Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Κώστας Γαβράς

Ο Κώστας Γαβράς είναι Έλληνας σκηνοθέτης του γαλλικού κινηματογράφου.
Γεννήθηκε στα Λουτρά Ηραίας Αρκαδίας στις 12 Φεβρουαρίου 1933 και σπούδασε Συγκριτική Φιλολογία στη Σορβόνη καθώς και κινηματογράφο στην IDHEC. Εργάστηκε ως βοηθός σε διάφορες παραγωγές και συνεργάστηκε με τον Κλερ και τον Κλεμάν, πριν σκηνοθετήσει την πρώτη του ταινία "Διαμέρισμα Δολοφόνων" το 1965. Καθιερώθηκε με μία σειρά πολιτικών θρίλερ που αποκάλυψαν το βίαιο πρόσωπο δικτατορικών καθεστώτων, μέσα από προσωπικές τραγωδίες ασυμβίβαστων ανθρώπων. Ο Γαβράς ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας 1969 (Ζ), και κέρδισε το Όσκαρ Σεναρίου 1982 (Ο αγνοούμενος). Κέρδισε επίσης Χρυσό Φοίνικα φεστιβάλ Καννών 1982 (Ο αγνοούμενος), Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Φεστιβάλ Καννών 1975 (Ειδικό δικαστήριο), Χρυσή Άρκτος Φεστιβάλ Βερολίνου 1990 (Μουσικό κουτί). To 2002 σκηνοθέτησε την ταινία Αμήν. που κέρδισε Βραβείο César καλύτερου σεναρίου 2003.

Lao Tzu

Στο κέντρο της ύπαρξής σου, έχεις κάθε απάντηση, ξέρεις ποιός είσαι και γνωρίζεις τι θές.




 Αν δεν αλλάζεις κατεύθυνση, ίσως καταλήξεις εκεί που κατευθύνεσαι.
Η  ζωή είναι μια σειρά από φυσικές και αυθόρμητες αλλαγές. Μην αντιστέκεσαι σε αυτές, γιατί αυτό μόνο πόνο θα σου δημιουργήσει.


Ασε την πραγματικότητα να είναι πραγματικότητα. Ασε τα πράγματα να κυλήσουν φυσικά προς όποια κατεύθυνση θέλουν.
 


Το να αγαπηθείς βαθιά σου δίνει δύναμη, ενώ το να αγαπάς κάποιον βαθιά σου δίνει κουράγιο.




 Η ευγένεια στα λόγια δημιουργεί αυτοπεποίθηση.
Η ευγένεια στη σκέψη δημιουργεί βαθύτητα.
Η ευγένεια στο να δίνεις δημιουργεί αγάπη.


 Να αντιδράς έξυπνα ακόμα και σε μη νοήμονα συμπεριφορά.


 Τα λόγια της αλήθειας είναι πάντα παράδοξα.

Τα αληθινά λόγια δεν είναι όμορφα, τα όμορφα λόγια δεν είναι αληθινά.
Τα καλά λόγια δεν είναι πειστικά, τα πειστικά λόγια δεν είναι καλά.

  Η φύση δεν βιάζεται, παρ όλα αυτά όλα είναι ολοκληρωμένα.





Ο Lao Tzu ( ή  Lao Tse) ήταν μυστικιστικός φιλόσοφος της αρχαίας Κίνας. 


ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ - ΠΕΦΤΕΙ ΒΡΟΧΗ

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Μάνος Χατζιδάκις, Το μυαλό της κότας ....

Casta Diva -- Maria Callas

Νάνα Μούσχουρη

Η Νάνα Μούσχουρη είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια με διεθνή καριέρα. Θεωρείται η τραγουδίστρια με τις υψηλότερες πωλήσεις στην ιστορία, έχοντας πουλήσει πάνω από 300 εκατομμύρια δίσκους (ψηφιακούς και βινύλιου) 

 

Γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1934 στα Χανιά. Η οικογένεια της Μούσχουρη ζούσε στα Χανιά, όπου ο πατέρας της, Κωνσταντίνος, εργαζόταν ως μηχανικός προβολής ταινιών σε έναν τοπικό κινηματογράφο. Η μητέρα της, Αλίκη ήταν από τις Σινιές της Κέρκυρας και εργαζόταν επίσης στον ίδιο κινηματογράφο. Όταν η Νάνα ήταν τριών χρονών, μετακόμισαν στην Αθήνα. Τα χρόνια ήταν δύσκολα και η οικογένεια της δούλευε πολύ σκληρά για να πάνε η Νάνα και η μεγαλύτερη αδελφή της, η Τζένη, στο Ωδείο Αθηνών. Η Νάνα δεν άργησε να δείξει το μουσικό της ταλέντο. Στον πόλεμο ο πατέρας της πήρε μέρος στην αντιναζιστική αντίσταση στην Αθήνα.

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Zaz - Je veux

 

Δώστε μου   σουίτα στο Ritz, δεν την θέλω




Κοσμήματα Channel, δεν τα θέλω,   λιμουζίνα,τι να την κάνω?



Δώστε μου προσωπικό, τι να τον κάνω,   αρχοντική έπαυλη στο Neuchatel,δεν είναι για μενα,



Δώστε μου τον Πύργο του Eiffel,τι να τον κάνω?



  ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ,ΤΗΝ ΧΑΡΑ &ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕ ΚΑΝΟΥΝ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ, ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ!..


 ...ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΟΥ, ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ ΣΑΣ, ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΥ!



Βαρέθηκα τους καλους σας τρόπους, παρα είναι για μένα, εγώ τρώω με τα χερια, μιλάω δυνατά, & είμαι Ειλικρινής, Με συγχωρείτε..



Κομμένη η Υποκρισία εγώ φεύγω από εδώ, βαρέθηκα τα διφορούμενα λόγια



Kοιτάξτε με, ούτος η αλλιώς δεν σας κρατάω κακια, Έτσι Eίμαι εγώ!..



c'est ZAZ

Η αποκάλυψη της χρονιάς του 2010 στα μουσικά δρώμενα του πλανήτη ακούει στο όνομα Isabelle Geffroy ή όπως την γνωρίζουμε όλοι μας “Zaz”. Το Μαϊο του 2010 και σε ηλικία 30 ετών κυκλοφορεί την πρώτη της δισκογραφική δουλειά και μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες φτάνει στο νούμερο ένα των Γαλλικών chart.


Η συνέχεια είναι πραγματικά εντυπωσιακή για τη Zaz με περιοδείες ανά τον κόσμο σε Μόντρεαλ, Βρυξέλλες, Βερολίνο, Μιλάνο και το Νοέμβριο του 2010, το άλμπουμ της γίνεται διπλά πλατινένιο. Βραβεύεται επίσης για το τραγούδι αποκάλυψη “Revelation Song” από την Ακαδημία Charles Cros και κερδίζει το βραβείο European Border Breaker Awards.




Η πιο αγαπημένη τραγουδίστρια των Γάλλων για το 2010, που φτάνουν στο σημείο να τη συγκρίνουν με την Edith Piaf, δεν έφτασε μέχρι εδώ έτσι απλά. Η καριέρα της ξεκίνησε το 2001 μαζί με το συγκρότημα “Fifty Fingers” παίζοντας blues. Στη συνέχεια και για 2 χρόνια περιοδεύει σε Γαλλία και Ισπανία με την μπάντα Izar-Adatz όπου εντάσεται μεταξύ των τεσσάρων τραγουδιστών, και εργάζεται ώς μέλος χωροδίας στην Toulouse σε συνεργασίες με τραγουδιστές όπως Art Mengo, Vladimir Max, Serge Guerao και άλλους…



Οι μουσικές γνώσεις της Zaz είναι σημαντικές, σπουδές σε βιολί, πιάνο, κιθάρα καθώς και στο χωροδιακό τραγούδι, με επιρροές από τη τζας μουσική και με όπλο της τη χαρισματική της φωνή, δείχνει πως το τραγούδι είναι γι’αυτήν όλη της η ζωή.


http://maelliradio.gr/2011/02/cest-zaz/



Iannis Xenakis- Mists (1/2)

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ- ΠΑΜΕ ΞΑΝΑ ΑΠ ΤΗΝ ΑΡΧΗ






Στίχοι: Οδυσσέας Ιωάννου

Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος

Πρώτη εκτέλεση: Ρίτα Αντωνοπούλου





Πάμε ξανά απ`την αρχή

πάμε να δούμε αν υπάρχει κάπου άλλη μια αρχή

αν έχει μείνει ουρανός.



Κάνε πως μπαίνεις,στο φως πηγαίνεις

κάνε πως ψάχνεις να με βρεις

να με φιλήσεις,να με ρωτήσεις,αν έχει μείνει φαγητό

κάνε πως όλα είναι εδώ.



Έλα σαν να`ναι όπως παλιά

έλα να δούμε αν μπορεί να γίνει όπως παλιά

αν έχει αέρα η φωτιά.



Η ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ στη μουσική σκηνή Ρυθμός stage


“Μια πόλη για δύο”
Από την Παρασκευή 4  Μαρτίου και για 4 μόνο Παρασκευές


Η Ρίτα Αντωνοπούλου, μετά από την μεγάλη επιτυχία των πρόσφατων προσωπικών της εμφανίσεων συνεχίζει τις παραστάσεις της στην Αθήνα, αλλάζει μουσική στέγη και από την Παρασκευή 4 Μαρτίου εμφανίζεται στη μουσική σκηνή Ρυθμός Stage για μια σειρά ανοιξιάτικων, εκρηκτικών  εμφανίσεων!

Με τη χαρισματική σκηνική παρουσία της και την αλήθεια και το πάθος της ερμηνείας της, η Ρίτα Αντωνοπούλου μας προσκαλεί ξανά σε ένα μαγικό ταξίδι σε σπουδαία και πολλές φορές απρόσμενα τραγούδια που πάντα ήθελε να ερμηνεύσει, στα  τραγούδια από τους προηγούμενους δίσκους της που επιμελήθηκε ο Θάνος Μικρούτσικος αλλά και στα τραγούδια του νέου της δίσκου που μόλις κυκλοφόρησε.

«Μια πόλη για δύο». Τίτλος και των παραστάσεων αλλά και του νέου δίσκου, τον οποίο υπογράφουν κάποια από τα σημαντικότερα ονόματα της σύγχρονης μουσικής σκηνής, δημιουργοί  που εμπιστεύθηκαν τη φωνή και την ερμηνευτική δύναμη της Ρίτας Αντωνοπούλου και τις χάρισαν τα νέα τους τραγούδια που ήδη έχουν ξεχωρίσει και όλα δείχνουν πως θα μας συνοδεύουν σταθερά τα επόμενα χρόνια.

Demis Roussos - My only fascination

“Η κρίση στην Ελλάδα όπως την βλέπουν οι άνθρωποι της επιστήμης”


                   Ημερίδα για την κρίση στη χώρα μας

                   με Έλληνες Καθηγητές Πανεπιστημίου

                    από την Ελλάδα και το εξωτερικό

                

               Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

        Ώρα έναρξης 7 μμ.


                                  Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
                                                               Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30 μμ.
Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα

Έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στον άνθρωπο και στα μείζονα προβλήματα που τον απασχολούν, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει μια συζήτηση πάνω στο πιο καυτό θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία σήμερα: την οικονομική κρίση.  

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, η δημοφιλής πολύ-θεματική Σειρά εκδηλώσεων οργανώνει ημερίδα την Τρίτη 1 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θέμα
“Η κρίση στην Ελλάδα όπως την βλέπουν οι άνθρωποι της επιστήμης”.

 Συμμετέχουν ο Ιωάννης Ηλιόπουλος, Καθηγητής και Επίτιμος Διευθυντής Ερευνών στην École Normale Supérieure στο Παρίσι, ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics, ο Χρίστος Παπαδημητρίου, Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ και ο Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής(ΕΛΙΑΜΕΠ).
Την ημερίδα θα συντονίσει ο Σταύρος Ιωαννίδης, Καθηγητής Οικονομικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Χορηγoί επικοινωνίας του Megaron Plus  :

Ο Ιωάννης Ηλιόπουλος θα επικεντρωθεί στα θέματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση και την έρευνα παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν με ποιον τρόπο διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν κρίσεις ανάλογες με της Ελλάδας. “Τα στοιχεία δείχνουν αρκετά πειστικά πως οι χώρες που κατάφεραν να ξεπεράσουν την κρίση είναι αυτές που αποφάσισαν να επενδύσουν μαζικά στην ανώτατη εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα. Τελικά η πείρα δείχνει, ομολογουμένως με σχετικά φτωχές στατιστικές, πως οι επιτυχείς επενδύσεις ήταν αυτές που αφορούσαν στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Φοβάμαι πως στην Ελλάδα κάναμε τις λανθασμένες επιλογές”, σχολιάζει ο Ιωάννης Ηλιόπουλος.

Demis Roussos

Γεννημένος στην Αίγυπτο από Ελληνες γονείς, μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια. Στην Ελλάδα συμμετείχε στους  Idols, σε ηλικία 17 ετών.


Το 1977 κυκλοφορεί το "White Sails", μια αγγλική διασκευή του τραγουδιού "Άσπρα, Κόκκινα, Κίτρινα, Μπλε" από τον δίσκο "Συνοικισμός 'Α" του 1972, σηματοδοτώντας μια σύντομη περίοδο συνεργασίας του τραγουδιστή με τον συνθέτη Δήμο Μούτση, ο οποίος θα ακολουθήσει στη συνέχεια ένα μοναχικό μουσικό σταυροδρόμι με έντονες επιρροές από βετεράνους της rock και της folk, όπως ο Eric Clapton, η Joni Mitchell και ο Paul Simon.
Ακολούθησαν τα "My Friend the Wind", "My Reason", "Velvet Mornings", "Goodbye, My Love, Goodbye", "Someday" και "Lovely Lady of Arcadia". Το 1980 είχε επιτυχία με το "Lost in Love" που το τραγούδησε ντουέτο μαζί με την Florence Warner των Air Supply και με τον Dick Morrissey στο σαξόφωνο.
Επανακυκλοφόρησε τα τραγούδια του σε διάφορες γλώσσες και είχε επιτυχία στις χώρες της Ευρώπης και της λατινικής Αμερικής. Στην Αμερική το LP Demis έγινε χρυσός δίσκος.
Το 1982 εξέδωσε το βιβλίο 'A Question of Weight', "είναι θέμα βάρους", μαζί με την Veronique Skawinska στο οποίο ασχολήθηκε αμερόληπτα με το θέμα της παχυσαρκίας.
Μετά από μια περίοδο σιωπής και κλινικής κατάθλιψης τη δεκαετία του 80, επανήλθε το 1993 με το Insight (γνωστό και ως Morning has Broken) και συνεργάστηκε με την ολλανδική εταιρεία BR Music για την παραγωγή των δίσκων Immortel, Serenade και In Holland χρησιμοποιώντας ποικίλα εθνικά και ηλεκτρονικά στύλ.
Συνεχίζοντας τις ηχογραφήσεις και τις περιοδείες, την άνοιξη του 2002 έκανε μια επιτυχημένη περιοδεία στην Αγγλία.

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011


«Ξεκλειδώνοντας το πείραμα του CERN»




Λέξεις & Σκέψεις


Κύκλος: Κι όμως γυρίζει! Επιστήμη και τεχνολογία στον 21o αιώνα
9 Μαρτίου 2011

Τι περιμένουμε να μας αποκαλύψει το πείραμα του CERN;
Με ποιον τρόπο μπορεί η επιστήμη να μας μιλήσει για τα μυστήρια της φύσης;

Μια συζήτηση για το πολυσυζητημένο πείραμα των τελευταίων χρόνων.

Ο διεθνούς φήμης φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος συνομιλεί με το κοινό διερευνώντας τις μυστηριώδεις πτυχές ενός πειράματος που απασχόλησε για χρόνια όχι μόνο την επιστημονική κοινότητα αλλά όλους μας, στην Αίθουσα Εκθέσεων και Διαλέξεων της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011.
Το πείραμα του CERN προετοιμάστηκε για περισσότερο από μία δεκαετία, ενώ για την πραγματοποίησή του απαιτήθηκαν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Τι και με ποιον τρόπο μπορεί να μας αποκαλύψει ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων για τη δημιουργία του σύμπαντος και για τα θεμελιώδη φαινόμενα της Φυσικής;

Η εκδήλωση εντάσσεται σε ένα θεματικό κύκλο που εξετάζει τις ανάγκες που καλούνται να υπηρετήσουν οι επιστήμες και η τεχνολογία στην αυγή του 21ου αιώνα. Μέσα από πρωτότυπες διαδρομές, η Στέγη επιχειρεί να συμβάλλει στη συζήτηση γύρω από την πρόοδο των θετικών επιστημών και τις τεχνολογικές εξελίξεις που σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ, αποτελεί μια διαρκή ανάγκη.


Ομιλητής:
Δημήτρης Νανόπουλος: Διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής, Πανεπιστήμιο Texas A&M (ΗΠΑ), Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Ώρα έναρξης: 19:00
Αίθουσα Εκθέσεων και Διαλέξεων
Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν την εκδήλωση.


Μιχάλης Κακογιάννης

Ο Μιχάλης Κακογιάννης του Παναγιώτου είναι σύγχρονος Έλληνο-Κύπριος ηθοποιός και σκηνοθέτης.
Γεvvήθηκε στην Λεμεσό της Κύπρου στις 11 Ιουνίου του 1922. Σπούδασε νομικά και θέατρο στο Λονδίνο. Εργάστηκε ως ηθοποιός και σκηνοθέτης στην αγγλική σκηνή το 1941 - 1951 και ως διευθυντής της "Κυπριακής Ώρας" στο BBC (1941-1951) και ως ηθοποιός στο αγγλικό θέατρο (1945-1951). Το 1951 που επέστρεψε στην Αθήνα αφιερώθηκε ως σκηνοθέτης του θεάτρου και από το 1952 του κινηματογράφου.
Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία σκηνοθεσίας. Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά και είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών (Πλάκα).

 Ο Μιχάλης Κακογιάννης σύστησε το κοινωφελές «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» στα τέλη του 2003, επιθυμώντας να δημιουργήσει έναν φορέα πολιτισμού που θα διαθέτει σύγχρονα μέσα, καινοτόμες ιδέες, αλλά και καλλιτεχνική άποψη αντιπροσωπευτική της σχέσης του ίδιου με την Τέχνη.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης οραματίστηκε έναν ξεχωριστό πολιτιστικό φορέα που θα διαθέσει εαυτόν στην μελέτη, την υποστήριξη και την διάδοση των παραστατικών τεχνών, ειδικότερα του θεάτρου και του κινηματογράφου -τις τέχνες τις οποίες αγάπησε και υπηρέτησε σε Ελλάδα και το εξωτερικό, για περισσότερο από 50 χρόνια.




Το Ίδρυμα ακόμη θέλει, και είναι στα άμεσα σχέδια του, να προσφέρει υποτροφίες σε νέους με ταλέντο, διευρύνοντας έτσι τους καλλιτεχνικούς τους ορίζοντες και παράλληλα ενισχύοντας το καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας. Ο Μιχάλης Κακογιάννης πιστεύει στους νέους, στο ταλέντο τους και τις προοπτικές τους. Πιστεύει στη δύναμη τους, και μέσα από το Ίδρυμα δίνει μαζί τους τη μάχη για την Τέχνη, τις αξίες της αλλά και πώς να μην ξεχνάμε να την απολαμβάνουμε.

 

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Vangelis- conquest of paradise

ΗΛΕΚΤΡΑ- ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑ

Η «Ηλέκτρα» είναι μια από τις γνωστότερες παραγωγές της Φίνος Φίλμ σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη. Γυρίστηκε το 1962 και βασίστηκε στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη. Υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας την ίδια χρονιά, ενώ κέρδισε το βραβείο καλύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς στο Φεστιβάλ των Κανών. Συνολικά κέρδισε περισσότερες από 24 τιμητικές διακρίσεις και βραβεία. Οι κριτικές της ταινίας υπήρξαν ενθουσιώδεις και με θετικά σχόλια αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο έργο του Κακογιάννη οι «New York Times», που θεωρούν την «Ηλέκτρα» «εκθαμβωτική εκμετάλλευση του κινηματογραφικού μέσου που μετουσιώνει το χρυσάφι της προφορικής ποίησης σε μια άλλη μορφή τέχνης». Για τη «Le Monde» το συνολικό έργο «ήταν ένα εκπληκτικό κατόρθωμα, μια ταινία συγκλονιστική, που βγάζει από τον καθένα μας ό,τι καλύτερο έχει μέσα του». Η μουσική επένδυση της ταινίας έγινε από τον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια ήταν δουλειά του Σπύρου Βασιλείου

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ - ΑΦΗΓΗΣΗ: ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Vangelis- To Θέμα από την ταινία "CHARIOTS OF FIRE"

Iannis Xenakis - Metastasis

Ιάννης Ξενάκης

Ο Ιάννης (Γιάννης) Ξενάκης (29 Μαΐου 19224 Φεβρουαρίου 2001) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα, διεθνώς γνωστός ως “Iannis Xenakis”. Οι πρωτοποριακές συνθετικές μέθοδοι που ανέπτυξε συσχέτιζαν τη μουσική και την αρχιτεκτονική με τα μαθηματικά και τη φυσική, μέσω της χρησιμοποίησης μοντέλων από τη Θεωρία των Συνόλων, τη Θεωρία των Πιθανοτήτων, τη Θερμοδυναμική, τη Χρυσή Τομή και την ακολουθία Φιμπονάτσι κ.ά. Παράλληλα, οι φιλοσοφικές του ιδέες για τη μουσική έθεσαν καίρια το αίτημα για ενότητα φιλοσοφίας, επιστήμης και τέχνης, συμβάλλοντας στο γενικότερο προβληματισμό για την κρίση της σύγχρονης ευρωπαϊκής μουσικής των δεκαετιών του 1950 και 1960.


Στην προσπάθειά του να ξεφύγει από αυτό που έβλεπε ως αδιέξοδο της σειραϊκής μουσικής στη δεκαετία του 1950, ο Ξενάκης στράφηκε στα μαθηματικά και στην αρχιτεκτονική. Προσπάθησε, δηλαδή, να εφαρμόσει στη μουσική τους φυσικούς νόμους που διέπουν διάφορα φαινόμενα, όπως π.χ. το θρόισμα των φύλλων ενός δέντρου, την οχλοβοή μιας διαδήλωσης, το τερέτισμα των τζιτζικιών κ.ά., δημιουργώντας μια μουσική «ηχητικών μαζών», «συμπάντων» ή «γαλαξιών». 

  Τα Πιθοπρακτά που ακολούθησαν ήταν η πρώτη απόπειρα του Ξενάκη να τυποποιήσει τη συνθετική τεχνική που είχε αρχίσει να εφαρμόζει με μαθηματικές θεωρίες, δημιουργώντας τη «στοχαστική μουσική». Στο έργο αυτό εφάρμοσε νόμους της θερμοδυναμικής που περιγράφουν τη συμπεριφορά ενός αερίου κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες (κατανομή Maxwell-Boltzmann), αντιστοιχώντας παραμέτρους της μουσικής με τη συμπεριφορά των μορίων ενός αερίου.

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ


Γνωστός και απλά σαν Vangelis. Είναι μουσικός διεθνούς φήμης. Γεννήθηκε στο Βόλο στις 29 Μαρτίου 1943 και άρχισε να συνθέτει από πολύ νέος (4 ετών). Κατά βάση είναι αυτοδίδακτος, καθώς αρνήθηκε να πάρει μαθήματα κλασσικού πιάνου. Σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα.


Το 1982 τιμήθηκε με Όσκαρ για το ομώνυμο τραγούδι της ταινίας Οι Δρόμοι της Φωτιάς. Το 2001 το έργο του Μυθωδία επελέγη από τη NASA ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της:'2001 Οδύσσεια στον Άρη'. 

Σημάδεψε την ελληνική ποπ κουλτούρα της δεκαετίας του 1960 με το συγκρότημα Forminx. Από το 1975 ζει στο Λονδίνο . Η μουσική του είναι βασισμένη στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Συνεργάστηκε με την Ειρήνη Παππά στους δίσκους Ωδές (1979) και Ραψωδίες (1986), που περιέχουν διασκευές δημοτικών τραγουδιών και βυζαντινούς ύμνους, με τον Γιον Άντερσον του συγκροτήματος Υes στους δίσκους Shοrt Stοries (1979) και Τhe Friends οf Μr Cairο (1981), καθώς και με την ιταλίδα τραγουδίστρια Μίλβα στο L.Ρ. Τra du sοgni. Συνέθεσε τη μουσική και για άλλες ταινίες , όπως ΒladeRunner (1981), Αntarctica (1983), 1492, Τhe Cοnquest οf Ρaradise (1992), Αλεξανδρος,Ελ Γκρέκο (2007). 

Επίσης, συνέθεσε το ηχητικό σήμα των ειδήσεων της ΕΡΤ το 1982, το οποίο συνεχίζει να ακούγεται στα δελτία ειδήσεων των κρατικών καναλιών μέχρι σήμερα.

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Κώστας Μπαλάφας





«Το Αντάρτικο στην Ήπειρο, 1941-1944»


Μουσείο Μπενάκη-Κτήριο της οδού Πειραιώς
Είσοδος 3 - 6 ευρώ
11.02.2011 έως 30.04.2011




Τετ, Πέ, Κυρ 10:00-18:00

Παρ, Σάβ 10:00-22:00

Ο Κώστας Μπαλάφας συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους Έλληνες εκπροσώπους του ρεύματος της ανθρωπιστικής φωτογραφίας, που άνθισε διεθνώς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.




Το έργο του είναι αφιερωμένο στον απλό άνθρωπο του μόχθου και στους αγώνες που δίνει κάτω από αντίξοες συνθήκες τόσο για την επιβίωσή του, όσο και για την ελευθερία του. Με ιδιαίτερη ευαισθησία κατέγραψε τα ήθη και έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας του, ενώ η Ήπειρος και οι κάτοικοί της κατέχουν εξέχουσα θέση στη φωτογραφική του δημιουργία.



Τα 79 θέματα που παρουσιάζονται στην έκθεση επιλέχθηκαν μέσα από 2.000 αρνητικά που απαρτίζουν την ενότητα, με φωτογραφικά και ιστορικά κριτήρια, ώστε ο θεατής να αποκομίζει μία σφαιρική εικόνα του αγώνα του ηπειρώτικου λαού ενάντια στον ξένο κατακτητή. Σε αυτά περιλαμβάνονται 65 ψηφιακές εκτυπώσεις από πρωτότυπα αρνητικά, καθώς και 14 πρωτότυπες φωτογραφίες, τυπωμένες και υπογεγραμμένες από τον ίδιο τον φωτογράφο.


elculture.gr


Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ ΣΤΟ GAZARTE ME THN KOEM


Η τέχνη της μουσικής επένδυσης στον κινηματογράφο

 
Με την ανταπόκρισή του στο «3 Χ 3», τον πρώτο κύκλο των θεματικών παραστάσεων του Σταύρου Ξαρχάκου στο Gazarte, το κοινό της Αθήνας απέδειξε ότι διψάει για αληθινή μουσική και για τις συγκινήσεις που μόνο εκείνη μπορεί να προσφέρει. Και το συναρπαστικό «ταξίδι» συνεχίζεται, αυτή τη φορά σε τοπία κινηματογραφικά...

«Διαβατήριο» του Σταύρου Ξαρχάκου στη μουσική ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις. Οταν το 1962 του πρότειναν να γράψει το σάουντρακ της ταινίας «Το ταξίδι» του Ντίνου Δημόπουλου, αρνήθηκε αλλά πρότεινε αντ’ αυτού τον άγνωστο τότε νεαρό συνθέτη. Την επόμενη χρονιά ο Σταύρος Ξαρχάκος επανήλθε, επενδύοντας μουσικά τη «Λόλα», επίσης του Ντίνου Δημόπουλου κι έπειτα ακολούθησαν τα «Κόκκινα φανάρια» του Βασίλη Γεωργιάδη.
Συγκινητικές, συγκρατημένα μελό (για την εποχή τους) ταινίες και οι δύο, παραμένουν μέχρι σήμερα δημοφιλείς. Και δεν ήταν μόνο οι ιστορίες που αφηγήθηκαν ή οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών τους που τις έκαναν τόσο αγαπητές αλλά και η μουσική που «έντυσε» τις εικόνες, αποδίδοντας τον πλούτο των συναισθημάτων που αυτές προκαλούσαν στις πιο λεπτές αποχρώσεις τους.
Κι ενώ τα τραγούδια («Απονη ζωή» και «Το παράπονο» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και «Χάθηκε το φεγγάρι» σε στίχους Βαγγέλη Γκούφα, αντίστοιχα) γρήγορα «αποστασιοποιήθηκαν» από τις δύο ταινίες και διαγράφουν ώς σήμερα τη δική τους, αυτόνομη πορεία, τα μουσικά θέματά τους δεν είχαν την ίδια τύχη – δεν τους δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος. Εμειναν υπόκρουση των πλάνων και των διαλόγων.

Αυτή την «αδικία» θέλει να αποκαταστήσει ο Σταύρος Ξαρχάκος με τον 2ο κύκλο των παραστάσεών του στο Gazarte, μετατρέποντάς τις μουσικές των φιλμ σε δύο σουίτες – με μια συναρπαστική εναλλαγή ρυθμών και μελωδιών που θα εκπλήξει.

Αφηγητής, σε έναν ρόλo
καθοριστικό για την εξέλιξη της παράστασης, ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης. Θα μεταφέρει το κοινό στον «γκρίζο» Πειραιά του λιμανιού, της παρανομίας, των πορνείων, των μυστικών, της χαμένης αθωότητας.

 20/2.


Gazarte
Βουτάδων 32-34, Γκάζι (στάση Κεραμεικός),
τηλ.: 210-34.60.347, 210-34.52.277.
Προπώληση εισιτηρίων: www.i-ticket.gr, www.gazarte.gr

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Gianni Morandi - Parla piu piano



Parla più piano e nessuno sentirà,




il nostro amore lo viviamo io e te,



nessuno sa la verità



neppure il cielo che ci guarda da lassù



Insieme a te io resterò,



amore mio, sempre così





Parla più piano e vieni più vicino a me



Voglio sentire gli occhi miei dentro di te,



nessuno sa la verità



è un grande amore e mai più grande esisterà



Insieme a te io resterò,



amore mio, sempre così





Parla più piano e vieni più vicino a me



Voglio sentire gli occhi miei dentro di te,



nessuno sa la verità



è un grande amore e mai più grande esisterà



[ These are Parla Piu' Piano Lyrics on http://www.lyricsmania.com/ ]



Η θυσία των ψυχών (tanea.gr)

Πάνω από τριάντα αθώες παιδικές ψυχές με ειδικές ανάγκες έχουν «δραπετεύσει», από το 1988 μέχρι σήμερα, από το «κολαστήριο» του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας, αθόρυβα χωρίς οι αρμόδιοι να δημοσιοποιήσουν τα αίτια και τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου τους. Και όσες φορές ο θάνατος πήρε δημοσιότητα και έγινε αντικείμενο δημοσιογραφικής έρευνας, αποκαλύφθηκαν το δράμα που βιώνουν οι περιθαλπόμενοι στο ίδρυμα και η αναλγησία των αρμοδίων.

 Τον Μάιο του 2006 η «Ε» αποκάλυψε τον φριχτό θάνατο ενός 15χρονου αγοριού που φιλοξενούνταν στο ΚΕΠΕΠ. Το παιδί βρέθηκε νεκρό στο κρεβάτι του και, σύμφωνα με την έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής, ο θάνατός του προήλθε από πνιγμό λόγω της απόφραξης του λάρυγγά του από σπόγγο! Στο στομάχι του νεκρού παιδιού βρέθηκαν κομμάτια από αφρολέξ, σπάγγοι και μικρά σύρματα! Για εκείνο το περιστατικό παραπέμφθηκαν σε δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αμαλιάδας συνολικά είκοσι τρεις εργαζόμενοι με την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από αμέλεια περισσότερων προσώπων». Η εκδίκαση της υπόθεσης δεν έχει γίνει ακόμη καθώς η δίκη έχει αναβληθεί.
25 σε δίκη
Στις 7/9/2005 βρέθηκε στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών κακοποιημένο με κάταγμα στον μηρό ένα κοριτσάκι αλβανικής καταγωγής. Η ΕΔΕ που ακολούθησε δεν επέρριψε ευθύνες. Ομως η Δικαιοσύνη παραπέμπει σε δίκη συνολικά είκοσι πέντε άτομα με τις κατηγορίες της σωματικής βλάβης από αμέλεια από υπόχρεους κατά συρροή και μη και παράβαση καθήκοντος. Η εκδίκαση της υπόθεσης δεν έχει γίνει ακόμη καθώς η δίκη έχει αναβληθεί.
Αλλη μία δίκη σε βάρος δύο πρώην διοικητών του ιδρύματος και δύο στελεχών της διοίκησης για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα. Η υπόθεση αφορά την άθλια εικόνα που παρουσίαζε το ίδρυμα σε όλα τα επίπεδα από το 2006 μέχρι το 2009 με βάση τις «εκθέσεις-φωτιά» της Διεύθυνσης Υγείας και Πρόνοιας, και συγκεκριμένα του Τμήματος Δημόσιας Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου, που συντάχθηκαν έπειτα από αυτοψία ειδικών υπαλλήλων στις 13/4/2007 και 1/4/2009.

«Πολλές φορές η τροφή σπρώχνεται μέσα στο στόμα τους»

Η έκθεση της Αγγλίδας φυσιοθεραπεύτριας, αποφοίτου του Πανεπιστημίου Κάρντιφ, που εργάστηκε ως εθελόντρια στο Κέντρο Περίθαλψης Παίδων (ΚΕΠΕΠ) από τις 26 Ιουλίου έως και τις 18 Δεκεμβρίου 2009. Η ίδια, για λόγους σεμνότητας αλλά και επαγγελματικής ευσυνειδησίας, ζήτησε να μη δημοσιευτεί το όνομά της (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας)
Κατά τη διάρκεια της εθελοντικής μου εργασίας στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών στην Ελλάδα, σοκαρίστηκα από το μέγεθος του πόνου των παιδιών, πόνος που πιστεύω ότι μπορεί να εξαλειφθεί σε μια ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα.
Το ΚΕΠΕΠ έχει τρεις ορόφους για τα παιδιά, στο ισόγειο βρίσκονται αυτά με τα λιγότερα κινητικά προβλήματα και οι άλλοι δύο όροφοι είναι για τα παιδιά που βρίσκονται μέσα σε κλουβιά ή είναι δεμένα στα κρεβάτια τους.
Η καθημερινότητα στο ισόγειο ξεκινά με ένα υποτιμητικό γδύσιμο για όλα τα παιδιά, μαζί, στο διάδρομο, για να κάνουν ένα σύντομο ντους (συνήθως πλένονται μόνο 3 φορές την εβδομάδα) και το υπόλοιπο πρωινό μένουν μέσα στο κοινό σαλόνι. Πρόκειται για μια μεγάλη αίθουσα, με μοκέτα και τοίχους βαμμένους με αδιάφορα χρώματα- υπάρχει μία τηλεόραση, δεν υπάρχουν καρέκλες, παιχνίδια ή κάτι που να προσφέρει ερεθίσματα. Κάθε μέρα οι εργαζόμενοι αλλάζουν εκεί τις πάνες των παιδιών- όλα μαζί χωρίς καμία ιδιωτικότητα.

O MIO SIGNORE EDOARDO VIANELLO



O mio Signore


In questo mondo

Io non ho avuto tanto

Eppure sono contento

Sono contento

O mio Signore

Io ti ringrazio

In ogni cose che ho avuto

Grazie per tutto quello

Che tu hai fatto per me

Però se questa sera

Posso farti una preghiera

Fa che domani

Fa che domani

Lei ritorni da me



[ These are O Mio Signore Lyrics on http://www.lyricsmania.com/ ]

Tango στο Eliart


Σάββατο 19  Φεβρουαρίου στις 23.00

Quintetto Novitango

Από τον Carlos Gardel στον Αstor Piazzolla

Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας

Έργα από τις τρεις περιόδους του tango, όπως και νέο tango από σύγχρονους Αργεντίνους συνθέτες

Σέρτζιο Ναστάζε (βιολί), Σταύρος Κατηρτζόγλου (κιθάρα),                          Γιάννης Αντωνόπουλος (πιάνο), Γιώργος Θεοδωρακάκος (κοντραμπάσσο), Αναστασία Γεωργάκη (ακκορντεόν, επιμέλεια)
Καλεσμένος ο Andre Maia (φωνή)


Το Novitango Quintet δημιουργήθηκε το 2003. Στο γενικότερο κλίμα της
αναβίωσης του Tango σε παγκόσμιο επίπεδo επιχειρεί να καλύψει
διάφορες όψεις του NuevoTango μέσα από τις πρωτοποριακές συνθέσεις
του Α. Piazzolla, και άλλων συνθετών που συνδυάζουν με θαυμάσια
ισορροπία τη συγκινησιακή φόρτιση του παραδοσιακού Τango με την
επιμελημένη τεχνοτροπία της λόγιας μουσικής.

Το τοπίο της παράστασης συνθέτουν αργές Milonga, δυναμικά Τangos και
Tangos Canciοn σε πρωτότυπες ενορχηστρώσεις, εκφράζοντας τη
μελαγχολία, τον έρωτα και το πάθος ενός ολόκληρου λαού μέσα από
στίχους ποιητών, όπως ο Jorge Luis Borges και ο Ηοraccio Ferrer.


Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Al Bano - Io di Notte



Io di notte sono qui


e ripenso ancora a te.

E mi sembra che cosi

tu sia vicino a me.



Io di notte sono qui

senza chiedermi il perchie.

Sto pensando alla mia vita

cosi legata a te.



Sono un uomo come quelli

che non san dimenticare

e percio spero ancora che

tu ritornerai da me.



Io di notte sono qui

e ripenso ancora a te.

E mi sembra che cosi

tu sia vicino a me,

vicino a me,

vicino a me.-

Η βράβευση της Κικής Δημουλά τιμά τη χώρα μας

 
Η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Λογοτεχνίας 2010 στην Κική Δημουλά περιποιεί μεγάλη τιμή στη σύγχρονη ελληνική ποίηση, και συνολικότερα στη νεοελληνική λογοτεχνία.
Η απονομή του περασμένου Σαββάτου (14/3), σε ειδική τελετή στο Στρασβούργο, αναδεικνύει την ισχυρή πολιτιστική φωνή της Ελλάδας ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς. Η ποιήτρια, και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ψηφίστηκε από συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες, πανεπιστημιακούς προερχόμενους από τις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, σ’ έναν θεσμό που θεωρείται κορυφαίος στα ευρωπαϊκά γράμματα.
Τα συγχαρητήρια ανήκουν στην Κική Δημουλά, η οποία με το υψηλό επίπεδο ποιότητας που διακρίνει το ποιητικό έργο της, προσφέρει μία ακόμη τιμή στην Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό.

ekebi.gr

15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ


Η Παγκόσμια Ημέρα για το παιδικό καρκίνο έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον για τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον πλανήτη.

Υπολογίζεται ότι, στον κόσμο, κάθε χρόνο, 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό  20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά, προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης και σωστής θεραπείας. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι 280 – 300 παιδιά νοσούν από καρκίνο κάθε χρόνο.

Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής, ποσοστό 70% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά.

Στον καρκίνο δεν υπάρχει πρόληψη παρά μόνο έγκαιρη διάγνωση.

Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη σημασία
·       στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας, ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο  και
·       σωστή ενημέρωση των γονιών, ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Οι γονείς, για όσο διάστημα τα παιδιά τους υποβάλλονται σε θεραπεία, είναι υποχρεωμένοι να αφιερώσουν όλο το χρόνο τους στο παιδί τους και για το λόγο αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από μέρους της πολιτείας, ώστε να προστατεύεται η εργασία και το  εισόδημά τους.

Οι Σύλλογοι Γονιών αγωνίζονται για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα των παιδιών που αγωνίζονται για να κερδίσουν τη ζωή τους.

Ενισχύστε τον αγώνα κατά του καρκίνου της παιδικής ηλικίας.
Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη σωστή ιατρική φροντίδα,
ανεξάρτητα από την εθνική, κοινωνική ή οικονομική τους κατάσταση




www.floga.org.gr                        

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Κίνηση Πολιτών: “Η Ελλάδα νικάει τον Φόβο”

Η κίνηση Πολιτών: “Η Ελλάδα νικάει τον Φόβο”  αφορά όλους εκείνους που που επιλέγουν να απαντήσουν στην καταστροφολογία, παίρνοντας το παιχνίδι στα χέρια τους. 

Περπατάω στο δρόμο και ακούω ανθρώπους να μιλούν για την κρίση. Μπαίνω σε μαγαζιά φίλων όπου το μόνο που λένε είναι «που θα πάει πια αυτή η κατάσταση». Σε ένα ταξί τις προάλλες άκουγα τον οδηγό και τον συνοδηγό να συμφωνούν,  πως σίγουρα σε 1 χρόνο το πολύ θα έχουμε χρεοκοπήσει. Όλοι περιμένουν κάτι να γίνει. Αυτή η συνεχής ανασφάλεια και τα πρόσωπα των περαστικών που πια δεν χαμογελούν εύκολα, αποτέλεσε την αφορμή να φτιαχτεί η κίνηση «Η Ελλάδα νικάει τον φόβο».

Η κίνηση «Η Ελλάδα νικάει τον φόβο» αποτελείται  από απλούς Έλληνες πολίτες. Γραφίστες, ιδιωτικούς υπάλληλους, managers, φοιτητές, συγγραφείς, χορευτές, bloggers, web designers, ζωγράφους, μουσικούς, σκηνοθέτες, δημοσιογράφους, όλοι απλά μέλη της σημερινής Ελληνικής κοινωνίας οι οποίοι ενώθηκαν με ένα και μόνο στόχο. Να ανατρέψουν το κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα, γύρω από την οικονομική κρίση, μέσα από την ένωση της τέχνης και της πληροφορίας, καταρρίπτοντας τον φόβο που την τρέφει και την περιβάλλει.

Προσφέροντας απλόχερα το χρόνο, τη δημιουργικότητα και τις ικανότητες τους, σχεδιάζουν και υλοποιούν, μια εκστρατεία πληροφορίας. Αυτή μας φόβισε, αυτή θα μας απελευθερώσει. Μέσα από banners, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, καταχωρήσεις σε εφημερίδες και άρθρα, διαχέουν την ιδέα «Η Ελλάδα νικάει τον φόβο» σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Επιπλέον, επικοινωνούν με μουσικούς, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, χορευτές, ζωγράφους τηλεοπτικά, έντυπα και διαδικτυακά μέσα μαζικής ενημέρωσης με σκοπό να δημιουργήσουν μια μέρα ένωσης.

Σε μερικούς μήνες από σήμερα στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας, η τέχνη και η επικοινωνία, ενώνεται με χιλιάδες Έλληνες πολίτες, κοινοποιώντας σε ολόκληρο τον κόσμο, τι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε δίχως χρήματα. Η Ελλάδα όχι απλά δεν θα χρεοκοπήσει, αλλά τώρα πια ανθίζει. Νικώντας το φόβο και ξανακερδίζοντας αυτά που ξεχάσαμε. Την αλληλεγγύη, την ενότητα, τις γειτονιές μας, το χαμόγελο, τα όνειρα μας. Δίχως φόβο και ως ένας λαός ενωμένος.

Η ομάδα έχει ξεκινήσει ήδη το group της στο facebook στο οποίο μπορεί ο καθένας να εγγραφεί, και σύντομα ανεβάζει την επίσημη ιστοσελίδα της δράσης της, στο www.greececonquersfear.org .
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην κίνηση
E-mail: greece_conquers_fear@hotmail.comΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6973461455


Νενέκος

Ο όρος «Νενέκος», είναι συνώνυμος της εθνικής προδοσίας και μάλιστα του χειρίστου είδους, καθώς ο προδότης δεν περιορίζεται απλά στην επαίσχυντη πράξη της προδοσίας, αλλά παίρνει εμφανώς το μέρος του εχθρού, τασσόμενος εμπράκτως εναντίων των συμπατριωτών του.
Η απαξιωτική και μειωτική αυτή έκφραση, οφείλεται στον Νενέκο, έναν οπλαρχηγό της Επανάστασης του 1821. Ο Δημήτριος Νενέκος καταγόταν από το χωριό Ζουμπάτα των Πατρών κι έγινε οπλαρχηγός του προκρίτου της Πάτρας Βενιζέλου Ρούφου (ο Ρούφος αργότερα, διετέλεσε πρωθυπουργός), αφού προηγουμένως δολοφόνησε τους πολεμιστές Σπανοκυριάκο και Σαγιά που διεκδικούσαν το ίδιο αξίωμα.
Αρχικά διακρίθηκε στις πολιορκίες της Πάτρας και του Μεσολογγίου, αλλά μετά την άλωση του, συνεργάστηκε με τον αλβανικής καταγωγής, Αιγύπτιο στρατηγό Ιμπραήμ, ο οποίος του προσέφερε ορισμένα προνόμια. Το 1826 προσκύνησε και συμπαρέσυρε μαζί του και πολλούς άλλους. Το 1827, επικεφαλής των Τουρκοπροσκυνημένων πολέμησε εναντίον των Ελλήνων και τους νίκησε. Για αυτά τα «κατορθώματα» του και με τη μεσολάβηση του Ιμπραήμ, έγινε με διαταγή του Σουλτάνου, «μπέης».
Οι «προσκυνημένοι», σε συνάρτηση και με την επέλαση του Ιμπραήμ, αποτέλεσαν εκείνη την εποχή, μεγάλο πρόβλημα για την έκβαση της Επανάστασης και την έθεταν σε άμεσο κίνδυνο. Ήταν τότε, που ο Γέρος του Μοριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, βλέποντας τις θυσίες και τους αγώνες των Ελλήνων, να πηγαίνουν χαμένοι, από την μάστιγα των «προσκυνημένων» (στα απομνημονεύματά του ο Κολοκοτρώνης μάλιστα σημειώνει χαρακτηριστικά: «Μόνον εις τον καιρόν του προσκυνήματος εφοβήθηκα διά την πατρίδα μου»), αντέτεινε το ιστορικό «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους!» και «ξαναζωντάνεψε» την ετοιμοθάνατη Επανάσταση. Απάντησε με μια χωρίς προηγούμενο τρομοκρατία στην τρομοκρατία του Ιμπραήμ. Όσα χωριά αρνούντο να επανέλθουν στο ελληνικό στρατόπεδο, δέχονταν αιφνιδιαστικές επιθέσεις από τους άνδρες του Γέρου. Σε όλο τον Μοριά οι πρωτεργάτες του προσκυνήματος συλλαμβάνονταν και εκτελούνταν. Στις πλατείες των χωριών οι απαγχονισμένοι συνεργάτες του εχθρού έκαναν τους διστακτικούς κατοίκους να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τις απειλητικές προειδοποιήσεις του Έλληνα στρατηγού.

Η εκτέλεση του Νενέκου, έγινε τελικά το 1828, κατ’ εντολήν του Κολοκοτρώνη, από τον αδελφό του δολοφονημένου Σαγιά.
Έκτοτε, το όνομα του Νενέκου ταυτίστηκε με τον προσκυνημένο, το δουλοπρεπή άνθρωπο, το μίασμα, τον προδότη, τον άνθρωπο που δεν έχει σε τίποτα να ξεπουλήσει τις ιδέες του, την αξιοπρέπεια του, την εθνική, την αγωνιστική του ταυτότητα, πουλώντας τους παλιούς συναγωνιστές του και συμπράττοντας με παλιούς αντιπάλους του προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συγκυριακά του συμφέροντα.

 


Διαβάστε περισσότερα: http://www.pare-dose.net/?p=2842#ixzz1Duj4UMNL

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

S e a scape s

Eικαστική Έκθεση Φωτογραφίας - Kατερίνα Kορφιάτη



Eγκαίνια 13 Φεβρουαρίου 2011

17:00 μ.μ., διάρκεια έκθεσης έως Κυριακή 27/2/2011



AΨENTI

all day cafe bar restaurant

Hρακλειδών 19, Θησείο T: 210 3424224


Η Κατερίνα Κορφιάτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970 και έχει σπουδάσει

Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα,

όμως το μεγάλο της πάθος είναι η φωτογραφία με την οποία ασχολείται

από το 2005. Κέρδισε το 2ο βραβείο στο περιοδικό ‘Φωτογράφος’

στο τεύχος Φεβρουαρίου του 2007, στη στήλη ‘Οι Φωτογραφίες σας-κριτική’.

Είναι αυτοδίδακτη φωτογράφος και αυτή είναι η δεύτερη ατομική της έκθεση.

Τις φωτογραφίες της μπορείτε να τις δείτε στο flickr.com και

στο www.betterphoto.com (Katerina Korfiati).

Τα έργα της έκθεσης διατίθενται προς πώληση και μπορούν

να αναπαραχθούν και σε άλλες διαστάσεις.