Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Το μπόι ενός πιτσιρικά…Του Αντώνη Ανδρουλιδάκη

Πώς γίνηκε σε δυο γενιές να θάφτηκε τόσο ήθος, κάτω από εισαγόμενα μπιχλιμπίδια και πλαστικά πλήκτρα…

Δεν ξέρω αν είναι κατάρα ή ευλογία να ΄χεις ακουστά -πρόσωπο με πρόσωπο- ιστορίες ιδωμένες από τα μάτια ανθρώπων σαν τον Μανώλη Γλέζο. Μα τούτες οι μέρες του Αυγούστου –επέτειος της άλλης σφαγής της Κοκκινιάς- φέρανε τέτοιες θύμισες. Ήτανε λέει στο σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του ’44, που οι «προοδευμένοι» και «πλεονασματικοί» -σήμερα- στον προϋπολογισμό τους κατακτητές, εκτελέσανε 200 πατριώτες. Γνωστή η Ιστορία σχεδόν σε όλους. Άγνωστη η ΙΣΤΟΡΙΑ, έτσι, με κεφαλαία γράμματα, ενός πιτσιρικά 12 χρονώ που συνελήφθη με τους υπόλοιπους άνδρες.




Στήθηκαν όλοι στον μεγάλο μαντρότοιχο με αντίκρυ τους τα θηριώδη πολυβόλα. Κι έτσι καθώς ήτανε οργανωμένοι οι κατακτητές –όπως και σήμερα- και δεν ήθελαν τίποτα να αφήνουν στην τύχη, πάκτωσαν τα πυροβόλα σε ψηλές τσιμεντένιες εξέδρες, έτσι που το ύψος βολής να φτάνει ένα αντρίκιο μπόι. Δεν είχε γίνει πρόβλεψη για παιδιά. Στις προοδευμένες δυτικές κοινωνίες τα παιδιά δεν προβλέπεται να στήνονται απέναντι στα αποσπάσματα. Μα τι κρίμα, σε τούτο τον έρμο τόπο, ένα παιδί, ένα δωδεκάχρονο παλληκαράκι που δεν θυμούμαι πια το όνομα του, στάθηκε απέναντι στα πολυβόλα .Εύστροφος ο «μικρός» καθώς έκοβε το μάτι του, πήρε χαμπάρι πως το μπόι του ήταν κάτω από τη γραμμή του θερισμού. Κι ανασηκώθηκε στα ακροδάχτυλα…να μην τη βγάλει καθαρή…να μην κουτσοβολευτεί αυτός δίπλα στους πεθαμένους…ένα δωδεκάχρονο παιδί ανασηκώθηκε στ’ ακροδάχτυλα…και γίνηκαν με μιας αυτοί οι 2-3 πόντοι, χιλιόμετρα ήθους. Όταν αρχίνισαν τα όργανα του θανάτου, όχι μόνο κανείς δεν έσκυψε να φυλαχτεί, μα κι ένα παιδί, ένα παιδί, ανασηκώθηκε για να μην ξεφύγει…



Πώς γίνηκε και οι πιτσιρικάδες που μεγάλωσαν από τότε, όσοι γλυτώσανε, όσοι γεννήσανε παιδιά, πως γίνηκε να φτιάξουνε ένα λαό που σκύβει συνέχεια για να φυλαχτεί…







Πώς γίνηκε σε 60 χρόνια δρόμου, να κοντύναμε όλοι τόσο πολύ και μας νοιάζει μοναχά να περάσει το κεφάλι μας κάτω απ’ τα μέτρα, να μην μας αγγίξουνε εμάς και τσιμέντο οι άλλοι γύρω μας…



Πώς γίνηκε σε δυο γενιές να θάφτηκε τόσο ήθος, κάτω από εισαγόμενα μπιχλιμπίδια και πλαστικά πλήκτρα…



Τώρα, απέναντι στα ίδια πακτωμένα πυροβόλα, στέκεται βουβός ένας ολόκληρος λαός με την ψυχή του κουρελιασμένη, όλοι «μοραίοι και άβουλοι αντάμα» , θεατές της ζωής μας με μόνη έννοια μην μας πέσει η σακούλα με το ποπ κόρν από τα σφιγμένα ποδάρια μας…



Τώρα που πακτώνουν στα τσιμέντα την ίδια τη ζωή και το μέλλον του τόπου μας…



Κι αν είναι αλήθεια αυτό που μας διδάξαν οι γιαγιάδες μας, πως ζωντανοί και πεθαμένοι σ’ αυτό τον τόπο είναι της ίδιας κοινότητας «μετέχοντες», αλίμονο μας σαν γυρίσει ο κύρης μας…και θα γυρίσει είμαι βέβαιος αργά ή γρήγορα…θα απλώσει ένα μακρύ κόκκινο κορδόνι στο μπόι ενός δωδεκάχρονου πεθαμένου…να δει…να ελέγξει…πόσων το μπόι μίκρυνε και περνά από κάτω…κι αν έμεινε κανείς που να μην χωρά… θα τον γλυκοφιλήσει σταυρωτά στα μάγουλα και θα κάμει το σταυρό του…ότι το γένος των Ελλήνων δεν εχάθηκε!



26.08.10 http://koinotikon.wordpress.com

Το Μουσείο Μπενάκη, στα πλαίσια της Δια Βίου Μάθησης,διοργανώνει εργαστήρια ενηλίκων με θέματα:



* «Η τεχνική της βυζαντινής αγιογραφίας (φορητή εικόνα)»

Τμήμα αρχαρίων

Κεντρικό Κτήριο Μουσείου Μπενάκη, Βασ. Σοφίας 17,

Δευτέρα, 16.00’-19.00’.

Σειρά 12 μαθημάτων, κόστος συμμετοχής: 350 €

Έναρξη: 27 Σεπτεμβρίου 2010



* «Η τεχνική της βυζαντινής αγιογραφίας (φορητή εικόνα)»

Τμήμα προχωρημένων

Κεντρικό Κτήριο Μουσείου Μπενάκη, Βασ. Σοφίας 17,

Τετάρτη, 16.00’-19.00’.

Σειρά 12 μαθημάτων, κόστος συμμετοχής: 350 €

Έναρξη: 29 Σεπτεμβρίου 2010

Θεόφιλος - Έργα από τη Συλλογή της Εμπορικής Τράπεζας -15/09/2010 - 31/10/2010

Η έκθεση περιλαμβάνει ένα σύνολο είκοσι πινάκων από τη συλλογή έργων τέχνης της Εμπορικής Τράπεζας. Δίνει την ευκαιρία στο κοινό να δει από κοντά ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς του Μυτιληνιού ζωγράφου, στο οποίο αποτυπώνεται με χαρακτηριστικό τρόπο η ενασχόλησή του με τη ζωγραφική.

Τα έργα της συλλογής περιλαμβάνουν μια επιλογή από τη συνήθη θεματογραφία του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ: ιστορικές ή μυθολογικές σκηνές, παραστάσεις παρμένες από ταχυδρομικά δελτάρια και παλιές λιθογραφίες ή φωτογραφίες, τοπία και εικόνες της καθημερινής ζωής.

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑ ΘΙΝ’ ΑΛΟΣ

 Δεκαπέντε μουσικές παραστάσεις – συναυλίες καθώς και πλήθος εικαστικών και άλλων εκδηλώσεων περιλαμβάνει το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης «ΠΑΡΑ ΘΙΝ’ ΑΛΟΣ» η οποία συμπληρώνει αισίως 20 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά πράγματα της Θεσσαλονίκης. Η αυλαία των εκδηλώσεων τις οποίες διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Καλαμαριάς, ανοίγει στις 30 Αυγούστου και πέφτει στις 12 Σεπτεμβρίου. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Μακεδονομάχου Κόδρα, αλλά και στους χώρους του Κυβερνείου και της Ναυτικής Διοίκησης Β. Ελλάδος.

Αλκίνοος Ιωαννίδης Solo Μονή Λαζαριστών Παρασκευή 03 Σεπτεμβρίου, ώρα έναρξης 21.00

 Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης έρχεται στη Θεσσαλονίκη σε έναν από τους τελευταίους σταθμούς της Καλοκαιρινής περιοδείας του.
Ο ιδιαίτερος ερμηνευτής και δημιουργός, μετά τις πολυπρόσωπες παραστάσεις που έδωσε στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο με το φωνητικό σύνολο «Εν Φωναίς» και τους σπουδαίους μουσικούς που τον πλαισιώνουν εδώ και χρόνια, και μετά τις συναυλίες με έργα του για ορχήστρα και χορωδία που έδωσε στην Αγία Πετρούπολη και στη Φιλαρμονική του Βερολίνου, συνεχίζει την περιοδεία του στην Ελλάδα και την Κύπρο, με εφόδια τα τραγούδια του, μερικά όργανα και τη φωνή του.

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Ελληνικό σινεμά και λογοτεχνία

Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους σε μια σκηνή από τα "Ρόδινα ακρογιάλια" του Ευθύμη Χατζή
Μπορεί η λογοτεχνία να είναι ακόμη αναπόσπαστα συνδεδεμένη με το τυπωμένο χαρτί, όμως ποιος μπορεί να πει πως, όταν αναφέρεται στον Θάνατο στη Βενετία, το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι οι σελίδες του Τόμας Μαν και όχι οι φωτεινές εικόνες του Λουκίνο Βισκόντι; Σινεμά και λογοτεχνία πορεύτηκαν μαζί, σε μια σχέση συνέργειας η οποία, ανεξάρτητα από τις συγκρίσεις, όπου άλλοτε κέρδιζε ο μεν ή η δε, υπήρξε γόνιμη και για τις δύο μορφές τέχνης.
Ο ελληνικός κινηματογράφος και η ελληνική λογοτεχνία δεν αποτέλεσαν εξαίρεση. Είναι πολλές οι ταινίες των νέων Ελλήνων κινηματογραφιστών, ιδιαίτερα μετά το 1974, που άντλησαν την έμπνευσή τους από κείμενα παλαιότερων (όπως ο Παπαδιαμάντης ή ο Θεοτόκης) ή νεότερων (όπως ο Α. Κοτζιάς ή ο Β. Ραυτόπουλος) συγγραφέων μας.

«Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη» 101 έλληνες εικαστικοί στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Να σπάσουν τον αποκλεισμό της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, έστω για μόνο ένα μήνα, κατάφεραν 101 Έλληνες εικαστικοί. Έπειτα από 30 χρόνια σιωπής, η Σχολή θα ανοίξει για να φιλοξενήσει την έκθεση «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη».

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Αυγούστου ώς τις 23 Σεπτεμβρίου στο Σισµανόγλειο Μέγαρο και την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου θα μεταφερθεί στην «Τεχνόπολη» στην Αθήνα.

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

EMMA SHAPLIN

Αριστοφάνη, Νεφέλες από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου-Ωδείο Ηρώδου Αττικού Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010, 9.00μ.μ.


στο πλαίσιο των εμβληματικών εκδηλώσεων
για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας




Στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και στο πλαίσιο των εμβληματικών εκδηλώσεων για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου Νεφέλες, που παρουσιάστηκε πέρσι στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, θα δώσει μία παράσταση στην Αθήνα, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010, στις 9 το βράδυ.

Emma Shapplin: Η κορυφαία σοπράνο στο θέατρο Λυκαβηττού-Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου στις 21.00

Ρομαντική, μυστηριώδης και φλογερή η Emma Shapplin συνδυάζει την ένταση και την συναισθηματική φόρτιση της όπερας με τον αισθησιασμό και την αμεσότητα της ποπ μουσικής. Μια φωνή που αποτελεί την πιο τρανταχτή απόδειξη ότι η μουσική δεν εντάσσεται σε κατηγορίες, δεν υπακούει σε κανόνες και κομφορμισμούς. Μετά την τεράστια επιτυχία του «Spente le stelle» αλλά και τις απίστευτες πωλήσεις του δίσκου «Carmine Meo» που έχει φτάσει στο ρεκόρ των 1.500.000 αντιτύπων, δηλώνει και πάλι έτοιμη να μας καταπληξει...


www.in2life.gr
Δευτέρα 13 & Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου
"Τεχνόπολις" Δήμου ΑΘηναίων (Πειραιώς 100 - Γκάζι)
ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ 3 - ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ & THE B-MOVIES - XAXAKES
MONIKA - ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΟΥΛΗΣ - MARAVEYAS ILEGAL - ROUS
THE BURGER PROJECT - LEON - THE VOYAGE LIMPID SOUND 

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

2ος Μαραθώνιος Ψηφιακής Φωτογραφίας Fnac

Ο 2ος Μαραθώνιος Ψηφιακής Φωτογραφίας με θέμα το «Κόκκινο», αγκαλιάστηκε από όλους, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και οι καλύτερες συμμετοχές θα γίνουν έκθεση στο Forum! Ελάτε να θαυμάσετε από κοντά τις 20 καλύτερες φωτογραφίες η επιλογή των οποίων θα γίνει με βάση την πρωτοτυπία στην προσέγγιση του θέματος, τη δημιουργικότητα στην υλοποίηση και τη δυνατότητά τους να δημιουργήσουν συναισθήματα και να διεγείρουν τη φαντασία του θεατή.

μέχρι 10/9


Fnac Αμαρουσίου. The Mall Athens, Ανδρέα Παπανδρέου 35 (Θέση Ψαλίδι), Μαρούσι και Fnac Μοναστηράκι, Μητροπόλεως και Αιόλου, www.fnac.gr

Φεστιβάλ Πλωτή Τέχνη


Η Entertainment Plus διοργανώνει το Φεστιβάλ "Πλωτή Τέχνη". Πρόκειται για μία ελεύθερη και πολιτιστική – περιβαλλοντική εκδήλωση διάρκειας 6 ημερών που θα πραγματοποιηθεί σε παράκτια περιοχή και θα συνεπάρει λυόμενους και δημότες της περιοχής με εικαστικά, θεατρικά και μουσικά δρώμενα αλλά και με δημιουργικά εργαστήρια και συλλογικές κοινωνικές δράσεις.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
• Έκθεση γλυπτών και εικαστικών έργων στην παραλία και το νερό
• Θεατρικά Δρώμενα από του θιάσους: ‘Αστροναύτες’ (Μία Φάρμα για τα Ζώα’ κουκλοθέατρο), Μεταρτιβιστές (Πλωτές Μορφές)
• Μουσικές Συναυλίες jazz/acoustic/folk rock από του Waterpipes και τους Leg in the Neck (για την περίπτωση του Αλίμου ΚΑΙ Ζακ Στεφάνου)
• Καλλιτεχνικά εργαστήρια ζωγραφικής και θεάτρου για παιδιά
• Ημερίδες – Ομιλίες από τις οργανώσεις ‘Νέοι Ορίζοντες Φιλίας’ κ.α.


Από 2/9 μέχρι 6/9 και 20/9 μέχρι 26/9


Δημοτική Παραλία Αλίμου (Στάση ΤΡΑΜ Καλαμάκι) & Παραλία Μπάτη

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2010"ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ Ν. ΞΥΛΟΥΡΗ ΜΕ ΤΟΝ Χ. ΓΑΡΓΑΝΟΥΡΑΚΗ"



   

Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010 9:00 μμ 






ΤΡΙΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΩΡΑ : 21.00
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ "ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ"

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΞΥΛΟΥΡΗ
ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΓΑΡΓΑΝΟΥΡΑΚΗ
ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

«THE LAST THINGS» - ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ DAVID MOORE

Μέσα από τη δουλειά του ο David Moore παρατηρεί διάφορους κρατικούς μηχανισμούς στη Βρετανία, διενεργώντας μια αντίστροφη επιτήρηση σε μυστικές εγκαταστάσεις που είχαν σχέση με την αντιμετώπιση κρίσεων και τρομοκρατίας.

20 Ιουλίου–30 Σεπτεμβρίου 2010

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μανόλη Ανδρόνικου 6, 546 21 Θεσσαλονίκη

Περιφερειακές Βιβλιοθήκες Δήμου Θεσσαλονίκης

Έκθεση Ζωγραφικής των εργαστηρίων των Περιφερειακών Βιβλιοθηκών



Όπως κάθε καλοκαίρι εδώ και 17 χρόνια οι μαθητές των εργαστηρίων ζωγραφικής των Περιφερειακών Βιβλιοθηκών, εκθέτουν τα έργα τους με σκοπό να αναδείξουν τη δουλειά τους και να κάνουν γνωστή τη δυνατότητα που έχει κάθε παιδί ή ενήλικας της πόλης μας, να συμμετέχει στα εργαστήρια που διοργανώνουμε δωρεάν κάθε χρόνο.

Η ζωγράφος  με τη συνεργασία των εκπαιδευομένων αποφάσισαν η φετινή έκθεση να έχει ως θέμα:

«ΆΝΘΡΩΠΟΙ»


Γρηγορίου Λαμπράκη 187, τηλ. 2310 950370


Ωράριο λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9 π.μ. - 8 μ.μ.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη και μπορείτε να την επισκεφθείτε τις μέρες και ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης.


 http://www.thessaloniki.gr/

ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΟΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΡΟΒΑΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ “ Μια ΒΟΛΤΑ με τους ΦΙΛΟΥΣ ! ”

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010, 9:00 μ.μ.
Ανοιχτό Θέατρο Καρδαμύλων “Αδαμάντιος Λεμός”

Διοργάνωση:
ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ

Συνδιοργάνωση:
Ναυτικός Όμιλος Χίου, Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων
Αθλητικοί Σύλλογοι «ΝΗΡΕΑΣ» & «ΠΟΣΕΙΔΩΝ»
Ο Μπάμπης Στόκας, ο Δημήτρης Σταρόβας και ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, πραγματοποιούν φέτος μία παράσταση-συναυλία με άξονα το προσωπικό τους αίσθημα και φέρνουν τον ακροατή σε επαφή με μοναδικές ερμηνείες και τραγούδια, με χιούμορ και σάτιρα, με δυνατά ντεσιμπέλ και εκρηκτικό πάθος!

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Mar Azul

Πινακοθήκη του Δήμου Κερκυραίων


Την Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2010 εγκαινιάζονται στην <<Πινακοθήκη του Δήμου Κερκυραίων>> δύο εκθέσεις ζωγραφικής-χαρακτικής και καλλιτεχνικής φωτογραφίας που θα παραμείνουν ανοικτές στο κοινό για όλη την περίοδο του Αυγούστου (Τμήμα Β Περιστύλιο και <<Αίθουσα Τέχνης>>). Ώρα προσέλευσης 20.00. Η έκθεση του κ. Δημήτρη Μηλιώτη με τίτλο <<σώμα-χώρος>> αποτελεί μία επισκόπηση της τέχνης του στην ζωγραφική και χαρακτική, με επιλογή έργων και από τα δύο είδη που δημιουργήθηκαν την τελευραία δεκαετία. Το περιεχόμενο των έργων είναι ανθρωποκεντρικό και με συγκεκριμένες αναφορές στην κίνηση του ανθρώπινου σώματος (στάσεις, χορός κ.λπ.). Η αξιοσημείωτη δυνατότητα του κ. Μηλιώτη στην απόδοση των τρόπων της τέχνης μας παραδίδει αξιολογότατα σύνολα, δείγματα της ακαταπόνητης εργασίας ενός ώριμου και ιδιαίτερα προικισμένου Κερκυραίου δημιουργού. 'Ωρες λειτουργίας 09.30-15.30 (καθημερινά, εκτός Δευτέρας, Σαββάτου και αργιών). Τετάρτη και Παρασκευή 19.00-21.00. Η έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας του κ. Έκτωρα Δημησιάνου με τίτλο <<Πάρνηθα>> που εντάσσεται στις εκδηλώσεις της PhotoBiennale21 TOPOS 2010/21ης Διεθνούς Φωτογραφικής Συνάντησης αποτελεί μία συνδιοργάνωση με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Στην έκθεση παρουσιάζεται η πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση μέσω της τέχνης της φωτογραφίας ενός ιδιαίτερα επίκαιρου ζητήματος, της <<ζωής>> ενός διάσημου για το κάλλος του ελληνικού τοπίου, αυτού της Πάρνηθας που επανειλημμένως τα τελευταία έτη έχει πληγεί από την καταστροφή των πυρκαγιών. Ο κ. Δημησιάνος με την χαρισματική ικανότητα της <<ομιλίας>> μέσω του φωτογραφικού φακού καταθέτει με παρρησία την αγωνία όλων μας για τα ζητήματα της υγιούς διαβίωσης του Περιβάλλοντος. Η Πινακοθήκη εντάσσει την έκθεση στο σύνολο των ετήσιων εκθέσεων της με θέμα το Περιβάλλον και προσκαλεί όλους τους φίλους της φωτογραφίας και όσους ενδιαφέρονται για το ευρύτερο θέμα της έκθεσης να επισκεπτούν την <<Αίθουσα Τέχνης>>. Ώρες λειτουργίας 09.30-15.30 (καθημερινά, εκτός Δευτέρας, Σαββάτου και αργιών).

Όλο το γνωστό Σύμπαν σε ένα ταξίδι έξι λεπτών από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας | physics4

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ

Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου. Μέσα της

όλοι μεγαλώνουμε. Οι δρόμοι είναι λευκοί. Τ’ άνθη μιλούν.

Από τα πέταλά τους αναδύονται συχνά μικρούτσικες παιδίσκες.

Η εκδρομή αυτή δεν έχει τέλος.
Ο Ανδρέας Εμπειρίκος (2 Σεπτεμβρίου 1901 - 3 Αυγούστου 1975) ήταν Έλληνας ποιητής, πεζογράφος, φωτογράφος και ψυχαναλυτής. Γεννημένος στη Μπραΐλα της Ρουμανίας, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1902 και αργότερα παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας και αγγλικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο King's College του Λονδίνου. Την περίοδο 1926-1931 έζησε στο Παρίσι, όπου συνδέθηκε με τον κύκλο των υπερρεαλιστών και ασχολήθηκε ενεργά με την ψυχανάλυση, κοντά στον ιδρυτή της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας του Παρισιού, Ρενέ Λαφόργκ. Το 1931 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας την πρώτη εμφάνισή του στα ελληνικά γράμματα το 1935.

ΕΦΥΓΕ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, Ο ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ Σ ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΟΝΗΣ

Από τους σημαντικούς εκπροσώπους της βυζαντινής μουσικής στις ημέρες μας, ο πρωτοψάλτης και δεξιοτέχνης στο κανονάκι Βασίλης Νόνης πέθανε την Κυριακή το πρωί από ανακοπή της καρδιάς στα 71 του χρόνια και κηδεύτηκε χθες το απόγευμα στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου.
Δάσκαλος της βυζαντινής μουσικής ο Βασίλης Νόνης, είχε την τύχη να διδαχτεί από τον μεγάλο δάσκαλο Σίμωνα Καρρά στη Σχολή Εθνικής Μουσικής, στην οποία θήτευσε επί μία εικοσαετία. Την τέχνη στο κανονάκι τη διδάχτηκε από τον σπουδαίο σολίστ Νίκο Στεφανίδη, ενώ εμπλούτισε τις μουσικές του σπουδές στο Ελληνικό Ωδείο. Με τη σειρά του έδωσε τα φώτα της τέχνης του στους μαθητές του και εργάστηκε άοκνα για τη διάδοση της βυζαντινής μουσικής. Ως πρωτοψάλτης διηύθυνε τη βυζαντινή χορωδία από το 1970, ενώ ως δημιουργός είχε συνθέσει πρωτότυπα μουσικά έργα τα οποία δεν έχουν εκδοθεί, και παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση τραγούδια του Μακρυγιάννη και τον "Θούριο" του Ρήγα Φεραίου. Αντίστοιχη ήταν και η ενασχόληση του με το δημοτικό τραγούδι, καθώς διηύθυνε δική του ορχήστρα και χορωδία και εργάσθηκε επί 20 χρόνια στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ως παραγωγός παρεμφερών εκπομπών.
Είναι γνωστές οι έρευνες αλλά και η εμμονή του στην μη αλλοίωση του τοπικού ύφους, στην αισθητική της παραδοσιακής μουσικής και στον τρόπο ερμηνείας, που προσέδωσαν στην όλη του προσπάθεια αξιοσημείωτη καλλιτεχνική βαρύτητα. Η επιμονή του στην ποιότητα και την αισθητική μουσική αρτιότητα διείπε όλη τη δημιουργική του διαδρομή. Αξιομνημόνευτο δείγμα τούτης της θέσης του απέναντι στη μουσική αποτελεί μεταξύ άλλων η ηχογράφηση του cd αναφοράς "Ανέσπερον Φως" υπό την επιμέλεια στην παραγωγή του Νίκου Διονυσόπουλου.
Στη διάρκεια της συνργασίας του με όλα τα προγράμματα της ΕΡΑ δημιούργησε τις εκπομπές "Ελληνική Ανατολή" και "Μια βαρκούλα μες στη μνήμη", ενώ δισκογραφικά συνεργάστηκε τόσο με τον δάσκαλό του Σίμωνα Καρρά αλλά και με τη Δόμνα Σαμίου και τον Καρ. Δοϊτσίδη.
 http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=559492

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ....ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΝ ΝΟ ΠΑΝΤΖΟΓΛΟΥ...

"ΕΝΑ ΦΥΛΛΟ ΕΛΙΑΣ" -ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ...

 ... Φωτογραφίστε ένα φύλλο ελιάς που θα έχετε εσείς δημιουργήσει... ΠΡΟΣΟΧΗ: Φύλλο ελιάς και όχι δέντρο ελιάς... Παρατηρήστε καλά το σχεδιάγραμμα του φύλλου ελιάς και σχεδιάστε σωστά τις συνθέσεις σας, διότι έργα που δεν θυμίζουν το "φύλλο ελιάς" ΔΕΝ θα συμμετέχουν στο project. Στις φετινές καλλιτεχνικές δράσεις του Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών της Αθήνας (Athens Fine Arts Festival) παράλληλα με τη μεγάλη εικαστική έκθεση του Φεστιβάλ και του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, που θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο στην Αθήνα, εντάσσεται μία μεγάλη διαδικτυακή καλλιτεχνική έκθεση με θέμα το φύλλο της ελιάς. Συγκεκριμένα, το μοναδικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα που προωθεί τη νεανική κυρίως εικαστική δημιουργία προβάλλοντας μέσα από πολύ αξιόλογες καλλιτεχνικές δράσεις τα έργα και τους δημιουργούς, διοργανώνει μία μεγάλη διαδικτυακή έκθεση έργων που αφορά το φύλλο της ελιάς. Η συμμετοχή στη διαδικτυακή έκθεση είναι ελεύθερη και μπορεί ο καθένας να λάβει μέρος σε αυτήν σχεδιάζοντας και φωτογραφίζοντας το δικό του φύλλο ελιάς. Όλες οι συμμετοχές θα παρουσιασθούν σε ψηφιακή έκθεση στο διαδίκτυο. Στην διαδικτυακή έκθεση "ένα φύλλο ελιάς" θα γίνουν δεκτές φωτογραφίες που θα απεικονίζουν όλες τις μορφές τέχνης και καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπως ζωγραφική, γλυπτική, καλλιτεχνική φωτογραφία, κόσμημα, κεραμική κλπ. (Προσοχή στην καλλιτεχνική φωτογραφία συμπεριλαμβάνεται το γυμνό, σε επιτρεπτά όρια που δεν προσβάλουν). Στείλτε με e-mail μία φωτογραφία του έργου σας και τα στοιχεία του μαζί με το ονοματεπώνυμο σας, με την ένδειξη για το project "Ένα φύλλο ελιάς" στο: info@athensfineartsfestival.gr μέχρι τις 30 Αυγούστου 2010. Η συμμετοχή των καλλιτεχνών στο πρωτοποριακό αυτό διαδικτυακό project είναι ΔΩΡΕΑΝ. Επιμέλεια έκθεσης - συντονισμός με τις gallery και τους καλλιτέχνες: Μιχαήλ Ρωμανός. http://mromanos.blogspot.com/ ΠΡΟΣΟΧΗ: Η συγκεκριμένη ανάρτηση αφορά μόνο το διαδικτυακό project "Ένα φύλλο ελιάς" και όχι την εικαστική έκθεση που διοργανώνει το Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών της Αθήνας σε αίθουσα τέχνης του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, η οποία έχει άλλους όρους συμμετοχής.

http://athensfineartsfestival.blogspot.com/2010/01/blog-post_29.html

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου Στις 14 και 15 Αυγούστου - "Πλούτος-Πενίας Θρίαμβος".

«Είναι μελαγχολικό να λέγεσαι σήμερα Πλούτος»

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ μιλάει για τον ρόλο του στην κωμωδία του Αριστοφάνη που ανεβάζει το Θέατρο Τέχνης

«Οσο επικαιρική και να είναι η κωμωδία,εξ αντικειμένου είναι ζωντανή και ως τέτοια πρέπει να ακουμπάει την κοινωνία» λέει, επισημαίνοντας την ποιητική διάσταση του Αριστοφάνη. «Στεκόμαστε συνήθως στο αντικείμενο και όχι στο υποκείμενο, που είναι το κοινό . Δεν πρέπει το κοινό να φεύγει αδιάφορο από τις παραστάσεις. Καλύτερα να θυμώνει ή να κρατάει την κοιλιά του από τα γέλια ή τα κλάματα». Και καταλήγει παίζοντας ανάμεσα στις λέξεις πενία και παιδεία: «Η έλλειψη παιδείας οδηγεί στην πενία. Ως γνωστόνάλλωστε “ πενία τέχνας κατεργάζεται”, οπότε μπορώ να προσθέσω, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε,ότι Θέατρο Τέχνης Πενία κατεργάζεται!».
Με δεδομένο το κίνητρο να φωτιστεί περισσότερο ο ρόλος και η θέση της Πενίας από τον σκηνοθέτη, ο Δημήτρης Λιγνάδης συμμερίζεται την επίκαιρη διάσταση της συγκεκριμένης αριστοφανικής κωμωδίας: «Πλούτος ή Πενία; Ο προβληματισμός παραμένει σημερινός. Τι άλλο να πω;» αναρωτιέται δυνατά.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=346667&dt=03/08/2010#ixzz0vWpvqeI2

Γιάννης Παπαϊωάννου

O Γιάννης Παπαϊωάννου ήταν συνθέτης και μουσικός του λαϊκού ρεμπέτικου τραγουδιού. Γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1914 στην Κίο της Μικράς Ασίας και πέθανε στις 3 Αυγούστου του 1972 σε τροχαίο δυστύχημα, στην Αθήνα.Υπήρξε κουμπάρος του Βασίλη Τσιτσάνη.
Πρωτοεμφανίσθηκε επαγγελματικά δίπλα στους Μάρκο Βαμβακάρη και Στέλιο Κερομύτη το 1937. Πρώτο του τραγούδι ήταν η "Φαληριώτισσα" που κυκλοφόρησε σε δίσκο και είχε τεράστια επιτυχία. Ακολούθησαν πλήθος άλλων μεταξύ των όποίων και είναι τα: Καπετάν Αντρέας Ζέπος, Μοδιστρούλα, Βαδίζω και παραμιλώ, Πριν το χάραμα, Σβήσε το φως να κοιμηθούμε, κ.ά.

Γενικά τα τραγούδια του Γ. Παπαϊωάννου χαρακτηρίζονται από ένα κράμα καντάδας, μπάλου και μικρασιάτικων ακουσμάτων. Θεωρείται ο πρώτος, στο λαϊκό ρεμπέτικο τραγούδι, που χρησιμοποίησε στις ηχογραφήσεις του το λεγόμενο "πρίμο σεκόντο" (διφωνία).

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου ήταν ο πρώτος Έλληνας λαϊκός συνθέτης που ταξίδεψε στην Αμερική, το 1953, για να τραγουδήσει στους εκεί απόδημους Έλληνες. Μετά την επιστροφή του έμεινε μόνιμος συνεργάτης του Βασίλη Τσιτσάνη. Στο χώρο του είχε το παρατσούκλι "Ψηλός" ή "Πατσάς".

Κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο της Καλλιθέας.



Από τη Βικιπαίδεια

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Φεστιβάλ Κασσάνδρας 2010

Με 15 ξεχωριστές μουσικές και θεατρικές παραγωγές θα υποδεχθεί φέτος τους επισκέπτες του το Φεστιβάλ Κασσάνδρας, που άνοιξε την αυλαία του το Σάββατο 17 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 28 Αυγούστου, στο αμφιθέατρο Σίβηρης.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ διαμορφώνεται ως εξής:


Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010: Θεατρική Παράσταση “Μαλλιά Κουβάρια”- Αττική Αυλαία με τον Γιώργο Παρτσαλάκη


Σάββατο 7 Αυγούστου 2010: Συναυλία με τις Ελευθερία Αρβανιτάκη και Τάνια Τσανακλίδου

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010: Θεατρική Παράσταση “Ιππείς”- Θεατρική Διαδρομή με τους Παύλο Χαϊκάλη και Γιώργο Αρμένη

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010: Συναυλία με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και τον Στέφανο Κορκολή

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010: Θεατρική Παράσταση “Ομήρου Οδύσσεια” σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη

Σάββατο 21 Αυγούστου 2010: Θεατρική Παράσταση “Οιδίπους Τύραννος” με τους Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Καρυοφιλιά Καραμπέτη

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010: Θεατρική Παράσταση “Το Γάλα” με την Άννα Βαγενά


Σάββατο 28 Αυγούστου 2010: Θεατρική Παράσταση “Αυτός ο αλήτης ο Κοέλιο… έχει πάρει πολύ κόσμο στον λαιμό του…”, των Αλέξανδρου Ρήγα & Δημήτρη Αποστόλου, με τους Εβελίνα Πα-πούλια & Αλέξανδρο Ρήγα.



Αναλυτικές πληροφορίες παρέχονται στον ιστότοπο www.festivalkassandras.com ή στο 23740 23997.

Σεμινάρια προετοιμασίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις των δραματικών σχολών

Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος οργανώνουν σεμινάρια, κατά τη διάρκεια των οποίων ηθοποιοί του θεάτρου θα διδάξουν υποκριτική, τραγούδι, ορθο-φωνία και ό,τι άλλο χρειάζεται, ώστε να πάνε οι υποψήφιοι ηθοποιοί καλά προε-τοιμασμένοι στις εξετάσεις, σε οποιαδήποτε σχολή της επιλογής τους, αφού η προετοιμασία δεν γίνεται μόνο για τη δραματική σχολή του ΚΘΒΕ. Όσοι ενδι-αφέρονται να παρακολουθήσουν τα σε-μινάρια προετοιμασίας για τις εισαγωγι-κές εξετάσεις των δραματικών σχολών, θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 10 Αυγούστου στο γραφείο παραγωγής του ΚΘΒΕ. Υπεύθυνη είναι η κ. Χριστίνα Ζαχαροπούλου (τηλ: 2310-270398). Τα σεμινάρια είναι δωρεάν και μοναδικός όρος είναι οι συμμετέχοντες να μην υπερβαίνουν το 30ό έτος της ηλικίας τους.

«ΝΑΙ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ΥΠΕΡΟΧΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ.. ΑΡΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ»

"Αγνή και καθαρή θα διατηρήσω τη ζωή μου και την τέχνη μου..

Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή, ο δε καιρός οξύς, η δε πείρα σφαλερή, η δε κρίσις χαλεπή"

απόσπασμα από τον όρκο του Ιπποκράτη