Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Η Λεμεσός υπέβαλε υποψηφιότητα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα


 
 

Στη μακρόχρονη πολιτιστική παράδοση της πόλης και στην ικανότητά της να υλοποιεί έργα μακράς πνοής, βασίζεται, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το Δήμαρχο Λεμεσού, Ανδρέα Χρίστου, η υποψηφιότητα της Λεμεσού στο διαγωνισμό για την ανάδειξη της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2017.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού παρέδωσε την Πέμπτη στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Ολυμπία Στυλιανού, ένα πολυσέλιδο έγγραφο, όπως είπε ο κ. Χρίστου, που αποτελεί το φάκελο της υποψηφιότητας της Λεμεσού για το διαγωνισμό μέσα από τον οποίο θα αναδειχθεί η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017.

«Βασίζεται η υποψηφιότητά μας στη μακρά παράδοση της πόλης στον τομέα του πολιτισμού, στην ικανότητα της να κινητοποιεί χιλιάδες κόσμου σε μεγάλες εκδηλώσεις, να κατασκευάζει υποδομές, και πολιτιστικές αλλά και άλλες, και να μπορεί να υλοποιήσει ένα έργο μακράς πνοής, προς όφελος, όχι μόνο της Λεμεσού, αλλά ολόκληρης της Κύπρου», δήλωσε ο κ. Χριστου.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού περιέγραψε την όλη προσπάθεια ως ένα μαραθώνιο «που θα αποδώσει οφέλη και στις πόλεις μας και στους ανθρώπους μας, αλλά κυρίως θα προβάλει το όνομα της Κύπρου, και έτσι αντιμετωπίζουμε αυτή την προσπάθεια: ως ένα ευγενή συναγωνισμό που στο τέλος θα δώσει ό,τι καλύτερο μπορεί για τον τόπο μας».

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, αφού ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος συμμετέχει σε αυτό το «σημαντικό και ωραίο θεσμό», πρόσθεσε ότι το Υπουργείο προσβλέπει «σε μια ευγενή άμιλλα και σε ουσιαστική βελτίωση της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής όλων των πόλεων της Κύπρου», διότι, όπως ανέφερε, δεν είναι μόνο εκείνος που θα κερδίσει που αποκομίζει οφέλη.

«Η όλη διαδικασία της ετοιμασίας ενός σχεδίου για ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της πόλης είναι κάτι που οπωσδήποτε θα αφήσει θετικά σε όλους που λαμβάνουν μέρος σε αυτό το διαγωνισμό», είπε.

«Ολοι θα βγουν κερδισμένοι από αυτή τη διαδικασία, ανεξάρτητα από το ποια πόλη θα πάρει τελικά το χρίσμα για το 2017», επεσήμανε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας.

Τη Δευτέρα αναμένεται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για το διαγωνισμό μέσα από τον οποίο θα αναδειχθεί η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017, οι Δήμοι της Λευκωσίας και της Πάφου.

www.kathimerini.com.cy

«Από πού παν στο Σκουπιδο… Πρασινιστάν;»


«Σύγχρονη Παιδική Σκηνή»

Η «Σύγχρονη Παιδική Σκηνή» του Θεάτρου «Ελεύθερη Έκφραση»
για τη σεζόν 2011-2012, επικεντρώνεται σε δύο θέματα:
στην ανακύκλωση με το έργο «Από πού παν στο Σκουπιδο… Πρασινιστάν;»(3η χρονιά) και στο νερό με το έργο «Αγκάθα Κρίση και Ηρακλής Πουνερό» (νέα παραγωγή)

DUENDE


Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Πως μπορεί κανείς να θυμηθεί την δίψα;


Πως μπορεί κανείς να θυμηθεί την δίψα;

Loraini Alimantiri Gazonrouge

Ατομική έκθεση του Ανδρέα Κασάπη

Η γκαλερί Loraini Alimantiri Gazonrouge παρουσιάζει την νέα ατομική έκθεση του Ανδρέα Ρ. Κασάπη πως μπορεί κάνεις να θυμηθεί την διψά? (How can one remember thirst?).
Στην προηγούμενη ατομική του έκθεση Bones are tight όπου τα έργα διερευνούσαν τη σχέση μεταξύ ιδεαλιστικής φόρμας και σωματικής μετουσίωσης της ο καλλιτέχνης είχε συμπεριλάβει μια σειρά από αναφορικές εικόνες οι οποίες μέσα στο σύνολο της δουλειάς σχεδόν έχαναν τη θεματική τους και λειτουργούσαν σαν παιδική ανάμνηση δημιουργώντας περισσότερο μία ατμόσφαιρα από το να λειτουργούν κυριολεκτικά.
Στην νέα του ατομική έκθεση επιστρέφει σχολιάζοντας αυτή την εικόνα – αναφορά και την λειτουργικότητα της. Ο διαχωρισμός μεταξύ έργου και αναφορικής εικόνας παύει να υφίσταται. Ο Κασάπης συναρμολογεί στο χώρο της γκαλερί ζωγραφικά έργα , επι‐ζωγραφισμένες φωτογραφίες και γλυπτά . Δημιουργώντας εσκεμμένα ανολοκλήρωτες μεταφράσεις από το ένα μέσο στο άλλο, εξετάζει ζητήματα της μνήμης και της παιδικότητας – εφηβείας . Μέσα από αυτή τη διαδικασία προσπαθεί να προτείνει εργαλεία διαχείρισης της εμπειρίας και της ταυτότητας.
Η έκθεση συντάσσει μια θραυσματική και μελαγχολική αφήγηση , μια παράθεση από πορτρέτα κοριτσιών βγαλμένα από κινηματογραφικά stills , από αλλοιωμένες ή σβησμένες φωτογραφίες περιοδικών, από γλυπτά συναρμολογημένα με αντικείμενα από παζάρια. Υπογραμμίζει και ακυρώνει αντίστοιχα τα στοιχειά που θεώρει σημαντικά έναντι των στοιχείων που χάνονται στην διαδικασία μετάφρασης ή αλλοίωσης σαν να επρόκειτο για της απώθηση η τη συμβολοποίηση που κάνουμε σε μια μακρινή παιδική ανάμνηση ή σε ένα déjà vu.
Η έκθεση συνοδεύεται από μία έκδοση με κείμενα του Ανδρέα Ρ. Κασάπη.

  Κυκλάδων 8, Αθήνα 11361 (Κυψέλη ), http://www.gazonrouge.com/

Τετάρτη έως Σάββατο 12:00-18:00
Είσοδος ελεύθερη
elculture.gr

15η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου


15η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου

Symbiosis?   
Μετά από 25 χρόνια, η 15η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη. Από το 1985, η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου δίνει την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς να συναντηθούν σε ένα πολύπολιτισμικό γεγονός καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Η διοργάνωση του 1986 αποτέλεσε σταθμό όχι μόνο για τον ίδιο το θεσμό, αλλά και για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Θέατρο Σκιών με τον Άθω Δανέλλη


Βραδινή σκηνή –για μεγάλους
Ο Καραγκιόζης επιστρέφει !
Μιά παράδοση 200 χρόνων συνεχίζεται.

Ο Άθως Δανέλλης με τον Θίασό του παρουσιάζει σπάνια παλιά αλλά και νεότερα έργα από το ρεπερτόριο του Θεάτρου Σκιών. Γέλιο, συγκίνηση, επίκαιρη σάτιρα και κριτική με τον καυστικό και ανατρεπτικό τρόπο που τόσο καλά γνωρίζει ο Καραγκιόζης, ο μόνος αυθεντικός λαϊκός μας ήρωας.

Ξεχωριστές βραδιές σε ένα διαφορετικό κόσμο.
Δραστική Θεραπεία Γέλιου για την μελαγχολία και την κατάθλιψη.
Θεατροκλινική Καραγκιόζη- εγγυημένα αποτελέσματα με μία επίσκεψη την εβδομάδα.


Κάθε Πέμπτη 9.30 βραδινή
Έναρξη 10 Νοεμβρίου

Διάρκεια παράστασης 75΄

Κάθε εβδομάδα νέο έργο

Είσοδος 10 ευρώ
Εξασφαλίσατε θέσεις


Baumstrasse/Δρόμος με δέντρα
Σερβίων 8-Βοτανικός
Τηλ. 6983313302 (ώρες 11.30-14.30 και 17.30-21.30)
mail: info@dentra.gr
www.dentra.gr

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Art & Soul exhibition

Oκτώ Λαρισαίοι καλλιτέχνες ενώνουν τα ταλέντα τους και μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους στο βωμό της τέχνης.

Σε κοινή έκθεση παρουσιάζουν τα έργα τους στο ευρύ κοινό την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στις 20.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας. Μαζί με τα έργα τους, οι καλλιτέχνες τη βραδιά της εκδήλωσης θα μοιραστούν με το κοινό και ποιήματά τους.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση είναι οι εξής:
Αναγνώστου Αλεξία - μπατίκ,
Μαουσίδης Χρίστος - γλυπτική,
Παν. & Ελένη Παντερα - ανάγλυφη αγιογραφία,
Χαρακοπούλου Βιβή - ψηφιδωτό,
Χαρακόπουλος Γιώργος - ζωγραφική,
Ψαράς Γιάννης - κεραμική γλυπτική,
Michelle Gerber - ζωγραφική.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Νοεμβρίου.


είσοδος ελεύθερη


21/10 - 4/11
Καθημερινές 10:00 π.μ.-1:00 μ.μ. & 5:00 μ.μ.-9:00 μ.μ.


Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, Κούμα 28
forfree.gr

Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας





Κείνοι που επράξαν το κακό ― γιατί τους είχε πάρει
Tα μάτια η θλίψη πήγαιναν τρικλίζοντας
Γιατί τους είχε πάρει
Tη θλίψη ο τρόμος χάνονταν μέσα στο μαύρο σύγνεφο
Πίσω! και πια χωρίς φτερά στο μέτωπο
Πίσω! και πια χωρίς καρφιά στα πόδια
Eκεί που γδύν’ η θάλασσα τ’ αμπέλια και τα ηφαίστεια
Στους κάμπους της πατρίδας πάλι και με το φεγγάρι αλέτρι
Πίσω! Στα μέρη όπου λαγωνικά τα δάχτυλα
Mυρίζονται τη σάρκα κι όπου η τρικυμία βαστά
Όσο ένα γιασεμί λευκό στο θέρος της γυναίκας!

Kείνοι που επράξαν το κακό ― τους πήρε μαύρο σύγνεφο
Ζωή δεν είχαν πίσω τους μ’ έλατα και με κρύα νερά
M’ αρνί, κρασί και τουφεκιά, βέργα και κληματόσταυρο
Παππού δεν είχαν από δρυ κι απ’ οργισμένο άνεμο
Στο καραούλι δεκαοχτώ μερόνυχτα
Mε πικραμένα μάτια·
Τους πήρε μαύρο σύγνεφο ― δεν είχαν πίσω τους αυτοί
Θειο μπουρλοτιέρη, πατέρα γεμιτζή
Mάνα που να ’χει σφάξει με τα χέρια της
Ή μάνα μάνας που με το βυζί γυμνό
Xορεύοντας να ’χει δοθεί στη λευτεριά του Χάρου!

Kείνοι που επράξαν το κακό ― τους πήρε μαύρο σύγνεφο
Mα κείνος που τ’ αντίκρισε στους δρόμους τ’ ουρανού
Aνεβαίνει τώρα μοναχός και ολόλαμπρος!

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Ο Δαρβίνος και ο δαρβινισμός στο επίκεντρο του Megaron Plus!

Διάλεξη των Αργύρη Ευστρατιάδη
και Εμμανουέλας Κάντζια

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011
Ώρα έναρξης 7 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
     Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30 μμ

Στο πλαίσιο του κύκλου
‘Σημείον Αντιλεγόμενον: Διαχρονικοί και Σύγχρονοι Προβληματισμοί’
Συντονίζει ο καθηγητής Μιχάλης Κοπιδάκης
Έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο σε διαχρονικά μείζονα ζητήματα, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει τη διάλεξη «Δαρβίνος και Δαρβινισμός», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κύκλου Σημείον αντιλεγόμενον: Διαχρονικοί και σύγχρονοι προβληματισμοί.

Λευκάδιος Χερν- Σπουδές και ιστορίες για περίεργα πράγματα

Στον Λευκάδιο Χερν, του οποίου η πένα υπήρξε πιο ισχυρή ακόμα και από τη ρομφαία του ένδοξου έθνους που αγάπησε, έθνους που πιο μεγάλη τιμή του υπήρξε ότι τον δέχτηκε στις αγκάλες του ως πολίτη και του πρόσφερε, αλίμονο, τον τάφο.
3 Νοεμβρίου 2011 20:30 Κεντρική Σκηνή
Η εκδήλωση εντάσσεται στον Κύκλο
Το Ελληνικό Σχέδιο στη Στέγη
Ο Yakumo Koizumi ή Partick Lafcadio Hearn ή Λευκάδιος Χερν είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα που μετουσιώνει την απόλυτη ελευθερία. Στις περισσότερες βιογραφίες του αναφέρεται ως τόπος γέννησης και σύντομης διαμονής του η Λευκάδα, για να ακολουθήσουν η Ιρλανδία, το Σινσινάτι, τα νησιά της Καραϊβικής και, τέλος, η Ιαπωνία. Το γεωγραφικό ταξίδι του Λευκάδιου είναι απλώς ένας εύκολος τρόπος να παρακολουθήσει κανείς το ταξίδι του μυαλού του από θέμα σε θέμα και από πεδίο ενδιαφέροντος σε άλλο. Με μέσο τη γραφή, καταπιάνεται με όλα όσα η ιδιαίτερη περιέργειά του απασχολείται. Κάποιοι μελετητές του επισημαίνουν πως είναι ένας δημιουργός χωρίς πραγματική πατρίδα. Ίσως από εκεί πηγάζει η δύναμη του Λευκάδιου, από την απόλυτη ελευθερία που γνωρίζει ρίζες αλλά δεν αναγνωρίζει σύνορα.
Σε γνωστό ιστότοπο για τον Λευκάδιο Χερν, επισημαίνεται για την εθνικότητά του: ιρλανδική, ελληνική, ιαπωνική. Διατρέχοντας κανείς το έργο του συναντά ημερολόγια και χρονικά δολοφονιών και σκοτεινών υποθέσεων στο Σινσινάτι, δοκίμια για έντομα, δοκίμια για το κρεολέζικο φαγητό και τα χρώματα, για τη γαλλική και την αγγλική ποίηση που αναφέρεται στον κόσμο των εντόμων, αναφορές σε μύθους και κείμενα της ελληνικής αρχαίας λογοτεχνίας, καταγραφή μύθων της Ιαπωνίας, ιστοριών για τον κόσμο των πνευμάτων και των απόκοσμων μορφών των παραμυθιών που στη Ιαπωνία συνδέονται άρρηκτα με τη φύση.
Το έργο του είναι ένα καλειδοσκόπιο μαγικών εικόνων, που δεν είναι όλες όμορφες, ιδανικές, εντυπωσιακές ή απαστράπτουσες. Είναι εικόνες που βγαίνουν από την πραγματικότητα, ιδωμένες και επιλεγμένες από τη ματιά του Λευκάδιου Χερν, του Lafcadio Hearn, του Yakumo Koizumo, σε μια καταγραφή από ένα ελεύθερο πνεύμα με μια γαλήνια μετριόφρονα δύναμη που επικεντρώνει στην ουσία αποκαλύπτοντας την ομορφιά της απλότητας όποιο θέμα και αν προσεγγίζει, με όποιο θέμα καταπιάνεται.
Είναι πολύ δύσκολο να δει κανείς όλες τις εικόνες του καλειδοσκοπίου σε μια βραδιά, γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά σε κάποιες από αυτές. Ο πολυγραφότατος Λευκάδιος Χερν έγραφε επιστολές σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Αυτά τα γράμματα θα αποτελέσουν τον άξονα πάνω στον οποίο θα παρουσιαστούν κάποια στοιχεία για το έργο του και τη ζωή του, το χαρακτήρα και την προσωπικότητά του, τα πεδία ενδιαφέροντός του, τα βασικά ερωτήματα που απασχόλησαν τη νόησή του. Επίσης, στο αφιέρωμα θα προβληθεί σε πρώτη παγκόσμια η ταινία κινουμένων σχεδίων του Παναγιώτη Ράππα, Η πηγή της νιότης, βασισμένη στην ιστορία του Yakumo Koizumi (διαβάστε το σημείωμα του σκηνοθέτη).
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Παναγιώτης Ράππας, Ραλλού Βογιατζή

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Μακάρι να ζούσα σε μια κοινωνία όπου να σιτιζόμουνα στο Πρυτανείο και να έδινα την τέχνη μου δωρεάν...

Διονύσης Τσακνής: από τη συνέντευξή του στο e-tetradio

Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για τη σχέση της τέχνης με το βιοπορισμό. Βιοπορίζεσαι αποκλειστικά από τη μουσική; Η δημιουργία, όταν είναι συνδεδεμένη με το βιοπορισμό, είναι ανεπηρέαστη;
Είναι ένα ερώτημα που έχει τεθεί, παλαιό. Κι ο Μπρεχτ με το Λούκατς είχανε μια τέτοια συζήτηση. Ένα είναι δεδομένο: από τη στιγμή που το έργο του καλλιτέχνη φεύγει από το γραφείο του, από το ατελιέ του, από το στούντιό του, είναι εμπόρευμα. Και το επίσης σίγουρο είναι ότι από αυτό το εμπόρευμα τα λιγότερα τα εισπράττει ο καλλιτέχνης. Εγώ θα έλεγα για τον εαυτό μου μακάρι να ζούσα σε μια κοινωνία όπου να σιτιζόμουνα στο Πρυτανείο και να έδινα την τέχνη μου δωρεάν. Αν δεν είχα πρόβλημα στα γηρατειά μου να πεθάνω από ασιτία, όπως πέθαναν πολλοί συνάδελφοί μου, θα έλεγα ότι δεν θέλω να πληρωθώ. Αν είχα την υγεία μου και την περίθαλψή μου χωρίς να χρειάζεται να πληρώσω δραχμή, αν είχα εξασφαλίσει τα γηρατειά μου, θα έλεγα ότι δε με ενδιαφέρει να αμοιφθώ. Αυτό είναι προσωπικό όμως. Κάποιος άλλος θα μπορούσε να σου πει ότι η τέχνη, όπως και οι πολύτιμοι λίθοι, εξαιρούνται από το μαρξιστικό νόμο της αξίας, ακριβώς γιατί δεν έχουν να κάνουν με το χρόνο παραγωγής του προϊόντος. Η αξία αυτό σημαίνει: ο ενσωματωμένος χρόνος για την παραγωγή ενός προϊόντος. Το καλλιτεχνικό έργο είναι κάτι άλλο. Όπως και οι πολύτιμοι λίθοι είναι κάτι άλλο. Αλλά επειδή δε μιλάμε για πολύτιμους λίθους, αλλά μιλάμε για τέχνη, λέω ότι, προφανώς και στις συνθήκες αυτές που ζούμε, εφόσον δεν υπάρχουν Πρυτανεία και οι ιδανικές κοινωνίες που θα θρέψουν έναν καλλιτέχνη, οφείλει ο καλλιτέχνης να αμείβεται για αυτό που παράγει.



ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (+26 Οκτωβρίου 1957)

Ο εορτασμός του ΟΧΙ την εποχή του ανερυθρίαστου ΝΑΙ!!!

H απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, 26 Οκτωβρίου του 1912!!

 Η 26η Οκτωβρίου αποτελεί την πλέον σημαντική ημέρα για τη Θεσσαλονίκη, καθώς είναι η γιορτή του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου και συνδυάζεται με την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης, το 1912

Από τις αρχές Οκτωβρίου του 1912 η Ελλάδα βρισκόταν σε πόλεμο με την παραπαίουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία, έχοντας ως συμμάχους τη Βουλγαρία και τη Σερβία (Α’ Βαλκανικός Πόλεμος). Θέατρο των επιχειρήσεων, η περιοχή της Μακεδονίας. Ο ελληνικός στρατός βάδιζε από νίκη σε νίκη στη Δυτική Μακεδονία. Όμως, από την αρχή των εχθροπραξιών σοβούσε σοβαρή διαφωνία μεταξύ του αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου και του Ελευθέριου Βενιζέλου με την διπλή ιδιότητα του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Αμύνης. Ο διάδοχος επιθυμούσε πρώτα την κατάληψη του Μοναστηρίου προς Βορρά, ενώ ο Βενιζέλος, βλέποντας την πιθανότητα να καταληφθεί η Θεσσαλονίκη από το βουλγαρικό στρατό, στέλνει τηλεγράφημα στον αρχηγό του Στρατού Κωνσταντίνο να στραφεί ανατολικά προς Θεσσαλονίκη, μια περιοχή με στρατηγική σημασία, η απελευθέρωση της οποίας αποτελούσε διακαή πόθο του ελληνισμού.
Τελικά, ο Κωνσταντίνος πείθεται με τη μεσολάβηση του πατέρα του βασιλιά Γεωργίου Α’ και στις 25 Οκτωβρίου η εμπροσθοφυλακή του ελληνικού στρατού φθάνει προ των πυλών της Θεσσαλονίκης. Είχε προηγηθεί η καθοριστική νίκη στη Μάχη των Γιαννιτσών (19 – 20 Δεκεμβρίου) όπου ο Ελληνικός Στρατός διασπά το Τουρκικό μέτωπο και εισέρχεται στα Γιαννιτσά.  Οι Τούρκοι, οπισθοχωρούν προς την Θεσσαλονίκη.
Ο Χασάν Ταξίν Πασάς που υπερασπιζόταν τη Θεσσαλονίκη δεν είχε άλλη δυνατότητα, παρά να ζητήσει μια έντιμη συμφωνία για την παράδοση της πόλης λέγοντας “από τους Έλληνες την πήραμε, στους Έλληνες θα την παραδώσουμε”. Στις 25 Οκτωβρίου οι απεσταλμένοι του ζήτησαν από τον Κωνσταντίνο να επιτραπεί στον Ταξίν να αποσυρθεί με το στρατό και τον οπλισμό του στο Καραμπουρνού και να παραμείνει εκεί μέχρι το τέλος του πολέμου. Ο Κωνσταντίνος, φυσικά, απέρριψε τον όρο του και του πρότεινε την παράδοση του στρατού του και τη μεταφορά του στη Μικρά Ασία με δαπάνες της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο Οθωμανός αξιωματούχος δέχθηκε, τελικά, τους όρους του Κωνσταντίνου και στις 11 το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, οι πληρεξούσιοι αξιωματικοί Ιωάννης Μεταξάς (ο κατοπινός δικτάτωρ και ο άνθρωπος του «ΟΧΙ») και Βίκτωρ Δούσμανης μεταβαίνουν στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης και υπογράφουν τα σχετικά πρωτόκολλα παράδοσης της πόλης στον ελληνικό στρατό.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, παραδίνονταν ως αιχμάλωτοι 25.000 τούρκοι στρατιώτες και 1.000 αξιωματικοί. Στην κατοχή του ελληνικού στρατού περιέρχονταν όλος ο βαρύς και ελαφρύς οπλισμός του σχηματισμού (70 πυροβόλα, 30 πολυβόλα, 70.000 τυφέκια και πυρομαχικά). Το πρωί της 27ης Οκτωβρίου εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη δύο τάγματα ευζώνων και ύψωσαν την ελληνική σημαία στο Διοικητήριο, ενώ οι υπόλοιπες ελληνικές δυνάμεις άρχισαν να λαμβάνουν θέσεις στα υψώματα γύρω από την πόλη.
Τελείται πανηγυρική δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Μηνά. Είναι συγκλονιστικές οι μαρτυρίες ανθρώπων από την υποδοχή του στρατού. Η πόλη ανοίγει τις πύλες της στους απελευθερωτές.
Το βράδυ λοιπόν της 26ης Οκτωβρίου, ημέρα της γιορτής του πολιούχου και προστάτη της Αγίου Δημητρίου, απελευθερώθηκε η Πόλη της Θεσσαλονίκης  ύστερα από την άλωσή της από τους Οθωμανούς το 1430. Ο Αγ. Δημήτριος έχει συνδέσει το όνομά του με την πόλη αυτή και τιμάται ως πολιούχος, καθ’ όσον υπάρχουν μαρτυρίες από θαύματα του Αγίου κατά την περίοδο της πολιορκίας της πόλης …..

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΧΕΙΛΑΣ "ΣΑΜΑΝ"

Mουσική παράσταση

ΣΤΑΔΙΟΥ 24 - ΑΘΗΝΑ

Σάββατο, 29 Οκτώβριος 2011 22:00
Είσοδος ελεύθερη
Ο Περικλής Χειλάς και οι φίλοι του Τάσος Καρακατσάνης πιάνο, Τάκης Φαραζής πλήκτρα, Διονύσης Βερβιτσιώτης βιολί, Κώστας Κωνσταντίνου κοντραμπάσο, Τάσος Μισυρλής τσέλο, Σόνια Χάλαρη κλασική κιθάρα μαζί με την Πηνελόπη Σεργουνιώτη στο τραγούδι και προσκεκλημένο τον Νίκο Κεδρινό σας περιμένουν στον ΙΑΝΟ.
Θα ακουστούν τραγούδια απο τα cd Αταίριαστος ,Ερωτιδέας και απο το ακυκλοφόρητο Σάμαν.

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Μάνος Χατζιδάκις...Γεννημένος στην 23η Οκτωβρίου 1925














Ιφιγένεια Ευριπίδη


«Φτάνουν τα δάκρυα. Αρχίστε το τραγούδι. Να ξυπνήσουν οι άνεμοι. Να φουσκώσουν τα πανιά»
Ιφιγένεια.





Άνεμος δεν φυσά. Τα καράβια δεν μπορούν να αποπλεύσουν για την Τροία. Ο Αγαμέμνονας πρέπει να θυσιάσει την κόρη του Ιφιγένεια προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκό άνεμο για το στόλο. Στη σκηνή, η Ιφιγένεια αποδέχεται τη μοίρα της υπακούοντας στην εντολή του πατέρα της να δώσει τη ζωή της για το κοινό καλό.

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Εκδήλωση του ΣΕΣΑΕ με θέμα «Πολιτισμός και Ανάπτυξη»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011 η εκδήλωση του Συνδέσμου Εκπροσώπων και Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιριών με ομιλήτρια τη διακεκριμένη βυζαντινολόγο – ιστορικό κ. Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από 100 εκπρόσωποι της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.
Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία της η κ. Αρβελέρ αναφέρθηκε στον πολιτισμό της καθημερινότητας – όλες δηλαδή τις εκδηλώσεις που καθορίζουν την ποιότητα ζωής της κοινωνίας με κυριότερες την υγεία, την παιδεία και την ασφάλεια – ως δημιουργό της βιώσιμης και αέναης ανάπτυξης.
Τόνισε ότι ο πολιτισμός αποτελεί συλλογικό και ταυτόχρονα ατομικό κατόρθωμα και χρήζει συνεχούς εξέλιξης, προόδου και προσαρμογής στις αλλαγές που φέρει το μέλλον προκειμένου να παραμείνει ζωντανός. Υπογράμμισε, επίσης, την παιδεία και την ανθρωπιά ως αξίες που καθορίζουν τον πολιτισμό και την ανάπτυξη.
Η κ. Αρβελέρ ολοκλήρωσε την ομιλία της σημειώνοντας ότι η αειφόρος ανάπτυξη αποτελεί πράγματι μέρος του καθημερινού πολιτισμού που σέβεται την παράδοση και τη φύση και θέτει τον άνθρωπο στο κέντρο του κάθε επιτεύγματος.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας ενημερώνουν
για την εκδήλωση και τις παράλληλες δράσεις
που διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με θέμα
Λέξεις & Σκέψεις
«Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Ο συγγραφέας και οι ήρωές του»

25 Oκτωβρίου 2011

Κύκλος
Λογοτεχνία: Οι ιστορίες των ανθρώπων


Ποιος ήταν στην πραγματικότητα ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης;                                               
Με ποιους τρόπους επηρέασαν τα βιώματα του κορυφαίου Έλληνα λογοτέχνη την γραφή του και τους αθάνατους ανθρώπινους χαρακτήρες που έπλασε με την πένα του;
Ποια είναι τa πολλά πρόσωπα του ίδιου και των ηρώων του;


Μια κατάδυση στον κόσμο που περιγράφει και τους ολοζώντανους χαρακτήρες που δημιούργησε ο μεγάλος Σκιαθίτης συγγραφέας.

Έγκριτοι Έλληνες πανεπιστημιακοί και ειδικοί περί τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη συνομιλούν με το κοινό, αποκαλύπτοντας τη φανερή και κρυμμένη γοητεία του έργου του, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Η περίπτωση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη παρουσιάζει διαχρονικό και αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι σήμερα, 100 χρόνια μετά τον θάνατό του. Υπήρξε ένας πεζογράφος που όχι μόνο αποτύπωσε με ιδιαίτερο ύφος και φόρμα ενδιαφέρουσες ιστορίες, αλλά θα μπορούσε και ο ίδιος να ήταν ήρωας μυθιστορήματος: φτωχός από επιλογή, κατ’ άλλους λιγότερο φτωχός από όσο το θέλει η κοινή πεποίθηση, δεν άδραξε πάντως τις ευκαιρίες άνετης ζωής που του δόθηκαν, σκορπούσε τα λεφτά μόλις έμπαιναν στην τσέπη του, δεν φρόντιζε τον εαυτό του και κυκλοφορούσε ατημέλητος. Ποιο ήταν το πραγματικό πρόσωπο αυτού του ξεχωριστού ανθρώπου; Και ποιο είναι τελικά το πρόσωπο των αφηγητών και των ηρώων του; Με ποιους τρόπους χτίστηκε από μεταγενέστερους διανοούμενους η εικόνα που έχουμε σήμερα γι’ αυτόν; Και ανταποκρίνεται αυτή η εικόνα σε εκείνη που είχε ο ίδιος για τον εαυτό του καθώς και στην εικόνα που είχαν οι σύγχρονοί του γι’ αυτόν;

Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο Λογοτεχνία: Οι ιστορίες των ανθρώπων, που επιχειρεί να φωτίσει προσωπικές διαδρομές που, μέσα από την αποτύπωσή τους στο χαρτί, υπό μορφή βιβλίου, αποκτούν έναν μυθικό χαρακτήρα και φτάνουν να επηρεάζουν την πολιτιστική, κοινωνική, ακόμα και πολιτική ζωή μιας χώρας ή και ευρύτερα. Το 2011, επετειακό έτος για τον Παπαδιαμάντη, επανεκτιμούμε και προσεγγίζουμε με άλλο πρίσμα την πλούσια παρακαταθήκη του.

Ομιλητές
Μαρίνα Αρετάκη: Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, Εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση 
Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη: Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Oμιλητής/Συντονιστής
Δημήτρης Δημηρούλης: Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης: 19:00

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν από την εκδήλωση.

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Les Grecs !!!



Η γαλλική σατιρική Les Guignols de l'info έχει μεγάλη ακροαματικότητα και χιούμορ που τσακίζει κόκκαλα. Εδώ ασχολείται με το πειραματόζωο Έλλην. Απολαύστε το... ;)
 Οι πιο παρατηρητικοί θα αναγνωρίσετε στους επιστήμονες του εργαστηρίου τη μορφή και τη χαρακτηριστική φωνή του Σιλβέστερ Σταλόνε, πανταχού παρών ως Ράμπο και σήμα κατατεθέν της εκπομπής :))

 

«Ποιο είναι αυτό που μιλάει και ρημάζει;»


Ο καθηγητής Γιώργος Βέλτσος σε έναν ποιητικό μονόλογο επί σκηνής 

 

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ώρα έναρξης 7 μμ.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
 Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30 μμ

Αποδεικνύοντας συνεχώς το ενδιαφέρον του για τη σύγχρονη ελληνική διανόηση, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει έναν διακεκριμένο Έλληνα πανεπιστημιακό και λογοτέχνη να ερμηνεύει επί σκηνής έναν δικό του ποιητικό μονόλογο.

Η ιδιαίτερη αυτή συνάντηση με πρωταγωνιστή τον καθηγητή Θεωρίας της Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργο Βέλτσο θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής. Ο ποιητικός μονόλογος του Γιώργου Βέλτσου φέρει τον τίτλο «Ποιο είναι αυτό που μιλάει και ρημάζει;» και παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη, με μια εικαστική παρέμβαση του Χρόνη Μπότσογλου και με συνοδεία μουσικής του Γιώργου Κουμεντάκη.

Το «Ποιο είναι αυτό που μιλάει και ρημάζει;» ακούστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2010 στη Διεθνή Μπιενάλε Ποιητών στο Παρίσι και δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Poésie (No 135) μεταφρασμένος από την Michèle Valley. Στο έργο αυτό, το Ουδέτερο μιλά για την ηλικία και το θάνατο. Ο τίτλος «ρημάζει» δηλώνει κάτι που ζει-από-το ρήμα (ρημάζει) και συγχρόνως καταρρέει (ρημάζει), όπως ο ποιητής. Επί σκηνής ο Γιώργος Βέλτσος αποκαλύπτει το εργαστήρι του ποιητή -εργαστήρι σκέψης και ονείρων- τονίζοντας ό,τι τον ενδιαφέρει περισσότερο: όχι τι λέει το ποίημα αλλά πώς το ποίημα γράφεται.
Με τον τρόπο του Samuel Beckett, το κείμενο αυτό είναι ένας πίνακας γνώσεων και εντάσεων κοιταγμένος από την «άποψη του πτώματος». Όπως θα σημείωνε ο Albert Thibaudet, το έργο πρέπει να το κοιτάμε τη στιγμή που οι πραγματικότητές του πάνε να γίνουν ένα πτώμα. Ο Βέλτσος θα έλεγε: “Πάνε να γίνουν το γράμμα εκτός των επιτελεσμάτων του νοήματος που προκαλεί τις ταυτίσεις του αναγνώστη με τον συγγραφέα. Ένα γράμμα λοιπόν (γράμμα αλφαβήτου και επιστολή) στην εντοπισμένη δομή όχι του νοήματος αλλά του ύφους. Ένα γράμμα ως καθαρή απόλαυση ενός «καθαρού» κειμένου»”.

Ο Γιώργος Βέλτσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε Νομικά στη Θεσσαλονίκη και Κοινωνιολογία στο Παρίσι. Από το 1975 διδάσκει Θεωρία της Επικοινωνίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει γράψει 30 βιβλία (δοκίμιο, θέατρο, ποίηση). Συγκεντρωτικός τόμος με τα ποιήματά του (1993-2005) κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίνδικτος. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, τα γερμανικά και τα αγγλικά. Το πρώτο τρίμηνο του 2009 στο Megaron Plus μίλησε ο ίδιος για την ποίησή του. Συνεργάζεται επίσης με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ από το 1975 και έχει κάνει σειρά εκπομπών για τη Φιλοσοφία στη δημόσια τηλεόραση. Έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Κυβέρνηση με τη διάκριση των Ακαδημαϊκών Φοινίκων (2007) και έχει διατελέσει Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου και Πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων. 

Κλάουδια Κοστάνσο Δαλάτση, Ορισμένες επαναλήψεις στις Ιβηροαμερικανικές Λογοτεχνίες


Το βιβλίο Ορισμένες επαναλήψεις στις Ιβηροαμερικανικές Λογοτεχνίες κάνει, στο πλαίσιο της Συγκριτικής Λογοτεχνίας, μια θεωρητική πρόταση που εστιάζει στην υποστατική επανάληψη και παρουσιάζεται ως μία εκ των εναλλακτικών για την υπέρβαση των οικουμενικών και της δόξας (γνώμης).
Το σύνολο των αναλύσεων κάποιων από τους σπουδαιότερους ιβηροαμερικανούς συγγραφείς, που με πνευματώδη τρόπο παρουσιάζει η συγγραφέας, λειτουργεί ως επαλήθευση της θεωρητικής πρότασης και ως τρόπος απόδειξης της μεθοδολογίας που η ίδια χρησιμοποιεί.  Η Δρ. Κλάουδια Κοστάνσο Δαλάτση  είναι καθηγήτρια ισπανικής και λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι καθηγητές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: Δρ. Κάρλος Κρίδα, επικεφαλής της έδρας Ισπανικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, Δρ. Μαρία Κουτσουδάκη, επικεφαλής της έδρας Αγγλικής Γλώσσας και Δρ. Δημήτρης Δρόσσος, Καθηγητής Ισπανοαμερικανικού Πολιτισμού.
Στα ελληνικά.
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουρουγουάης στην Αθήνα και τις Εκδόσεις Οσελότος.
Αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23.
Είσοδος ελεύθερη μέχρι να πληρωθούν οι θέσεις.


Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Μελίνα Μερκούρη - Η Προδοσία





Στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Πρώτη εκτέλεση: Λόλα Τσουκάτου

Άλλες ερμηνείες:
Μελίνα Μερκούρη
Νανά Μούσχουρη
Αλεξάνδρα
Γιώργος Νταλάρας


Έγινε παρεξήγηση κι εξήγηση δε δώσαμε
το φίλο μας προδώσαμε μια δύσκολη στιγμή

Ήταν η ώρα τέσσερις κι οι τέσσερις χαθήκανε
τα λόγια ξεχαστήκανε κι ακόμα να φανεί

Κυλάει το δαχτυλίδι σου μέσα από το μαντήλι σου
μα το 'δαν κάποιοι φίλοι σου κι είπαν πως θα βρεθεί

Στείλε μου μιαν εξήγηση να φύγει η παρεξήγηση
γιατί η καρδιά μου λύγισε κοντεύει να χαθεί

Ελεύθερα ιστορικά μαθήματα για τους μεγάλους πολιτισμούς

Σειρά ελευθέρων μαθημάτων παρουσιάζουν ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και η 1η Δημοτική Κοινότητα, σε συνεργασία με τον τομέα Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο τίτλος τους: «Δεκατέσσερα Μαθήματα Για Έναν Μεγάλο Κόσμο».
Στα μαθήματα αυτά θα γίνει προσπάθεια να εντοπιστούν οι μεγάλες τομές και φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας και να αναδειχθούν τα γενικά χαρακτηριστικά ευρύτερων πολιτισμικών περιοχών της γης. Έμφαση θα δοθεί σε παραμέτρους που διαμόρφωσαν τους μεγάλους επώνυμους πολιτισμούς και τις περιφέρειές τους. Τα μαθήματα θα τα διδάξει η Ιστορικός -Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου και εκτός από την ανάγνωση χαρακτηριστικών κειμένων θα συνοδεύονται από μουσικά ακούσματα, καθώς και από την προβολή φωτεινών διαφανειών.
Τα Δεκατέσσερα Μικρά Μαθήματα Για Έναν Μεγάλο Κόσμο απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη ανεξαρτήτου ηλικίας. Θα πραγματοποιούνται στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, κάθε Τρίτη και ώρα 18.00- 21.00.     Για πληροφορίες το οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα τηλ. 210 5277949, 210-5277950, 210-5277951
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων:
Ακαδημίας 50, τηλ.: 210 36 21 601, στάση Μετρο: Πανεπιστήμιο
http://www.flowmagazine.g

Ο Βαν Γκογκ δεν αυτοκτόνησε, λένε νέοι βιογράφοι του

«Αυτό που συνέβη είναι ότι ο ζωγράφος χτυπήθηκε ατυχώς από δυο αγόρια αλλά αποφάσισε να τα προστατέψει με το να δεχτεί αυτός την κατηγορία ότι ‘αυτοκτόνησε’…».
Ο ξακουστός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ δεν αυτοκτόνησε, λένε οι συγγραφείς της νέας βιογραφίας του. Οι Steven Naifeh και Gregory White Smith υποστηρίζουν ότι αντίθετα με την ευρεία άποψη, είναι πολύ πιθανό ο ζωγράφος να πυροβολήθηκε κατά τύχη από δυο αγόρια που γνώριζε ότι είχαν ένα «δυσλειτουργικό όπλο». Ο Ολλανδός ζωγράφος πέθανε στο Auvers-sur-Ois, το 1890, ηλικίας 37 ετών. Οι συγγραφείς κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα έπειτα από 10 χρόνια μελέτης με τη συνδρομή περισσοτέρων από 20 μεταφραστές και ερευνητές.
Είπαν ότι χιλιάδες αμετάφραστα γράμματα που είχαν γραφτεί από τον Bαν Γκογκ εξετάστηκαν ενδελεχώς για να συμβάλουν στη δημιουργία μιας ερευνητικής βάσης δεδομένων που περιέχει 28.000 σημειώματα.
Ο ζωγράφος έμενε στο Auberge Ravoux inn απ’ όπου εξορμούσε και έκανε περίπατο σε αγροκτήματα με σιτηρά, όπου και ζωγράφιζε. Για πάρα πολύ καιρό όλοι θεωρούσαν ότι είχε θέσει τέλος στη ζωή του, σ’ έναν τέτοιο περίπατο. Ωστόσο, οι δύο συγγραφείς είπαν ότι «ήταν πολύ ξεκάθαρο σε μας ότι δεν είχε την πρόθεση να αυτοκτονήσει».
«Αυτό που συνέβη είναι ότι ο ζωγράφος χτυπήθηκε ατυχώς από δυο αγόρια αλλά αποφάσισε να τα προστατέψει με το να δεχτεί αυτός την κατηγορία ότι ‘αυτοκτόνησε’».
Σύμφωνα με τη θεωρία των συγγραφέων η σφαίρα που πέρασε στο σώμα του, μπήκε από μια περίεργη γωνία – όχι κατευθείαν, όπως συμβαίνει σε κάποιον που αυτοκτονεί. Εκείνα τα δύο αγόρια μάλιστα, από τα οποία το ένα φορούσε τη στολή ενός κάουμποι, ήταν πιθανόν μεθυσμένα, μαζί με τον Ολλανδό ζωγράφο. Ο ένας εκ των δυο συγγραφέων έλεγε ότι «ο Βαν Γκογκ δεν αναζητούσε εναγωνίως τον θάνατο, αλλά όταν ήρθε ή όταν του παρουσιάστηκε ως πιθανότητα, τον αγκάλιασε. Πιθανόν να έγινε ως πράξη αγάπης προς τον αδέλφο του, για τον οποίο αποτελούσε βάρος».
Ο αδερφός, όπως προκύπτει, χρηματοδοτούσε τον καλλιτέχνη ο οποίος τότε «δεν πουλούσε». Την ίδια στιγμή, άλλα ευρήματα των συγγραφέων έκαναν λόγο για την οικογένειά του η οποία προσπαθούσε να τον βάλει σε άσυλο πολύ πριν την εθελοντική του συναίνεση. Παράλληλα, οι προσωπικές του νευρώσεις ήταν μάλλον ένα μείγμα μανίας και κατάθλιψης, ως αποτέλεσμα μιας μορφής επιληψίας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Bridge on the River Kwai

"Οι ποιητές μιλούν για τον ποιητή…"

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή.
ΣΤΑΔΙΟΥ 24 - ΑΘΗΝΑ
Δευτέρα, 24 Οκτώβριος 2011 17:00
To Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και ο IANOS διοργανώνουν μια συνάντηση αφιερωμένη στον ποιητή Οδυσσέα
Ελύτη με θέμα: «Οι ποιητές μιλούν για τον ποιητή…»
Στρατής Πασχάλης - Παυλίνα Παμπούδη - Γιώργος Μπλάνας - Γιάννης Αντιόχου
Γιάννης Ευθυμιάδης - Βασίλης Ρούβαλης - Κώστας Μαυρουδής - Κώστας Παπαγεωργίου - Ηλίας Γκρης -
Κατερίνα Ηλιοπούλου
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή οργανώνεται το πρόγραμμα «Ο Οδυσσέας
Ελύτης συναντάει τους σύγχρονους ποιητές», με τη συμμετοχή και την παρουσία ποιητών από τις νεότερες
γενιές που γνωρίστηκαν κι εξακολουθούν να «συνομιλούν» με το έργο του.
Είσοδος ελεύθερη

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης

 Η οσφυαλγία ταλαιπωρεί στην διάρκεια της ζωής μας το 80% των ανθρώπων. Τι είναι η οσφυαλγία; Ποια τα αίτια; Aπλοί τρόποι αντιμετώπισης

Επιμέλεια, Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr


Η Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης εορτάζεται στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις»....
   Η αρθρίτιδα και οι μυοσκελετικοί νόσοι είναι από τις βασικές αιτίες για αναπηρίες, απουσίες από την εργασία και νοσοκομειακή περίθαλψη....
   Το 80% των ανθρώπων θα υποφέρουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους από πόνο στην πλάτη.
   Οι πόνοι και τα προβλήματα στην πλάτη είναι ο δεύτερος λόγος απουσίας από την εργασία.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Μαραθώνιος Ανάγνωσης με τα βιβλία της Άλκης Ζέη

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας (Αρ. Πρωτ. 115396/Γ7/6-10-2011) με τη μορφή διαγωνισμού και στόχο την καλλιέργεια της φιλικής σχέσης των παιδιών με τη λογοτεχνία και εν τέλει την αγάπη τους για το βιβλίο, καθώς και τη γνωριμία τους με το σημαντικό έργο της σπουδαιότερης εν ζωή συγγραφέα παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας.
Η Άλκη Ζέη, σταθερή αξία για τη σύγχρονη λογοτεχνία μας, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, πολυβραβευμένη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με τα πιο σημαντικά βραβεία. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και προτείνονται επίσης για ανάγνωση και για μελέτη στα σχολεία του εξωτερικού. Τα σημερινά παιδιά έχουν πλέον την ευκαιρία να γνωρίσουν κείμενά της και μέσα στα σχολικά τους βιβλία, όπου είναι ανθολογημένα έργα της. Με τη συμμετοχή τους στον Μαραθώνιο Ανάγνωσης τους δίνεται η δυνατότητα να εμβαθύνουν στην ιστορία και να μπορέσουν να εκφράσουν γραπτά ή προφορικά βαθύτερες σκέψεις ή και να εκφραστούν καλλιτεχνικά.
Ποιος μπορεί να πάρει μέροςΌσα τμήματα επιθυμούν των τάξεων Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, εφόσον δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως τις 10 Νοεμβρίου 2011.
Γιατί να πάρω μέροςΟ Μαραθώνιος Παιδικής Ανάγνωσης αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα λογοτεχνίας για να παρουσιαστεί και να συζητηθεί ένα βιβλίο σε μια σχολική ομάδα. Υποστηρίζει και ενισχύει το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας των μαθητών που έχει προκηρύξει το ΕΚΕΒΙ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας εξυπηρετώντας τους στόχους του. Το πρόγραμμα του Μαραθωνίου δεν περιορίζεται μόνο στην ανάγνωση, αλλά δίνει αφορμή και κίνητρο στον εκπαιδευτικό να εργαστεί με την ομάδα του διαθεματικά, να καθοδηγήσει τα παιδιά να εξετάσουν το θέμα από πολλές πλευρές, να ερευνήσουν, να μοιραστούν και να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις, να αναπτύξουν διάλογο με στόχο να γίνουν ενεργητικοί αναγνώστες. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα γνωριμίας με μια συγγραφέα της οποίας το έργο αποτελεί σταθμό στην ιστορία της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Πώς θα «τρέξουν» οι μαθητές/τριες στον Μαραθώνιο• Τα παιδιά κάθε τμήματος διαβάζουν συγκεκριμένα βιβλία της Άλκης Ζέη και απαντούν σε ερωτήσεις.
  Τα παιδιά της Δ΄ Δημοτικού διαβάζουν:   1.Το καπλάνι της βιτρίνας   2.Ο θείος ΠλάτωνΤα παιδιά της Ε΄ Δημοτικού διαβάζουν:   1.Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου   2.Η μωβ ομπρέλα   3.Κοντά στις ράγιεςΤα παιδιά της ΣΤ΄ Δημοτικού διαβάζουν:   1.Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου   2.Η μωβ ομπρέλα   3.Κοντά στις ράγιες   4.Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ http://www.metaixmio.gr/marathoniosanagnosiszei

Mano’s

O Μάνος Χατζιδάκις συναντά την Jazz

Συναυλία του Κουιντέτου του Δημήτρη Καλαντζή, με την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής
Θέατρο Παλλάς Είσοδος 20 - 45 ευρώ21.11.2011
Δευτέρα: 21.00
Πέντε δεξιοτέχνες jazzmen και μια ορχήστρα κλασικής μουσικής ανακαλύπτουν ξανά την τζαζ εκδοχή του πιο κοσμοπολίτη Έλληνα συνθέτη.

Το κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή και η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, αυτοσχεδιάζουν πάνω σε συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι.

Μια εναργής μουσική συνάντηση που προκύπτει αυθόρμητα μέσα από την ελεύθερη σκέψη και τον αυτοσχεδιασμό, σε πλήρη αρμονία με τον τρόπο δουλειάς και σκέψης του Μ. Χατζιδάκι. Από την υπερβατική διάθεση, με την οποία ο Δημήτρης Καλαντζής και ο Γιάννης Αντωνόπουλος έσκυψαν πάνω από τις παρτιτούρες αγαπημένων μελωδιών του Μάνου, ως τη φυσικότητα με την οποία η ευέλικτη ρυθμική βάση του γκρουπ επικοινωνεί με τους γεμάτους χάρη και αρμονία έγχορδους μουσικούς της Καμεράτα, μεταδίδοντάς μας τη χαρά της μουσικής.

Συντελεστές της παράστασης

Δημήτρης Καλαντζής : πιάνο, ενορχηστρώσεις
Τάκης Πατερέλης: σαξόφωνο
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος: τρομπέτα
Αλέξανδρος - Δράκος Κτιστάκης: τύμπανα
Γιώργος Γεωργιάδης: μπάσσο
Μίλτος Λογιάδης: διεύθυνση ορχήστρας
Γιάννης Αντωνόπουλος: ενορχήστρωση εγχόρδων

Θέατρο Παλλάς

Συνεδριακό Κέντρο, Citylink, Βουκουρεστίου 5, 10564 Αθήνα, Τηλ: +302103213100

Εισιτήρια

Προπώληση:
Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, Τηλ.: 210-3213100
Ημέρες και ώρες λειτουργίας ταμείων:
Δευτέρα έως Σάββατο 9.00 - 20.00 και τις Κυριακές 12.00 -20.00
Με πιστωτική κάρτα : 210 81 0 81 81
Κρατήσεις μέσω Internet :  www.ellthea.gr και στο www.tickethour.com
Στην Τράπεζα Πειραιώς με την υπηρεσία easy ticketing σε επιλεγμένα καταστήματα

elculture.gr

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Βραδιά λόγου και μουσικής με αφορμή τα βιβλία του Γιάννη Καλπούζου Άγιοι και δαίμονες και Ιμαρέτ

Κρυονέρι Αττικής, στο Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίου (Λ. Κρυονερίου), στις 8 μ.μ.
Ο Οργανισμός Νεολαίας, Άθλησης και Πολιτισμού του Δήμου Διονύσου «Ο ΘΕΣΠΙΣ»,
ο Πολιτιστικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κρυονερίου ΔΡΥΑΔΕΣ
και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
σας προσκαλούν
σε μια βραδιά λόγου και μουσικής
με αφορμή τα βιβλία 
ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ και ΙΜΑΡΕΤ

του Γιάννη Καλπούζου
την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011, στις 8 μ.μ.,

στο Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίου
(Λ. Κρυονερίου).
Θα ερμηνευτούν ηπειρώτικα, πολίτικα και μικρασιάτικα τραγούδια.

Μεταξύ των τραγουδιών θα διαβάζονται μικρά αποσπάσματα από τα βιβλία. 
Συντελεστές: Το συγκρότημα Λαλητάδες.

Οι ηθοποιοί Θεοδώρα Σιάρκου και Λεωνίδας Χρυσομάλλης
και ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος.

Yves Montand - Les Feuilles Mortes




Oh je voudrais tant que tu te souviennes
Des jours heureux où nous étions amis
En ce temps là, la vie était plus belle
Et le soleil plus brûlant qu'aujourd'hui
Les feuilles mortes se ramassent à la pelle
Tu vois je n'ai pas oublié
Les feuilles mortes se ramassent à la pelle
Les souvenirs et les regrets aussi
Et le vent du nord les emportet
Dans la nuit froide de l'oubli
Tu vois, je n'ai pas oublié
La chanson que tu me chantais

C'est une chanson, qui nous ressemble
Toi tu m'aimais, et je t'aimais
Et nous vivions tout les deux ensemble
Toi qui m'aimais, moi qui t'aimais
Mais la vie sépare ceux qui s'aiment
Tout doucement sans faire de bruit
Et la mer efface sur le sable
Le pas des amants désunis

C'est une chanson, qui nous ressemble
Toi tu m'aimais et je t'aimais
Et nous vivions, tous deux ensemble
Toi qui m'aimait, moi qui t'aimais
Mais la vie sépare ceux qui s'aime
Tout doucement sans faire de bruit
Et la mer efface sur le sable
Le pas des amants désunis.

Σύγχρονες Μουσικές τάσεις από την Αμερική


από την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής
και τον αρχιμουσικό Γιώργο Πέτρου

Δύο «παραδοσιακοί» αμερικανοί συνθέτες συναντούν  δύο σύγχρονους   μινιμαλιστές 

στο πλαίσιο του Κύκλου «Μετατροπίες»  Σάββατο, 22 Οκτωβρίου (9.00 το βράδυ)  - Αίθουσα Banquet


Στο Φουαγιέ θα εκτίθενται έργα αμερικανών αλλά και διεθνών εικαστικών που πραγματεύονται θέματα της αμερικανικής κουλτούρας από τη Συλλογή Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Τα έργα θα παρουσιάσει στο κοινό  μία ώρα πριν τη συναυλία (8.00 μμ.) ο Δημήτρης Παλαιοκρασσάς, ιστορικός τέχνης, σύμβουλος τέχνης και επιμελητής της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου
Με στόχο να προτείνει στο κοινό ποικίλους, εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με τη μουσική ο  Κύκλος συναυλιών «Μετατροπίες» του Μεγάρου Μουσικής, από την προηγούμενη ήδη καλλιτεχνική περίοδο, μας έχει συνηθίσει σε εξαιρετικά ενδιαφέροντα, εναλλακτικά μουσικά προγράμματα με την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, που συχνά συνοδεύονται από παράλληλες εκδηλώσεις. Τέτοια περίπτωση αποτελεί η επόμενη «πολυσυλλεκτική» εκδήλωση του Κύκλου με τίτλο «Σύγχρονες μουσικές τάσεις από την Αμερική» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Στη συναυλία που θα ξεκινήσει στις 9.00 το βράδυ στην Αίθουσα Banquet, παρουσιάζονται τέσσερις  δημοφιλείς δημιουργίες μερικών από τους σπουδαιότερους αμερικανούς συνθέτες, των Σάμουελ Μπάρμπερ, Τζορτζ Γκέρσουιν, Φίλιπ Γκλας και Τζον Άνταμς. Πιο συγκεκριμένα, το κοινό θα απολαύσει το αγαπημένο Adagio του Μπάρμπερ, ένα από τα αριστουργήματα της μοντέρνας κλασικής μουσικής, να συνδιαλέγεται με το εντυπωσιακό «Τυρολέζικο» κοντσέρτο για πιάνο του Γκλας, αλλά και το τρυφερό «Νανούρισμα» του  Γκέρσουιν να συνομιλεί με τα περίφημα Shaker Loops του Άνταμς. Οι τέσσερις σύνθετες, μέσα από τους σαγηνευτικούς ήχους της ορχήστρας έγχορδων, δημιουργούν τέσσερις πολύ διαφορετικές μουσικές εικόνες με κοινό χαρακτηριστικό την πολυγλωσσία και την ελευθερία που διακρίνει την Τέχνη του «Νέου Κόσμου». Τα δοξάρια της Καμεράτα θα δώσουν ζωή στα υπέροχα αυτά έργα υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Πέτρου, τον οποίο θα απολαύσουμε σε διαφορετικό ρεπερτόριο απ’ ό,τι τον έχουμε συνηθίσει τελευταία, σε ρόλο σολίστ στο πιάνο, αλλά και αρχιμουσικού αφού θα διευθύνει την Ορχήστρα από το πόντιουμ.

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΡΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ



Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής (12 Οκτωβρίου 1944), ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr, το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» με τίτλο «ΜΕΡΕΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ – ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΚΛΟΓΩΝ», σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη.

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται μέσα από αρχειακό υλικό, το χρονικό της απελευθέρωσης της Ελλάδας μετά τη Γερμανική Κατοχή, καθώς και οι εκλογικές αναμετρήσεις από το 1935 μέχρι και το 1964.

Διονύσης Τσακνής

Ο Διονύσης Τσακνής είναι σύγχρονος συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής τραγουδιών.
Γεννήθηκε στην Καρδίτσα στις 12 Οκτωβρίου του 1954, όπου και μεγάλωσε. Πήγε στην Αθήνα όπου σπούδασε οικονομικές επιστήμες και μουσική. Κατόπιν, για δύο χρόνια βρέθηκε και πάλι στην Καρδίτσα όπου δίδασκε θεωρητικά της μουσικής στο δημοτικό ωδείο της πόλης. Η πρώτη δουλειά που κυκλοφόρησε ήταν το 1982 με τίτλο H Mπαλάντα Του Ταξιδιώτη. Το 1984 κέρδισε το Α' βραβείο θεατρικής μουσικής στο Διαγωνισμό Θεάτρου Ιθάκης και το Β' βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Το επόμενο έτος κυκλοφόρησε τον δεύτερο δίσκο του μαζί με τη Σοφία Βόσσου με τίτλο Καλή Ακρόαση. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι δίσκοι Τρίτο Μάτι το 1987, Φταίνε Τα Τραγούδια το 1989 και Φώτα Παρακαλώ το 1990.

«Πιστός στο ρόλο μου, κάνω το σόλο μου,
στους αδιάφορους και στους παράφορους
τους θεατές μου.
Καυτές σταγόνες μου, γκρίζες εικόνες μου,
πώς θα χωρέσετε, πώς θα με δέσετε,
στους έρωτές μου»
Σαλτάρω στο κενό

 Συνολικά έχει εκδώσει 27 δίσκους και 2 CD single, έγραψε μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες. Το 1996 έκανε την πρώτη του απόπειρα στο χώρο του βιβλίου, εκδίδοντας ένα διήγημα με τίτλο Υπό προθεσμία. Επίσης, από εκείνη τη χρονιά συνεργάζεται ως αρθρογράφος στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία.
Ο Διονύσης Τσακνής έχει κερδίσει τρία βραβεία για τη μουσική του —δύο για το θέατρο και ένα για το τραγούδι—, ενώ έχει να επιδείξει πλήθος συνεργασιών με σημαντικούς συνθέτες και στιχουργούς. Ξεχωριστής σημασίας είναι η δωδεκάχρονη συνεργασία του με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Συνεργάστηκε επίσης με τον Γιώργο Νταλάρα, τη Δήμητρα Γαλάνη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Λάκη Λαζόπουλο, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Πάνο Κατσιμίχα, τον Ορφέα Περίδη, Σωκράτη Μάλαμα και άλλους. Συνεργάστηκε, επίσης, με τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος το 2000 του ανέθεσε την μελοποίηση εκ νέου του έργο του Ο ήλιος και ο χρόνος. Στις αρχές του 2001 έθεσε σε κυκλοφορία το άλμπουμ με τίτλο Παίζοντας Με Δυο Ορχήστρες, το οποίο περιέχει ζωντανές ηχογραφήσεις έργων του Τσακνή από τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ,του πρότεινε την καθοδό του στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2010 για να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων, ομως απέρριψε την εν λόγω πρόταση δηλώνοντας ότι στηρίζει τον υποψήφιο του ΚΚΕ.
Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και εκπρόσωπος τύπου της Α.Ε.Π.Ι. (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας)


Χρόνια πολλά Διονύση!