριμο τρόπο λειτουργίας του, όπου φιλοξενούνται για κάποιο διάστημα κυρίως “ξένοι” σε μια πόλη, αλλά και άνθρωποι της πόλης που περνούν κάποιες ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους, θα προστεθεί και μια άλλη διάσταση, αυτή της φιλοξενίας καλλιτεχνικών έργων. Έτσι ο κοινωνικός ρόλος του Ξενοδοχείου διευρύνεται και αποκτά ένα πολιτισμικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα και γίνεται ένα βήμα των καλλιτεχνών προς το ευρύ κοινό που θα επισκεφθεί και θα βρεθεί στον ίδιο χώρο τις ίδιες μέρες και θα “συζήσει” με τα έργα.

Για πολλούς από τους καλλιτέχνες, ο θαυμάσιος και φιλόξενος χώρος του Ξενοδοχείου St George Lycabettus που βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα και ωραιότερα σημεία της Αθήνας, αποτελεί μια ευκαιρία για να δημιουργήσουν έργα ειδικά για αυτή την έκθεση, έργα που συσχετίζονται με αυτές ακριβώς τις λειτουργίες και τον ρόλο του “φιλόξενου χώρου”.

Το Ξενοδοχείο St George Lycabettus, ενδιαφέρεται και συνεχίζει σταθερά να φιλοξενεί και να προβάλει πολιτιστικές δραστηριότητες και συμμετέχοντας για πολλοστή φορά σε αυτή τη διοργάνωση στηρίζει και ανοίγεται στους χώρους της σύγχρονης τέχνης και της κριτικής σκέψης.

Εγκαίνια  Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012,  20:00 – 24:00  Διάρκεια Έκθεσης μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2012.
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινές 16:00 – 22:00, Σάββατο & Κυριακή 12:00 – 22:00.


ROOMS 2012 plus+

Για πρώτη χρονιά φέτος, παράλληλα με την έκθεση Rooms 2012, διοργανώνεται στην Αίθουσα Τέχνης Καππάτος η έκθεση Rooms 2012 plus +.

Εγκαίνια:  Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012,  12:00 – 16:00  Διάρκεια Έκθεσης μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2012.
Ώρες Λειτουργίας:  Τρίτη έως Παρασκευή 12:00 – 20:00 και Σάββατο 12:00 – 16:00

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΧΟΥΛΙΑΡΑ @ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Είσοδος Ελεύθερη

Το Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή την έκθεση «Νίκος Χουλιαράς. Τα πίσω δωμάτια του νου» που παρουσιάζεται στους εκθεσιακούς χώρους του, ... στο κτήριο της οδού Πειραιώς, διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στο μουσικό και λογοτεχνικό έργο του σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη Νίκου Χουλιαρά.

Στην εκδήλωση η τραγουδίστρια Αλίκη Καγιαλόγλου θα διαβάσει διηγήματα του Νίκου Χουλιαρά. Ο συνθέτης Νότης Μαυρουδής θα συνοδεύσει με την κιθάρα του τέσσερα ανέκδοτα τραγούδια του καλλιτέχνη από τη δεκαετία του 1960, τα οποία μελοποιήθηκαν από τον συνθέτη στις αρχές του 1968 αλλά δεν παρουσιάστηκαν ποτέ σε κοινό.

Τα τραγούδια αυτά θα ερμηνεύσει ο νέος τραγουδιστής Χρήστος Κωνσταντόπουλος. Ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς θα απαγγείλει ποιήματα, ενώ ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης θα παίξει στο πιάνο και θα τραγουδήσει τραγούδια του Νίκου Χουλιαρά, καθώς και δικά του τα οποία θα αφιερώσει στον καλλιτέχνη.

Την ημέρα της συναυλίας το κοινό θα έχει την ευκαιρία από τις 19:00 και για μια ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης να επισκεφτεί την έκθεση "Νίκος Χουλιαράς. Τα πίσω δωμάτια του νου", μια αναδρομική έκθεση που επιχειρεί να συγκεντρώσει για πρώτη φορά όλες τις πτυχές του έργου του Νίκου Χουλιαρά (ζωγραφική, λογοτεχνία, ποίηση, μουσική, στίχοι, σχεδιασμός βιβλίων), δίνοντας έμφαση στην εικαστική του δημιουργία.

Η έκθεση φιλοξενεί τόσο ζωγραφικά έργα του καλλιτέχνη όσο και δημιουργίες του σε χαρτί. Οι συγγραφικές, σχεδιαστικές και ερμηνευτικές πτυχές της δημιουργικής παραγωγής του προβάλλονται, παράλληλα, μέσα από εξώφυλλα βιβλίων, βινιέτες, χειρόγραφα, εξώφυλλα δίσκων και αντικείμενα, ενώ οπτικοακουστικό υλικό από συνεντεύξεις, παραστάσεις και συναυλίες συνοδεύει την παρουσίαση των παραπάνω εκθεμάτων. Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές, κυρίως όμως από το ανέκδοτο υλικό που αποκαλύφθηκε ύστερα από την ολοκλήρωση έρευνας δύο περίπου χρόνων στο προσωπικό αρχείο του καλλιτέχνη.

Την έκθεση έχει επιμεληθεί η ιστορικός τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα, ενώ ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της πραγματοποιήθηκε από τον αρχιτέκτονα Σταμάτη Ζάννο.

Η παρουσίαση συνοδεύεται από μια πλούσια εικονογραφημένη δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά), η οποία περιλαμβάνει κείμενα των Ελισάβετ Πλέσσα, Μάρθας Χριστοφόγλου, Σωτήρη Κακίση και Νίκου Ξυδάκη. Χορηγός της έκδοσης είναι η Συλλογή Θωμά Λιακουνάκου.

Τοποθεσία Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου (Αμφιθέατρο)
Ημερομηνία 27 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 20:00.
Ώρες λειτουργίας μουσείου: Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή 10:00 - 18:00, Παρασκευή, Σάββατο 10:00 - 22:00, Δευτέρα, Τρίτη κλειστά
Πληροφορίες Τηλ.: 210 3453111, www.benaki.gr

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΗ

"Ο Ποντικός και η Θυγατέρα του" @ "Εργαστήρι Μαιρηβή"

Ο Ποντικός και η Θυγατέρα του"  λαϊκός μύθος
 
 
Στο "Εργαστήρι Μαιρηβή"  www.mairivi.gr, η κουκλοθεατρική παράσταση "ο ποντικός και η θυγατέρα του" θα συνεχιστεί

από 8 Ιανουαρίου 2012 έως 18 Μαρτίου 2012,  κάθε Κυριακή 12 το μεσημέρι, για το κοινό.

Καθημερινές για σχολεία μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.


Απαραίτητη η κράτηση Θέσης: 210 5222181



"Εργαστήρι Μαιρηβή", Δεληγιώργη 33,  Μεταξουργείο
τηλ. 210 52.22.181,

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Διαγωνισμός Λυρικού Τραγουδιού στη μνήμη του Χρήστου Λαμπράκη


Τιμ
Τιμώντας την επέτειο των 2 χρόνων από το θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη, ιδρυτικού μέλους, Προέδρου και χορηγού επί μια 50ετία των «Υποτροφιών Μαρία Κάλλας», το Δ.Σ. του Σωματείου, που απαρτίζεται σήμερα από τους κ.κ. Κων. Πυλαρινό, Άννα Λαμπράκη, Ζανέτ Πηλού, Άρη Γαρουφαλή και Γιώργο Κουρουπό, προκήρυξε Διαγωνισμό Λυρικού Τραγουδιού για την απονομή μιας υποτροφίας στο όνομά του.

Με την ευκαιρία της διεξαγωγής των ακροάσεων στις αρχές Μαρτίου 2012, οι κυρίες Ζανέτ Πηλού και Δάφνη Ευαγγελάτου θα προσφέρουν ανοιχτά Master Classes στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Βιβλιοθήκης των Φίλων της Μουσικής, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πληροφορίες για το Διαγωνισμό στην ιστοσελίδα του Συλλόγου www.sfm.gr.

Ακολουθεί η Προκήρυξη του Διαγωνισμού

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
ΛΥΡΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ


Το Σωματείο ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ προκηρύσσει Διαγωνισμό Λυρικού Τραγουδιού για τη χορήγηση μιας υποτροφίας τελειοποίησης σπουδών σε Ανώτατο Μουσικό Ίδρυμα του εξωτερικού κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012 - 2013. Η υποτροφία δίδεται στη μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ, ο οποίος υπήρξε βασικό ιδρυτικό μέλος, Πρόεδρος και χορηγός του Σωματείου επί μία 50ετία.

Οι υποψήφιοι, Ελληνίδες και 'Ελληνες, απόφοιτοι Λυκείου, θα πρέπει να έχουν λάβει Δίπλωμα Μονωδίας το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο του 2012 και να γνωρίζουν καλά δύο τουλάχιστον ξένες γλώσσες. Το ανώτατο όριο ηλικίας των υποψηφίων ορίζεται στα 27 έτη για τις γυναίκες και στα 29 για τους άνδρες. Δεν μπορούν να συμμετέχουν στο Διαγωνισμό όσοι έχουν εξασφαλίσει για το ίδιο διάστημα όμοια υποτροφία από άλλη πηγή. Οι ακροάσεις θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών στις 1 και 2 Μαρτίου 2012 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στις 5 Μαρτίου, οι κυρίες Ζανέτ Πηλού και Δάφνη Ευαγγελάτου θα προσφέρουν τη δυνατότητα στους υποψήφιους του Διαγωνισμού να παρακολουθήσουν ένα Master Class Λυρικού Τραγουδιού στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης.

Η αίτηση και τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλουν οι υποψήφιοι του Διαγωνισμού και το ρεπερτόριο των ακροάσεων, στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής www.sfm.gr, και στη Γραμματεία του Σωματείου 210.72.82.566, 10:00-16:00, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη.

Η προθεσμία για την κατάθεση των φακέλων με την αίτηση και τα δικαιολογητικά των υποψηφίων λήγει στις 15 Φεβρουαρίου 2012.








ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ


Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

«ABNORMAL» της Πτούσκινα Ναντιέζντα Μιχάιλοβνα


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου ολοκληρώνονται, όπως ήταν προγραμματισμένο, οι παραστάσεις του έργου «ABNORMAL», της Πτούσκινα  Ναντιέζντα  Μιχάιλοβνα στο Θεατρο Δημήτρης Ποταμίτης, λόγω του οριστικού κλεισίματος του θεάτρου. Η παράσταση  «ABNORMAL» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Προμηθέα Αλειφερόπουλου, με την Μαρία Αλιφέρη και τον Γιώργη Κοντοπόδη.


Ένα σύγχρονο έργο που διαδραματίζεται στη μετά την Περεστρόικα Ρωσία, όπου όλα έχουν αλλάξει και όλα μπορούν να συμβούν... Δύο “abnormal” ήρωες, άγνωστοι μεταξύ του, μέχρι τη στιγμή που συναντιούνται, προσπαθούν να εισχωρήσουν, ο ένας στη ζωή του άλλου.

Μια γυναίκα και ένας άνδρας. Εκείνος, αυστηρός, γοητευτικός, δείχνει να έχει αυτοπεποίθηση απ’ την επιτυχημένη του καριέρα.
Εκείνη, ελκυστική, αλλά εγκλωβισμένη μέσα στο καβούκι στο οποίο η ίδια έκλεισε τον εαυτό της… Λίγο παράξενη, διανοούμενη, σοβαρή, αλλά με πολύ πάθος και κάπως παλιομοδίτικες ιδέες.
Ένας καφές και 100 ευρώ για μια γρήγορη και πανεύκολη δουλειά… μέχρι τα μεσάνυχτα.
Ένα ταξίδι στην Ολλανδία. Μια φορά. Μόνο.
Και μια στιγμή… μια στιγμή που πάντα αρκεί για να μπορέσουν δυο άνθρωποι να κοιταχτούν στα μάτια και να ακούσουν ο ένας τον άλλο. Ίσως για  λίγο, ίσως και για περισσότερο… για όσο απλά χρειάζεται.
Μετά απ’ αυτή τη νύχτα, κανένας απ’ τους δύο δε θα είναι ο ίδιος!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση: Παυλίνα Γαλανοπούλου
Σκηνοθεσία: Προμηθέας Αλειφερόπουλος
Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργης Κοντοπόδης
Μουσική επένδυση: Προμηθέας Αλειφερόπουλος

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Μαρία Αλιφέρη, Γιώργης Κοντοπόδης


Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης,
Email: kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com



ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ:
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τετάρτη (λαϊκή απογευματινή):           19:15
Πέμπτη:                                                           21:15
Παρασκευή:                                         21:15
Σάββατο:                                                          21:15
Κυριακή:                                                         19:15


ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος: 17 ευρώ
Λαϊκή απογευματινή, φοιτητικό: 15 ευρώ

Κάθε Πέμπτη ειδική προσφορά τα δύο άτομα  πληρώνουν ένα εισιτήριο (17 Ευρώ).

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 90 λεπτά

Χωρητικότητα θεάτρου: 140 άτομα

Μέσα μεταφοράς στο θέατρο Δημήτρης Ποταμίτης:
Λεωφορεία: 608, 622, 235 (στάση ΕΥΔΑΠ) – 550, Α5 (στάση Μέγαρο μουσικής)
Μετρό: στάση Μέγαρο Μουσικής
 

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Αρχαία Ελληνικά

"Σήμερα όταν μιλήσεις σε κάποιονε για τα Αρχαία Ελληνικά, αμέσως θα τον χτυπήσει ναυτία. Ένα πνευματικό ανακάτωμα παραγουλιάζει ολόκληρη την υπόστασή του.
Μονόπτωτα ρήματα, ετερόπτωτοι διορισμοί, τρίπτωτες προθέσεις, βαρείες, οξείες, ερωτηματικές, εγκλιτικά και εγκλίσεις, παραγωγή και έτυμα, προληπτικό κατηγορούμενο. Είναι μια στοίβα τσάνταλα που ξεχειλίζουν το ψυχοσωματικό μας και χύνουνται σαν ερευγμοί, κρυάδες, νυστάλα, χασμήματα, και όλα τα ουά του ιουδαϊκού όχλου.
Οι σχετικές μνήμες από τη σχολική εμπειρία ανακαλούν στους ενήλικους πλήξη νεότητας, ψυχικά τραύματα, κατακάθια νευρωτικά, έλλειψη αέρα, δυσχέρεια ύπαρξης.
«Κύρος ανεβαίνει, Κύρος κατεβαίνει, και γαμώ τους έλληνες και όλους τους δασκάλους». Έτσι άκουσα να καταριέται κάποτε κάποιος τα εφηβικά του χρόνια. Την αθωότητα, δηλαδή, και την πιο τρυφερή ώρα της ηλικίας του.
Βέβαια για τα φορτία όλου αυτού του κακού ο τελευταίος που ευθύνεται είναι οι έλληνες και τα κείμενά τους. Στο θρυλικό «τις πταίει» του Τρικούπη η απόκριση είναι: οι δάσκαλοι φταίνε· οι δάσκαλοι και οι διδακτικοί. "Ο βασιλιάς τα φταίει!" που φώναξε ο Λαέρτης στον Άμλετ.
Και κύρια φταίνε οι δάσκαλοι των δασκάλων. Εννοώ τους πανεπιστημιακούς που τόσο μοχθήσανε για να μάθουν τους δασκάλους να δασκαλίζουν. Να πιθηκίζουν δηλαδή στις έδρες και στις τάξεις. Να ψιττακίζουν το «Καλημέρα» του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Να γρυλίζουν και να σουσουνίζουν, πάντα τους σχολαστικοί και ομπρελοφόροι. Από πού, και γιατί τόση δυστυχία στη χώρα!"
Δημήτρης Λιαντίνης

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

OPEN MINDS...


"Έφυγε" σε ηλικία 70 ετών η ξυπόλητη ντίβα!

Η φωνή της μαγική σε ταξιδεύει σε άλλα μέρη μαγικά. Μια ντίβα της μουσικής. Η ξυπόλητη ντίβα όπως την αποκαλούσαν η Cesaria Evora έφυγε σήμερα από την ζωή.

Με μια διεθνή καριέρα που πότε δεν την άλλαξε ως άνθρωπο οπως έλεγαν οι δικοί της άνθρωποι. Εμφανιζόταν πάντα χωρίς παπούτσια γιατί έτσι είχε μεγαλώσει. Δεν της άρεσαν τα πλούτη και ζούσε όπως είχε μάθει να ζει χρόνια. Με λίγα λεφτά αν και οι πωλήσεις των δίσκων της χτυπουσαν πάντα κόκκινο.

Η Σεζάρια Έβορα, Cesária Évora, είναι διεθνώς γνωστή τραγουδίστρια από το Πράσινο Ακρωτήριο. Έχει το προσωνύμιο "ξυπόλητη ντίβα" εξαιτίας της προτίμησής της στο να τραγουδά χωρίς να φορά τα παπούτσια της. Το είδος της μουσικής που υπηρετεί ονομάζεται μόρνα.
 
Γεννήθηκε στην πόλη Μιντέλο του νησιού Σάο Βισέντε, στο Πράσινο Ακρωτήριο, στις 27 Αυγούστου του 1941. Σε ηλικία 7 ετών έμεινε ορφανή από πατέρα. Μετά το θάνατό του, η μητέρα της αγωνίστηκε να την μεγαλώσει με τα πενιχρά της εισοδήματα που εξασφάλιζε από την εργασία της ως μαγείρισσα. Τελικά, την οδήγησε σε ορφανοτροφείο και στη χορωδία του ιδρύματος εκείνου η μικρή Σεζάρια έμαθε να τραγουδά.
 
Ο Ζοζέ ντα Σίλβα, ένας Γάλλος με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήριο την έπεισε να μεταβεί στο Παρίσι, όπου ηχογράφησε το άλμπουμ La Diva Aux Pieds Nus (Η Ξυπόλητη Ντίβα) το 1988. Το τραγούδι "Sodade" ήταν η πρώτη της διεθνής επιτυχία και η πρώτη της επιτυχία στη Γαλλία που δεν ήταν στα γαλλικά. Αυτό σηματοδότησε την απαρχή της παγκόσμιας φήμης για την τραγουδίστρια από την Αφρική. Ο πορτογαλικός όρος saudade έχει περίπλοκη σημασία, που είναι δύσκολο να μεταφραστεί. Σημαίνει γενικά νοσταλγία, πόθο, λύπη και μετάνοια. Η έκφραση της "sodade" αποτελεί εσωτερικό στοιχείο στη μουσική του Πράσινου Ακρωτηρίου. Το άλμπουμ εκείνο επαινέθηκε από τους κριτικούς και με αυτό ξεκίνησε την καριέρα της, συνεχίζοντας με το άλμπουμ του 1992, Miss Perfumado, το οποίο σημείωσε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Έτσι, η τραγουδίστρια έγινε διεθνές αστέρι σε ηλικία 47 ετών.
 
Ο πρώην αρχηγός του συγκροτήματος Talking Heads Ντέιβιντ Μπερν έχει τραγουδήσει συχνά το τραγούδι της Έβορα "Ausencia" σε δεύτερη εκτέλεση σε συναυλίες του.
 
Τον Σεπτέμβριο του 2011 ανακοίνωσε πως θέτει τέλος στη μουσική της καριέρα, ακυρώνοντας τις προγραμματισμένες συναυλίες της, καθώς βρισκόταν «σε κατάσταση μεγάλης εξάντλησης».
 
Η Έβορα είχε υποβληθεί το 2010 σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, στο Παρίσι, έπειτα από σοβαρά προβλήματα που παρουσίασε στην στεφανιαία αορτή.
 
Tο πρωί της Παρασκευής αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τους γιατρούς είχε πάθει πνευμονικό οίδημα και σήμερα το πρωί άφησε την τελευταία της πνοή.
 newsit.gr

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Xριστουγεννιάτικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο Μπενάκη

Tην Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στις 11.00 π.μ. και την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου στις 17.00, το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Μουσείου Μπενάκη έχει ετοιμάσει ένα μεγάλο παιχνίδι που θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν επιλεγμένα τμήματα των μόνιμων συλλογών του Κεντρικού Κτηρίου. Άξονας της εκδήλωσης είναι το παιδί και ο κόσμος του. Τα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα θα πραγματοποιηθούν στο Κεντρικό κτήριο του μουσείου με ελεύθερη είσοδο.

Φέτος, λόγω φόρτου εργασίας, ο πρώτος άγιος της χρονιάς θα χρειαστεί βοήθεια για τις προγραμματισμένες του επισκέψεις στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη. Οι συνεργάτες του, μικροί και μεγάλοι, θʼ αναλάβουν να ερευνήσουν το Μουσείο, να εντοπίσουν στις συλλογές του όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά που περιμένουν τον Άη Βασίλη και να πραγματοποιήσουν τις κάθε λογής επιθυμίες τους.
 
Απαραίτητα προσόντα για τους υποψήφιους συνεργάτες του αγίου:
  1. ερευνητικό πνεύμα
  2. ικανότητα συνεργασίας
  3. δημιουργικότητα
  4. γιορτινή διάθεση
 
Παρέχεται βοήθεια από μάγους, αγγέλους, νεράιδες και επίσημους αντιπροσώπους του Αγίου. Ο σάκος του Άη Βασίλη θα περιμένει, μαζί με τις ευχές σας, βιβλία και γραφική ύλη για παιδιά που τα έχουν ανάγκη.
 
Πληροφορίες:
  • Ημερομηνίες & Ώρες διεξαγωγής Προγραμμάτων:  Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στις 11.00 π.μ. και την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου στις 17.00
  • Χώρος:  Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη, Bασιλίσσης Σοφίας & Κουμπάρη 1, Κολωνάκι, www.benaki.gr
  • Κόστος: Είσοδος Ελεύθερη
 
Περισσότερες Πληροφορίες: τηλ. 210 36 71 067-70, καθημερινά 10.00-13.00, εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

ΟΞΥΓΟΝΟ

Το ΟΞΥΓΟΝΟ είναι ένας χώρος που δημιουργήθηκε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ για να δώσει νέα πνοή στην πόλη της Θεσσαλονίκης.  Το ΟΞΥΓΟΝΟ θα ανοίξει τις πόρτες του τον Ιανουάριο του 2012 στη διεύθυνση Ολύμπου 81, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και φιλοδοξεί να γίνει πολιτιστικό στέκι για τους φίλους του βιβλίου και της τέχνης.

Στο φωτεινό, άνετο πατάρι του με θέα στη Ρωμαϊκή Αγορά, το ΟΞΥΓΟΝΟ διοργανώνει σεμινάρια και εργαστήρια για ενηλίκους με άξονα το βιβλίο και την ανάγνωση, τη γλώσσα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό (κατάρτιση επιμελητών-διορθωτών κειμένων, οπτικοακουστική μετάφραση - υποτιτλισμός, δημιουργική γραφή, κύκλοι σεμιναρίων για το θέατρο στην εκπαίδευση, την αφήγηση, την τέχνη του γονιού κ.ά.).

Κάθε Σάββατο το ΟΞΥΓΟΝΟ περιμένει με χαρά τους μικρούς αναγνώστες να δημιουργήσουν, να παίξουν, να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο των βιβλίων, και εν τέλει να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε παρουσιάσεις βιβλίων και πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Στο ΟΞΥΓΟΝΟ διαβάζουμε με πάθος λογοτεχνία και όχι μόνο. Γι’ αυτό φιλοξενούμε Λέσχες Ανάγνωσης στο μεγάλο τραπέζι του παταριού και διοργανώνουμε τακτικά παρουσιάσεις και συζητήσεις γύρω από βιβλία που μας συναρπάζουν και μας εξάπτουν την περιέργεια, αφιερώματα στους αγαπημένους μας συγγραφείς, βραδιές μαραθώνιας ανάγνωσης και άλλα πολλά -  με αφορμή πάντα το βιβλίο, τη σκέψη και τον πολιτισμό.

Δείτε στα συνημμένα αρχεία το πρόγραμμα των σεμιναρίων και των παιδικών εκδηλώσεων έως τον Μάρτιο του 2012, καθώς και τις Λέσχες Ανάγνωσης που διοργανώνονται στο ΟΞΥΓΟΝΟ, ή επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο www.oxygono-metaixmio.gr.

Εάν είστε κι εσείς βιβλιόφιλοι και αγαπάτε τον πολιτισμό, ελάτε λοιπόν να γνωριστούμε και να ανταλλάξουμε σκέψεις και απόψεις. Περιμένουμε και τις δικές σας προτάσεις, καθώς και τα σχόλιά σας. Ας ενώσουμε τις ανάσες μας για περισσότερο ΟΞΥΓΟΝΟ!

Το ΟΞΥΓΟΝΟ έχει τη δική του σελίδα στο facebook. Kάντε like και μάθετε όλα τα νέα του νέου χώρου.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στα σεμινάρια-εργαστήρια, καθώς και για δηλώσεις συμμετοχής στις Λέσχες Ανάγνωσης, επικοινωνήστε στο τηλ. 2310 260085 (Δευτέρα-Παρασκευή, 16.00-21.00) ή στο e-mail: info@oxygono-metaixmio.gr.

Θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες για τον τρόπο πληρωμής των διδάκτρων στα σεμινάρια στο σχετικό συνημμένο αρχείο.

ΟΞΥΓΟΝΟ
Ολύμπου 81, 54631 Θεσσαλονίκη
τηλ.: 2310 260085, e-mail: info@oxygono-metaixmio.gr
www.oxygono-metaixmio.gr
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 16.00-21.00 - Σάββατο: 10.00-15.00

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία με τη ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΑΡΑΝΤΖΗ στη Mονή του ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ

Τιμητική Συμμετοχή: ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ
18.11.2011, ώρα 12 το μεσημέρι

Πότε: Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 12 το μεσημέρι
Που: Στο Ιερό Ησυχαστήριο της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (γνωστό ως Μονή του Γέροντα Πορφυρίου), στο Μήλεσι Ωρωπού
Πώς μπορώ να πάω εκεί: Βρείτε προτεινόμενους τρόπους μετάβασης στο Μοναστήρι, στη διεύθυνση www.porphyrios.net


Την Κυριακή προ των Χριστουγέννων, 18 Δεκεμβρίου 2011, το μεσημέρι, μετά τη Θεία Λειτουργία (γύρω στις 12:00), θα πραγματοποιηθεί στο Μοναστήρι του μακαριστου Γέροντα Πορφυρίου του καυσοκαλυβίτου -μίας από τις πιο σημαντικές πνευματικές μορφές του Ορθόδοξου χριστιανικού κόσμου- χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από την Νεκταρία Καραντζή, η οποία θα ψάλλει επίκαιρους βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους και θα τραγουδήσει παραδοσιακά κάλαντα και ψαλτοτράγουδα, συνοδεία βυζαντινής και παραδοσιακής χορωδίας και παραδοσιακών βυζαντινών οργάνων. Η Νεκταρία Καραντζή ήταν κοντά στον Γέροντα από την παιδική της ηλικία και εκείνος υπήρξε η αφορμή και η αιτία για να ασχοληθεί ενεργά με τη βυζαντινή μουσική και το ψαλτήρι, αποτελώντας σήμερα μια μοναδική περίπτωση γυναίκας ψάλτριας στην Ελλάδα, με επίσημη δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από τα 14 χρόνια της, με ενεργό θητεία στο αναλόγιο εκκλησιών, ως ιεροψάλτρια, από τα 9 χρόνια της έως σήμερα και με καλλιτεχνικές ζωντανές εμφανίσεις που συνδυάζουν τους βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους με τα παραδοσιακά τραγούδια

Στην εκδήλωση θα μετέχει τιμητικά ο Χρόνης Αηδονίδη.
Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν κάποια από τα βιβλία που θα διατίθενται την ημέρα εκείνη σε τιμή προσφοράς.

Την χορωδία αποτελούν οι: Πνευματικός Λευτέρης, Φριτζέλας Αναστάσης, Καλαφάτης Σταύρος, Κουβαρά Ματίνα, Κούνα Αγγελική, Πνευματικός Λάμπρος, Κουβαρά Παρασκευή, Μπαφαλούκα Ματούλα, Βόγγλη Αργυρό, Μάνος Ιωάννης, Ρούσσος Γιώργος, Ρούσσου Κατερίνα, Υψηλάντη Σοφία, Ακριώτης Ιωάννης, Δάβρη Μαίρη, Ακριώτης Αντώνης, Αναλυτή Χριστίνα, Καραπέτης Αντώνης, Ρούκο Ανδρέας, Κοντογιάννης Νίκος, Μιχελής Νίκος, Σταματάκης Γιώργος, π. Ιερόθεος Παπαγρηγορίου, π. Χρυσοβαλάντης Φιλντίσης.


Νεκταρία Καραντζή

Η ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΑΡΑΝΤΖΗ είναι μια ερμηνεύτρια της σύγχρονης γενιάς, που έχει όμως ήδη μία μακρά θητεία στον χώρο της βυζαντινής και της δημοτικής μουσικής παράδοσης. Ο κόσμος της Βυζαντινής Μουσικής την γνώρισε, ήδη από παιδί, κυρίως μέσω ηχογραφήσεων με τον Γέροντα Πορφύριο τον καυσοκαλυβίτη (ο οποίος, μαζί με τον πνευματικό της μακαριστό π. Δανιήλ Γούβαλη, στάθηκαν η αιτία και η αφορμή για να ασχοληθεί με τη βυζαντινή μουσική και το αναλόγιο), ενώ στον κόσμο της Παράδοσης τη μύησε, τη σύστησε και την ανέδειξε ο κορυφαίος δάσκαλος και ερμηνευτής της παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης, στον οποίο μαθητεύει από το 2003 και αποτελεί μόνιμη συνεργάτιδά του τα τελευταία χρόνια, σε συναυλίες και δισκογραφία. Είναι Νομικός, με ειδίκευση σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, με μεταπτυχιακά στο Ποινικό και στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο (υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Ιωάννου Μ. Κονιδάρη), υποψήφια διδάκτωρ Νομικής και διπλωματούχος βυζαντινής μουσικής. Η φωνή της, ευαίσθητη και αέρινη, κινείται στους δρόμους της παράδοσης, δημοτικής και βυζαντινής, εκεί που "ακουμπά" η ψυχή της. Αποτελεί σήμερα μοναδική περίπτωση γυναίκας ψάλτριας στην Ελλάδα, με επίσημη δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από τα 14 χρόνια της, με ενεργό θητεία στο αναλόγιο εκκλησιών, ως ιεροψάλτρια, από τα 9 χρόνια της έως σήμερα και με καλλιτεχνικές ζωντανές εμφανίσεις που συνδυάζουν τους βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους με τα παραδοσιακά τραγούδια. Κατάγεται από τα Βελανίδια Βοιών Λακωνίας και από την Προύσσα της Μ. Ασίας. Υπήρξε συνεργάτης του Επικ. Καθηγητή της Νομικής Αθηνών, Νικολάου Λίβου, του νομικού περιοδικού "Ποινικά Χρονικά" των νομικών εκδόσεων Π. Σάκκουλας και των δικηγορικών γραφείων του Βασίλη Βενέτη και του Πλάτωνα Νιάδη. Αριστούχος διπλωματούχος Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, από την Σχολή της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς, με δάσκαλο κυρίως τον Δημήτριο Βερύκιο. Εμφανίζεται σε συναυλίες και παραστάσεις Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής. Συμμετείχε στην σειρά εκπομπών της ΕΤ1 "Επικράνθη" (παραγ. 2005) με βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους, που γυρίστηκε στον Μυστρά. Έχει τιμηθεί από τον κύκλο των ιεροψαλτών, μέσω του περιοδικού «το Ψαλτήρι», για την προσφορά της στη Βυζαντινή Μουσική και την Ορθοδοξία. Έχει λάβει μέρος σε κάποιες ιδιαίτερα ξεχωριστές συναυλίες και παραστάσεις, μεταξύ των οποίων διακρίνονται: το Αφιέρωμα για τα 50 χρόνια προσφοράς του Χρόνη Αηδονίδη στην παράδοση (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), το Αφιέρωμα στα 70 χρόνια της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (Μ.Μ.Α.), σε Συναυλία, υπό την αιγίδα και παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, στο προαύλιο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης (Κωνσταντινούπολη), σε Συναυλία και μουσικολογική ημερίδα που διοργάνωσε η ομάδα «EthomusiKa» του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Παρίσι), στο 6ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, σε πλήθος παραστάσεων και ημερίδων του "Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης" και σε μουσικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο Συνεδρίων και επιστημονικών ημερίδων του Λαογραφικού Κέντρου της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει συνεργαστεί επί σκηνής με πολλούς καταξιωμένους τραγουδιστές, με τον συνθέτη Γιώργο Βούκανο και με τους ηθοποιους: Άννα Συνοδινού, Γιάννη Βόγλη, Γρηγόρη Βαλτινό και Πέτρο Πετράκη.  www.nektariakarantzi.weebly.com  

Ευρωπαϊκός Ελληνισμός

«Δεν ξέρω τι είναι ο ελληνικός ελληνισμός.
Ξέρω όμως τι τον ξεχωρίζει από τον ευρωπαϊκό ελληνισμό. Πόσοι συλλογίστηκαν τάχα ανάμεσα στους έλληνες λόγιους και σοφούς που ξετρέχουν στην Ευρώπη και μας κομίζουν τα φώτα της, από την εποχή του Ιανού Λάσκαρη και του Μάρκου Μουσούρου ως σήμερα, με ποιο τρόπο και για ποιο λόγο ταξίδεψαν ο Πλάτων στην Αίγυπτο, ο Σόλων στη Λυδία, ο Ηρόδοτος στην Ανατολή, ο Ανάχαρσις στους Σκύθες; Και προπαντός τι είδαν και τι έφεραν από κει στην Ελλάδα; Τίποτα θα 'λεγα.
Γιατί όλα τα φορτία των οραμάτων και των ακουσμάτων που συγκόμισαν από τους γεωμέτρες του Νείλου και τους αστρολόγους της Χαλδαίας, σαν τα 'φεραν και τα χτύπησε το ελληνικό φως, έχασαν την ξενοτικιά τους ασχήμια. Και λάβανε τα απλά ελληνικά σχήματα. Τον άλογο βίο ο λόγος των ελλήνων τον χώνεψε στη χαρά και στη χάρη του έλλογου μύθου.
Για τους αρχαίους ο «ελληνικός ελληνισμός» δεν υποχρεώθηκε στο ρεζίλεμα να αντιπαραβληθεί σε κάποιον "βαρβαρικό ελληνισμό". Ήταν απλά ο ελληνισμός. Ή σωστότερα, η Ελλάδα»
Δημήτρης Λιαντίνης, από το βιβλίο του "Νηφομανής".

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

«Ταξιδεύοντας με τον Σταυρό του Νότου»

 Ένα περιπετειώδες και γοητευτικό ‘μουσικό παραμύθι, εμπνευσμένο από τον «Σταυρό του Νότου» σε ποίηση Νίκου Καββαδία, έργο-σταθμό στην τραγουδοποιία του Θάνου Μικρούτσικου
Τα κείμενα υπογράφει η Μαρία Παπαγιάννη
 Ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο πολυθέαμα με τη συμμετοχή σπουδαίων τραγουδιστών, μουσικών, ηθοποιών και χορευτών που απευθύνεται στη φαντασία και την ωριμότητα των παιδιών αλλά και στην ευαισθησία των μεγάλων.

Βραδινές παραστάσεις: Πέμπτη 22, Παρασκευή 23, Δευτέρα 26, Τρίτη 27, Τετάρτη 28, Πέμπτη 29 & Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, ώρα 20:30
Απογευματινές παραστάσεις: Παρασκευή 23, Δευτέρα 26 & Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, ώρα 17:00
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

«Ο Σταυρός του Νότου» σε ποίηση Νίκου Καββαδία είναι ένα έργο ζωντανό για το δημιουργό του, Θάνο Μικρούτσικο, αφού από την εποχή της σύνθεσης των πρώτων τραγουδιών (1977) μέχρι σήμερα, αλλάζει συνεχώς και είναι η αιχμή του δόρατος της τραγουδοποιίας του. Τα θρυλικά πλέον τραγούδια του συνθέτη που έφεραν τον «μεγάλο ταξιδευτή της ποίησης» κοντά στους νέους αφού τους προέτρεπαν να «χορέψουν πάνω στο φτερό του καρχαρία», να ξεπεράσουν τα όριά τους και να κατακτήσουν το αδύνατο, γίνονται σήμερα το έναυσμα για μια παράσταση γεμάτη μουσικές, παραμύθια και σκηνικά σύμβολα που φιλοδοξεί να συμπαρασύρει και τη νεότερη γενιά σ’ ένα ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας.

Το χριστουγεννιάτικο πολυθέαμα «Ταξιδεύοντας με τον Σταυρό του Νότου» που θα παρουσιαστεί σε δέκα παραστάσεις από 22 έως και 30 Δεκεμβρίου (22,23,26,27,28,29 και 30/12 στις 8.30μμ και 23,26 και 30/12 στις 5μμ), στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης (διαμορφωμένης ειδικά για την εκδήλωση, από τον Γιώργο Βαφιά, σαν ένα μεγάλο καράβι), ξετυλίγεται σαν ένα περιπετειώδες παραμύθι που ζωντανεύει επί σκηνής με τρόπο αφηγηματικό και θεατρικό, με μουσική και χορό. Οι δημοφιλείς συνθέσεις του Θάνου Μικρούτσικου – με τον ίδιο, φυσικά, παρόντα και σε ρόλο ερμηνευτή – συνταξιδεύουν με τα κείμενα που έγραψε η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη, εμπνευσμένη από τις μαγικές εικόνες που ξεπροβάλλουν από τα κείμενα του Καββαδία αλλά και άλλες, προερχόμενες από γνωστά ναυτικά παραμύθια, ελληνικά και ξένα.

Συντροφιά με τους σπουδαίους παραμυθάδες-τραγουδιστές Χρήστο Θηβαίο, Κώστα Θωμαΐδη, Ρίτα Αντωνοπούλου και Άννα Λινάρδου, τους μουσικούς Θύμιο Παπαδόπουλο (στα πνευστά) και Νίκο Τουλιάτο (στα κρουστά), τους ηθοποιούς Χρήστο Μαλάκη και Νικόλα Αγγελή αλλά και τις χορογραφίες της Σεσίλ Μικρούτσικου (χορεύουν: Νικολέτα Καρμίρη, Αλεξία Κωστή, Κατερίνα Λιόντου, Κωνσταντίνα Μικρούτσικου, Δήμητρα Χαραλάμπους και Πέγκυ Ψυχογιού). Τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης έχει ο Θάνος Μικρούτσικος. Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Πέτκου. Σχεδιασμός φωτισμού: Τάσος Παλαιορούτας. Σχεδιασμός ήχου: Μπάμπης Μπλαζουδάκης. Επιμέλεια παραγωγής: Cricos- Μάνος Τρανταλίδης.

Η παράσταση-παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών «Ταξιδεύοντας με τον Σταυρό του Νότου» εντάσσεται στο πλαίσιο της Σειράς Ειδικές Εμφανίσεις-Παιδικό Θέαμα.




Την παραγωγή υποστηρίζουν επικοινωνιακά:
artfix.gr, artistbook.gr, artXpress.gr, gout.gr, mediasoup.gr, musicity.gr


«Σήμερα θα σου πω μια ιστορία για τη ζωή που είναι σαν τα κύματα. Άλλοτε πάνω κι άλλοτε κάτω. Για τη ζωή που είναι ταξίδι. Υπάρχουν, ξέρεις, εκεί έξω πολλά πλοία που σε περιμένουν να σε πάνε σε άγνωστους τόπους. Πολλά διαφορετικά ταξίδια, πολλές διαφορετικές ζωές όπως οι άνθρωποι που αγαπάς και σε συντροφεύουν στη ζωή σου. Πολλά ταξίδια- περιπέτειες για νά΄χεις να ονειρεύεσαι. «Λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται» έλεγε ένας ποιητής  κι αυτούς που δεν άκουσαν ποτέ στη ζωή τους παραμύθια, λέω εγώ. Σ΄ εκείνο το ταξίδι λοιπόν,  το πλοίο τους το λέγανε «Τραβέρσο» που πάει να πει να ταξιδεύεις  κόντρα στον καιρό, που πάει να πει να τα δίνεις όλα για να ζήσεις το δικό σου όνειρο….». Γράφοντας τις πρώτες λέξεις του μουσικού παραμυθιού «Ταξιδεύοντας με τον Σταυρό του Νότου», η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη, ήξερε πως έκανε πραγματικότητα μια μεγάλη – «σχεδόν εμμονική» - επιθυμία του Θάνου Μικρούτσικου «να κάνει ένα παραμύθι για να παρουσιάσει σε μικρότερα παιδιά τη δουλειά του πάνω στον Καββαδία». Τον «Σταυρό του Νότου» (1979) και τις «Γραμμές των Οριζόντων» (1991), έργα-σταθμούς στην τραγουδοποιία του - ίσως και στο έντεχνο νεοελληνικό τραγούδι από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα – που ξεπέρασαν σε κυκλοφορία τα 1.500.000 αντίτυπα.

Η μυθική διήγηση της Μαρίας Παπαγιάννη στηρίχτηκε πάνω στα τραγούδια αυτά (από τις ποιητικές συλλογές «Μαραμπού», «Πούσι», «Τραβέρσο») τα οποία «μεταλλάσσονται» με το πέρασμα του χρόνου, σε επίπεδο μελωδικής δομής, ρυθμικής και ενορχήστρωσης, αλλά και σε άλλα, αθησαύριστα έργα του ποιητή και λογοτέχνη, που προέρχονται από τον τόμο «Το ημερολόγιο ενός τιμονιέρη». Όπως επίσης, σε αγαπημένες ναυτικές ιστορίες (Μόμπυ Ντικ, Οδύσσεια, Σεβάχ ο Θαλασσινός), ελληνικά παραδοσιακά και ιρλανδέζικα παραμύθια. Κι έτσι σύντομα «καινούριοι ήρωες άρχισαν να ανεβαίνουν στα καράβια του Καββαδία». Σε καράβια που ταξιδεύουν σε διαφορετικές εποχές και θάλασσες, στο βυθό και στα αστέρια, όπως ακριβώς και στα όνειρά μας. Με φουρτούνες, ναυάγια, ψάρια-νησιά, γοργόνες και πειρατές στην κοιλιά ενός γιγάντιου ψαριού… Οι ιστορίες τους άλλοτε είναι η συνέχεια των τραγουδιών, άλλοτε παραμύθια ναυτικά με φάλαινες και καρχαρίες κι άλλοτε απλά μια προσευχή.

«Η μουσική παράσταση «Ταξιδεύοντας με τον Σταυρό του Νότου» φιλοδοξεί να αναδείξει την ουσία της ποίησης του Καββαδία, με ιστορίες για πειρατές, για ταξιδευτές, για χώρες άγνωστες, για την δύναμη του ανθρώπου να ξεπερνά τα εμπόδια, ταξιδεύοντας με το «Aspasia» αγκαλιά με την «Εσμεράλδα» και τον «Γουίλλυ» υμνώντας τον «Federico Garcia Lorca» σαλπάροντας με το «Πειρατικό του Captain Jimmy» σημειώνει ο Θάνος Μικρούτσικος αναφερόμενος στον «ποιητή-παραμυθά» τα ποιήματα του οποίου πρωτοδιάβασε πολύ μικρός. «Έναν ποιητή που μ΄ έσπρωχνε να φύγω από μια πραγματικότητα που πετσοκόβει τα όνειρα και αφοπλίζει το πάθος μας. Ένα ποιητή παραμυθά που σε ταξιδεύει εκεί που δεν υπάρχουν όρια, λιμάνια, στεριές, που σε καλεί να ονειρεύεσαι γιατί χωρίς το όνειρο ο άνθρωπος δεν υπάρχει… Ταξιδεύοντας με τον Σταυρό του Νότου και τις Γραμμές των Οριζόντων, με επιβάτες τους νέους τριών διαφορετικών γενιών, τώρα κάνουμε στάση για να πάρουμε την τέταρτη γενιά με ένα μουσικό παραμύθι χωρίς εκπτώσεις σε δήθεν παιδικές φόρμες αφού είναι πια αποδεδειγμένο ότι η φαντασία των παιδιών υπερβαίνει κατά πολύ τον ρεαλισμό και τον τρόπο των μεγάλων. Αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε με το πλοίο «Τραβέρσο» αντιστεκόμενοι σε ό,τι μας πνίγει. Και αυτόν ειδικά τον καιρό μας πνίγουν πολλά. Όμως εμείς μαζί με τα παιδιά, απόγονοι του Περσέα, ας κυνηγήσουμε το τέρας μέχρι τέλους. Αξίζει τον κόπο».